Bitcoin koers stijgt vier procent in één week, omdat Griekenland?

on .

Bitcoin koers stijgt vier procent in één week, omdat Griekenland?  
De Bitcoin koersen gingen de afgelopen week flink omhoog, de Euro koers met bijna 4%. De forums en reddit schreeuwen moord en brand en spreken over nieuwe records links en rechts. In Griekenland zelf blijkt een ware bank-run aan de gang te zijn, in het hele land staan er lange rijen voor de geldautomaten. Zou de griekse crisis, net als de cypriotische crisis, een aanjager kunnen blijken voor de interesse in Bitcoin en de Bitcoin-koers?

De financiele ellende, zoals we nu weer meemaken in Griekenland, is voor velen misschien de laatste druppel om hun vertrouwen in het financiele systeem op te zeggen en hun geld van de bank af te halen. Maar als je dat geld dan eenmaal in handen hebt, wat doe je er dan mee? Zoals de mensen in Zuid-Amerika bijvoorbeeld weten kan je geld in tijden van financiele ellende maar beter zo snel mogelijk uitgeven zolang het nog wat waard is. De auto-verkopen in griekenland bijvoorbeeld gaan de laatste maanden hard omhoog en uit heel Europa komen berichten dat de handel in zilveren en gouden munten ook flink aantrekt.

Een financiele crisis zorgt er ook voor dat mensen de alternatieven gaan bestuderen en onvermijdelijk zullen ook een hoop mensen terecht komen bij alternatieven zoals Bitcoin. De crisis in Cyprus van begin 2013 leek destijds ook een catalysator te zijn voor de Bitcoin prijs die toen in een aantal maanden van 10 naar bijna 200 euro ging. Nu was Cyprus waarschijnlijk niet de enige reden, zo weten we achteraf dat de prijzen op de toen nog grootste bitcoin-beurs MTgox flink gemanipuleerd werden maar het was misschien net de druppel.

Rijst bij mij uiteraard de vraag of er in Griekenland nu laatste weken/dagen nu ook meer Bitcoins verkocht worden en of er meer interesse in is. Als we naar de google trends pagina kijken voor Griekenland dan zien we wel een lichte stijging maar geen dramatische verschillen. Als we kijken naar het volume van localbitcoins.com bijvoorbeeld kunnen we zien dat deze sinds dec 2013 niet meer zo hoog geweest is. echter dit lijkt een bestaande trend te zijn dus dit zou je iedere week wel kunnen roepen. Specifieke cijfers voor Localbitcoins in Griekenland heb ik niet kunnen vinden. Het aantal plaatsen in Griekenland waar je via Localbitcoins bitcoins kan kopen is beperkt, er is voor zover ik kan zien 1 griekse Bitcoin exchange en 1 Bitcoin Atm te vinden in de buurt van Athene. Volgens een artikel van Coindesk geven meerdere grote exchanges ook aan geen grote toename te zien in bezoekers vanuit Griekenland.

Kortom: Het zou best kunnen dat de hele griekenland toestand bijdraagt aan het sentiment en dus de prijs omhoog stuwt. Dat de grieken massaal in Bitcoin stappen lijkt tot nu toe zeker niet het geval te zijn.

Gepost door Roland de Goeij


Tags: bitcoin koers, griekenland,

Add comment


Security code
Refresh