De PBOC, ‘The People’s Bank of China’ laat weten dichtbij de lancering van een eigen cryptocurrency te zijn volgens hooggeplaatste werknemers. Dit kan grote gevolgen hebben voor de wereld van de cryptocurrency zoals we ook al gezien hebben bij Facebook’s Libra. Wat houdt deze Chinese cryptocurrency precies in?
The People’s Bank of China & Bitcoin
Al ongeveer vijf jaar is de Chinese bank bezig met de ontwikkeling van het project. Echter sinds de release van Facebook’s Libra is er veel in de wereld gesproken over de mogelijke negatieve impact die dit soort currencies kunnen hebben. Wereldwijd zijn centrale banken het er bijvoorbeeld wel over eens dat digitale assets in ieder geval overzien moeten worden door centrale banken om risico’s te voorkomen. Dit geldt natuurlijk helemaal in China, waar de overheid ook altijd een vinger in de pap wil hebben. Met de komst van de currency van PBOC lijkt dit geslaagd.
Het hele idee van een blockchain project is dat het de gebruikers meer vrijheid geeft en minder afhankelijk maakt van een centrale entiteit. Het lijkt erop dat het met de currency van PBOC anders is. Als we de aangevraagde patenten moeten geloven kunnen consumenten en bedrijven namelijk een mobiele applicatie downloaden en hun valuta (yuan) omwisselen voor het digitale geld. Dit kan vervolgens gebruikt worden net zoals Bitcoin, alleen is het voor de PBOC mogelijk om iedere transactie te volgen zoals ook met een blockchain. Echter zijn er bij de bank persoonsgegevens aan verbonden, waardoor iedere keer dat jij je geld gebruikt dit aan jouw gekoppeld kan worden. Een beetje het tegenovergestelde van hoe de blockchain bedoeld is.
Wat betekent dit voor Bitcoin?
Zoals al verteld is de Chinese currency niet direct een concurrent van Bitcoin als we kijken naar belangrijke zaken als anonimiteit. Maar de impact van de Chinese cryptovaluta kan wel degelijk gevoeld worden door Bitcoin. Er zijn namelijk ongeveer 1,4 miljard mensen in China waarvan ongeveer de helft een smartphone heeft. Dit is een grote groep mensen die potentieel gebruik kan maken van Bitcoin. Door de steeds zwaardere regelgeving van China is de drempel om te beginnen met Bitcoin vergeleken met ons echter relatief hoog. Met de komst van een eigen cryptocurrency bestaat de kans dat deze groep mensen helemaal niet meer in contact komt met Bitcoin. Het is immers moeilijk om in het eigen land te gebruiken door de regelgeving en daarnaast bestaat er een ‘alternatief’ in de vorm van de PBOC cryptovaluta.
Niet alleen maar negatief
Aan de andere kant zou het ook wel eens hele positieve gevolgen voor Bitcoin kunnen hebben zoals ook de aankondiging van Libra goed uitpakte voor de Bitcoin koers. Veel mensen zien namelijk de aankondiging van dit soort projecten als een goedkeuring van de achterliggende technologieën van Bitcoin. Het is een goed teken dat grote multinationals en zelfs overheden deze technologieën willen gebruiken voor hun eigen projecten. Dit onderstreept daarmee alleen maar de waarde van het originele idee, Bitcoin. Veel mensen zien Libra en de Chinese cryptovaluta dan ook niet als concurrentie voor Bitcoin. Deze projecten zijn immers niet open-source, permissionless, censorship-resistant en onveranderlijk. Of de release ook daadwerkelijk effect zal hebben op de Bitcoin prijs blijft afwachten, maar in combinatie met de aanstaande Bitcoin halving kan er van alles gebeuren.