Als veteranen in de crypto-wereld willen we het nog wel eens vergeten, maar cryptocurrencies zijn erg ingewikkeld voor nieuwkomers. Want waarin moet je als starter investeren? Waar moet je op letten? Welke fouten moet je absoluut ontwijken om niet té veel geld te verliezen? Het zijn logische vragen die duidelijke antwoorden behoeven. Zie deze adviezen als een simpele checklist: ‘Bitcoin voor beginners’. Dit zijn 6 veelgemaakte fouten die nieuwe crypto-investeerders maken.
Starten met investeren in Bitcoin en andere cryptocurrencies kan iedereen, als je maar wat geld hebt om te investeren. Dit moet wel altijd geld zijn dat je kan missen: de koers van Bitcoin kan immers alle kanten op vliegen. Dit hebben we de afgelopen jaren wel gemerkt. Maar nu de markten weer laag staan, is dit hét perfecte moment om in te stappen. Neem wel de tips voor veilig gebruik in dit artikel ter harte voordat je aan je avontuur begint. Alles staat handig samengevat in de onderstaande infographic!
Bitcoin Voor Beginners
Om je goed voor te bereiden op risico’s rondom het investeren in cryptovaluta, is het belangrijk om jezelf eerst goed in te lezen. Dit artikel kan je daarbij helpen, omdat veel mensen dezelfde fouten maken in het begin. We bespreken in het kort de 6 meest gemaakte fouten van beginnende crypto-investeerders. Je leert hiermee direct enkele belangrijke termen in de wereld van crypto! We zullen de volgende onderwerpen bespreken:
- Zelf diepgaand onderzoek doen (en niet blind advies aannemen van bv. YouTubers);
- Niet in paniek goede munten verkopen als deze inzakken (de markt is zeer volatiel);
- Koop tijdens dips in de markt, niet als een munt ineens sterk groeit (geen ‘FOMO‘);
- Matig je verwachtingen, de markt kan massaal inzakken (verwacht geen gouden bergen);
- Nooit naar de verkeerde wallet geld of crypto-tokens sturen (controleer je adres altijd);
- Start niet met crypto mining als beginner (dit is vaak niet winstgevend op kleine schaal).
Hieraan wil ik nog wat handige tips toevoegen. Dit is absoluut geen financieel advies, maar mijn persoonlijke mening:
- Diversificeer je portfolio met ongeveer 5 altcoin munten, maar houd altijd het grootste deel Bitcoin (BTC);
- Focus op marktvolume, niet op prijs per token. Dit is een grote beginnersfout;
- In hetzelfde straatje: focus op waarde ten opzichte van BTC of ETH, niet USD of EUR;
- Haal zo snel mogelijk je geld van handelsplatformen zoals Binance af, stuur het naar een veilige wallet;
- Laat je niet verleiden door airdrops of obscure ICO’s. Als het te mooi is om waard te zijn is het mogelijk een scam;
- Geef NOOIT je wachtwoorden, seed phrases, of private keys aan derden, ook niet als het officieel lijkt;
- Neem deel in communities en stel kritische vragen aan het team van de projecten waarin je investeert!
1. DYOR: Geen Eigen Onderzoek Doen
Iedereen in cryptoland heeft een eigen agenda. Als iemand een bepaalde munt bezit, zal hij die natuurlijk de hemel in prijzen. Ook mensen met invloed in de industrie doen hier aan mee, al is dat soms wat subtieler. Met belangen die groot zijn en waar het grote geld rolt, is niemand te vertrouwen, behalve jijzelf. Doe daarom altijd je eigen onderzoek: de afkorting die hiervoor in de wereld van crypto wordt gebruikt, is ‘DYOR’, oftwel: Do Your Own Research.
Er zijn veel dingen waar je op moet letten bij het doen van dit ‘eigen onderzoek’. Soms duurt het wel een paar dagen voordat je alle ins-en-outs van een cryptomunt een beetje door begint te krijgen. Persoonlijk let ik op deze factoren:
- Wat is de functie van de cryptomunt?
- Is er een praktisch nut voor de token in de echte wereld? Vult het een niche?
- Wat zegt de whitepaper? Goed doorlezen!
- Is er een roadmap en wat zijn de plannen? Geeft dit ruimte voor groei?
- Wie zit er achter, is het team professioneel en heeft het ervaring / goede adviseurs?
- Welk deel van het totale aantal tokens is in het bezit van het publiek, is het decentraal genoeg?
- Is er sprake van mining of staking?
- Word er gebruik gemaakt van (master)nodes?
- Hoe lang bestaat de cryptotoken al en wat is de market cap, is er ruimte voor groei?
- Op welke handelsplatformen is de cryptovaluta momenteel verkrijgbaar?
