CFTC denkt na over reguleren van Bitcoin

on .

Cftc_denkt_na_over_reguleren_van_Bitcoin
Bart Chilton van de CFTC, de Amerikaanse toezichthouder op de handel in derivaten, gaf deze week aan dat de CFTC denkt over het reguleren van Bitcoin. Fincen gaf eerder dit jaar nog indirect aan dat Bitcoins geen geld zijn, maar Chilton meldt dat "Bitcoin geen monopoliegeld is" Tijd om eens in te gaan op de inhoud. Laten we eens beter kijken naar de CFTC en proberen vast te stellen of deze uberhaupt wel iets over Bitcoin te zeggen heeft.

De CFTC, Commodities Futures Trading Commission, is een Amerikaanse regeringsinstantie. Deze gaat over het reguleren van de handel in consumptiegoederen (bijvoorbeeld olie of zilver) als hierin gehandeld wordt via de zogenaamde derivaten. Een derivaat (in het Engels "derivative") is een financieel instrument. Een derivaat is een contract gebaseerd op de prestaties (of de waarde) van bijvoorbeeld grondstoffen of een index of rente. Een simpel voorbeeld van een derivaat is een boer die al voor de oogst zijn aardappelen verkoopt aan een handelaar. Op deze manier verplaatst de boer het risico naar de bezitter van het derivaat en kan de derivaat bijvoorbeeld weer doorverkocht worden.

In het geval van Bitcoin kan je concluderen dat Bitcoin geen derivaat is. Het zou wel kunnen dat er derivaten komen die gebaseerd zijn op Bitcoins of de waarde ervan. Het kopen en verkopen van Bitcoins via een exchange of het uitwisselen van goederen voor Bitcoins valt niet onder de scope van de CFTC aangezien dit eerder vergeleken kan worden met een cashtransactie. Gaat een partij echter derivaten baseren op Bitcoins of gaat de partij het mogelijk maken om Bitcoins te kopen met geleend geld, dan zou Fincen wel zijn gezag kunnen gaan laten gelden. Voor zover we weten zijn er momenteel geen Bitcoin derivaten en zijn er geen exchanges waar je Bitcoins kan kopen met geleend geld.

Dan is er nog de kwestie van jurisdictie, of beter gezegd: Waar heeft Fincen iets te vertellen? Fincen is een Amerikaanse instantie en Bitcoin is niet gebonden aan een land of regering. Als Fincen dus zegt dat ze Bitcoin wil reguleren, dan zou je het in principe alleen hebben over het reguleren van Exchanges, die voldoen aan eerder genoemde criteria, en gebaseerd zijn in Amerika. Dan heb je uiteraard nog wel de situatie dat mensen buiten Amerika handelen in Bitcoins tegen Dollars. Hier gaat Fincen dus ook niet over maar de kans is wel groot dat ze zullen proberen om hun jurisdictie te verruimen.

De CFTC is trouwens niet de eerste Amerikaanse instantie die een schot doet voor de boeg van Bitcoin. Eerder had een andere Amerikaanse instantie genaamd Fincen ook al een rapport naar buiten gebracht over digitale munteenheden. Heel in het kort kwam het er daarin op neer dat alleen het omwisselen voor Bitcoins naar andere valuta's onder het gebied zou vallen van Fincen. Handel onderling in Bitcoins niet.

Het lijkt er wat ons betreft op dat de Amerikaanse regering voorzichtig aan het kijken is hoe en of ze Bitcoin kunnen gaan reguleren. Fincen en de CFTC zouden elkaar dus aan kunnen gaan vullen wat dat betreft. Of andere landen het voorbeeld van de Amerikanen gaan volgen valt nog te bezien.

Add comment


Security code
Refresh