Brengt Changetip Bitcoin naar de mainstream?

on .

Brengt Changetip Bitcoin naar de Mainstream?  
Liken, retweeten, +1 wie kent het niet, het zijn de standaard manieren om iemand een blijk van waardering te sturen. Maar stel je nou eens voor dat je iemand ipv een like nou eens een kleine fooi zou kunnen sturen, of dat je de verdiende likes zou kunnen uitgeven? De oplossing is er al: Changetip maakt het namelijk mogelijk om mensen een (fractie van een) Bitcoin te sturen ipv bijvoorbeeld een like. Een simpel idee maar mogelijk met verstrekkende gevolgen.

Wordt tippen het nieuwe liken?

Zoals gezegd, het liken en geven van +1-tjes, we zijn er allemaal ondertussen wel mee bekend. Maar hoe leuk al die likes ook zijn, wat kan je er nou eigenlijk mee? precies, niks. Tenzij je er weer een hele hoop krijgt zodat je bijvoorbeeld mensen naar je youtube kanaal kan lokken. Als je dan een hoop bezoekers hebt kan je misschien gaan verdienen aan de reclame inkomsten maar ook dat is maar voor een kleine groep mensen weggelegd en een hele hoop mensen (behalve jij) verdienen er goed aan. Om maar te zwijgen over alle mensen die reclames voor hun kiezen krijgen waar ze totaal niet op zitten te wachten. Het is een totaal verouderd verdienmodel wat erom vraagt om radicaal op zijn kop gezet te worden. Zie over dit onderwerp de uitstekende lezing "youtube is broken" van Adam B Levine , uit 2013 alweer.


Stel je dus nou eens voor dat je de likes zou kunnen uitgeven? Dat kan dus in feite met Bitcoin en Changetip. Changetip maakt het mogelijk om eenvoudig op social media fracties van een bitcoin te sturen ipv bijvoorbeeld een like. Dat is uiteraard ook wel mogelijk zonder changetip, immers vermeld gewoon een bitcoin-adres in je post of filmpje en je bent klaar, maar Changetip maakt het allemaal net even makkelijker. Op Reddit worden er momenteel al veel tips uitgedeeld via changetip, op andere social media ben ik het echter nog weinig tegen gekomen. maar toch, wat mij betreft is dit een van de meest ideale en zichtbare toepasssingen van Bitcoin en dit zou misschien wel eens de zogenaamde "killer-app" kunnen zijn.

In de paktijk

Laten we eens kort kijken hoe het werkt om bijvoorbeeld een tip te versturen via Twitter. Als je op de site komt kan je aangeven voor welke social media dienst je wil inschrijven, ik heb in dit geval gekozen voor twitter. Bij het aanmaken van het account moet je changetip toegang geven tot je twitter gebruiker. Als het account eenmaal is aangemaakt kan je deze opwaarderen zodat je wat bitcoins (of bits) hebt om te versturen. Als je het account hebt opgewaardeerd kan je gaan versturen. In het geval van twitter is dit zo eenvoudig als het sturen van een tweet met daarin de naam van de ontvanger en het aantal bits gevolgd door @changetip. In dit geval had ik een nieuwe volger op twitter die ik als welkom 1000 bits heb gestuurd.
Changetip tweet
Changetip pakt mijn tweet op en stuurt daarop een bericht naar de betreffende gebruiker zodat deze zijn tip op kan halen.
Een half uurtje later kreeg ik een mailtje welke bevestigde dat de tip geclaimd is. Simpel.

Voors en tegens

Hoewel ik niet kapot ben van dit soort centrale diensten waar je weer allerlei gegevens achter moet laten vind ik de werking van changetip erg simpel. Vooral het feit dat je er op meerdere social media tegelijk mee kan werken spreekt me erg aan. In theorie zou je changetip kunnen gebruiken om betalingen mee te ontvangen en ook weer mee uit te geven zonder dat je een Bitcoin-wallet nodig hebt. Het voordeel daarvan is dat het voor de gemiddelde gebruiker erg makkelijk is. Nadeel uiteraard is dat je weer vertrouwt op een derde partij die misschien een MTgox-je pleegt met je bitcoins.

De dienst bestaat pas een jaartje voor zover ik weet maar vooral de laatste paar weken zijn ze vaak in het nieuws. De laatste week hebben ze, volgens eigen zeggen, 10.000 transacties verwerkt. Zoals gezegd, Microtipping is iets waar Bitcoin bij uitstek geschikt voor is en wat Bitcoin wel eens naar de mainstream zou kunnen brengen. Grootste manco, wat mij betreft, is dat changetip nog niet beschikbaar is voor Facebook. Als dat eenmaal een feit is denk ik dat het nog wel eens heel groot kan worden.

Gepost door Roland de Goeij

Add comment


Security code
Refresh