- Wat is het prijsverloop ten opzichte van ETH / BTC in de afgelopen week/maand/altijd?
- Wordt er gesproken over de token op sociale media als Twitter, Reddit, YouTube?
- Wat voor mensen zitten er in de community? Serieuze types of schreeuwende leeghoofden?
2. FOMO: Niet Meegaan Met Hypes
Wanneer je nog nooit actief bezig bent geweest met koersen en aandelenhandel, is het verstandig om per definitie weg te blijven van daytraden of swingtraden. Dit betekent: niet met het marktsentiment meedoen. In het kort neem ik zelf graag de volgende regels in acht:
- Niet verkopen als er nog ruimte voor groei is;
- Niet kopen als een cryptomunt in waarde groeit, maar alleen tijdens een dip;
- Niet kopen als er nieuws is uitgekomen, dan ben je al te laat;
- Wees iemand die investeert voor de lange termijn, niet iemand die met het marktsentiment mee gaat;
- Koop als er bloed op de straat ligt, niet als iedereen droomt van zijn leven als miljonair.
Voorkom dus het meegaan in hypes. Als er nieuws uit komt, een munt op een nieuwe handels-exchange wordt vrijgegeven, of wanneer een nieuwe partnership wordt gesmeed, negeer het. Do niet aan de Fear Of Missing Out (FOMO). Je het dan al lang in die munt moeten investeren. Als het nieuws bekend wordt ben je al te laat.
Door goed onderzoek te doen (DYOR), kan je ervoor zorgen dat je vóór dit soort FOMO-taferelen al lang en breed je zak met geld in een cryptovaluta hebt gestopt. Ik pak graag periodiek mijn winst als de FOMO uitbreekt, en geniet lekker van alle panikerende mensen. Want de échte winstgevende methode in deze tijden waar altcoins nog altijd sterk kunnen groeien liggen bij slechts één strategie: HODL.
3. HODL: Ongeduldig Zijn Loont Niet
Het gebeurt keer op keer: beginners die denken dat ze wel even kunnen starten met daytraden en daarmee grote winsten kunnen binnenhalen. Niets is verder van de waarheid: begin eerst maar eens wat winst te maken door goed onderzoek te doen naar projecten. Ook als je een achtergrond in ‘gewone’ aandelen hebt, is het goed om alle technische analyses achter je te laten. De cryptomarkt is namelijk wat minder rationeel dan de reguliere aandelenbeurzen. Bovendien zijn vrijwel alle munten onder invloed van de koers van koning Bitcoin.
Wat ik zelf altijd aanhoud is: Ik negeer alle hypes (geen FOMO), doe goed onderzoek (DYOR), en koop goede projecten op tijdens een grote marktdip. Daarna is het simpel: Hold On For Your Dear Life (HODL). Deze term is ingeburgerd in de wereld van de crypto bij vele handelaren. Zelfs als je munt vervolgens 50% of meer inzakt: als de fundamentele waarde van de munt overeind blijft,zal deze binnen de kortste keren weer op zijn All Time High (ATH) terecht komen. HODL is een goede strategie wanneer je overtuigd bent van het project én je diep in het rood staat door de wilde manoeuvres van Bitcoin.
Ik denk altijd: Heb geduld, en de winst zal uiteindelijk van jou zijn. Maar pak ook periodiek je winst als je daartoe je kans ziet (trapsgewijs is het beste, zo minimaliseer je het risico van een potentiële nieuwe dip). Zo weet je zeker dat je niet te laat bent met het verkopen van (de bulk van) je cryptomunten.
4. LAMBO: Matig Je Verwachtingen
When moon? When lambo? Als je wat langer meedraait in het wereldje van het ‘snelle cryptogeld’ zal je deze infantiele vragen regelmatig zien langskomen, voornamelijk in Telegram groepen. Vaak zijn het onervaren investeerders, of pubers die denken even snel rijk te kunnen worden met en belegging in ‘de nieuwe Bitcoin’. Maar jij en ik zijn natuurlijk beter dan dat.
Laten we er niet omheen draaien: iedere crypto-investeerder doet het voor de winst. Maar de gouden bergen kennen ook zeker diepe dalen. Daarom moeten we realistische groeiverwachtingen hebben. Hier wat snelle tips (geen financieel advies):
- Een munt kan net zo snel dalen als dat hij kan groeien. In één dag +10%? Verwacht morgen -10%;
- De community claimt een 10x waardestijging in 1 jaar? Verwacht nooit zo’n bizarre groei, ook al is het mogelijk;
- Als een cryptovaluta sterk stijgt, pak je winst op tijd, want een sterke daling direct hier achteraan is normaal;
- Investeer wat je kan missen, speel alleen met je gemaakte winst, niet met je spaargeld;
- Je bent geen daytrader, HODL en blijf bij je persoonlijke doelen!
- Stop NOOIT al je geld in één munt die bv. ‘de volgende Ethereum’ claimt te zijn. Diversificeer en minimaliseer risico!
5. WALLET: Voorkom Typefouten
Een cryptocurrency wallet is een locatie waar je veilig je cryptovaluta’s kan bewaren. Dit heeft altijd de voorkeur boven het bewaren op handelsplatformen, omdat deze nog wel eens gehackt willen worden. Dat risico willen we dus vermijden: we stoppen ons digitale geld in een digitale portemonnee. Een wallet is eigenlijk een soort kluis. Hierbij is veruit de veiligste methode een offline hardware wallet, zoals de Ledger Nano S of Trezor hardware wallet.
Elk wallet adres heeft een unieke code, welke je bijvoorbeeld moet invoeren als je Bitcoin wil kopen. Ook handelsplatformen geven elk uniek account een eigen wallet-adres, welke je kan gebruiken.
Een veelgemaakte fout is het verkeerd overtypen van dit adres. Doe dit NOOIT!
Wanneer je een adres verkeerd intypt en geld verstuurt, dan is dit voor altijd verdwenen. Ik ken genoeg mensen die hierdoor duizenden Euro’s verloren zijn. Zorg er dus goed voor dat de wallet adressen kloppen, door deze te kopiëren en te plakken. En dan nog moet je meermaals controleren voordat je verstuurd. Een slimme methode is om erst een kleine testbetaling te doen, waardoor je zeker weet dat je het goed hebt gedaan. Zo kan je nooit grote hoeveelheden geld kwijtraken.
6. MINING: Winstgevend Of Niet?
Veel YouTubers en andere crypto-wannabe’s zullen je wijsmaken dat het winstgevend is voor beginners om te starten met het minen van cryptocurrencies. Maar val alsjeblieft niet in deze val: investeren in een goede mining rig is erg duur, en het is maar de vraag hoe lang het winstgevend blijft in een volatiele markt als die van cryptocurrencies.
Waar je enkele jaren terug met een simpele laptop binnen no-time wat Bitcoins had gemined, is het nu zeer duur én ingewikkeld om een BTC mining rig op poten te zetten. De gemiddelde kosten aan het begin van dit jaar voor het minen van 1 Bitcoin lag al rond de $4000 USD, zo blijkt uit een studie van JP Morgan. Deze kosten zullen alleen maar groeien naarmate de schaarste van de munt toeneemt (en daarmee ook de rekenkracht benodigd voor het minen).
Vaak is het zo dat er veel affiliate programma’s zijn voor crypto cloud mining, welke voornamelijk worden gepromoot voor de winst die een YouTuber of andere sociale media popi-jopie denkt te kunnen binnenhalen. Val niet in deze newbie-val zonder dat je precies weet wat je doet, focus gewoon op het investeren en goede cryptomunten en laat het minen van crypto’s lekker over aan de professionals. We zeggen zeker niet dat minen altijd verlies oplevert, maar als je niet thuis bent in de wereld van blockchain is het beter om deze ingewikkelde industrie te vermijden.
Leren Investeren In Bitcoin
Het zal wel enkele maanden duren voordat je het wereldje van het snelle cryptogeld door begint te krijgen. Geen zorgen, we maken allemaal beginnersfouten. Ik begon zelf ook met het stoppen van kleine beetjes geld in allemaal compleet obscure projecten. En ook ik was ooit zo dom om te denken dat een munt als Ripple zo lekker goedkoop was en daarom nog wel flink kon groeien omdat Bitcoin ook naar $10.000 USD is gegaan. Oeps.
En ook ik heb peentjes zitten zweten toen het enkele uren duurde voordat de BTC die ik had gekocht op Bitonic aankwam op Binance. Ik heb ook wel eens in projecten geïnvesteerd waarvan ik niet wist wat het eigenlijk was, maar er goede dingen over gelezen had. Ja, ook ik heb in mijn leerperiode genoeg gezondigd. Dat is normaal, en dat ga jij als starter ook doorheen.
Als ik een ding als afsluiter kan zeggen is: leer snel, faal snel, en pas je strategie aan totdat deze werkt. Neem de tips in dit artikel ter harte. En wat je ook doet, geniet van dingen die je meemaakt als investeerder in Bitcoin en andere cryptocurrencies. Want het zal je leven voorgoed veranderen.
Hallo ik krijg steeds bedragen te zien en snap er echt niets van. Dan word er 6000 weg gezet en nu weer een bedrag…wat moet ik er mee doen? Ik heb nooit geld gestort maar krijg wel steeds te horen dat er bedragen voor me weg gezet is. Nogmaals….ik snap er niets van. Groeten Annemieke Peters