Crowdfunden met Bitcoin kan je voortaan zelf doen met Lighthouse

on .

Crowdfunden met Bitcoin kan je voortaan zelf met Lighthouse  
Vanaf nu kan je zelf een crowdfund campagne opzetten met Bitcoin via Lighthouse. Lighthouse, een creatie van Mike Hearn, is een goed voorbeeld van hoe decentrale applicaties gerealiseerd kunnen worden door middel van Bitcoin en Blockchain technologie. Met Lighthouse kan je een project maken waarop mensen kunnen doneren met Bitcoin. Als het doel bereikt is worden de fondsen pas afgeschreven bij de deelnemers, alles wordt automatisch geregeld door het Bitcoin netwerk.

Crowdfunding op de Blockchain

Lighthouse is, in tegenstelling tot de bestaande crowdfunding platformen, geen bedrijf website of service. Het is een open source applicatie die je op je computer kan draaien. Je hebt op die manier altijd zelf de controle over de fondsen en de campagne. De software is beschikbaar voor alle platformen en je kan het overal ter wereld gebruiken. Lighthouse is een hiermee een directe bedreiging voor bestaande crowdfund platformen zoals bijvoorbeeld Kickstarter en Indiegogo. Het grote nadeel aan deze platformen is dat je een deel van je crowdfund-inkomsten aan hen af moet staan, soms tot wel 10%. Lighthouse geeft je de mogelijkheid om zelf een crowdfund-campagne aan te maken, snel en voor niets.

Hoe werkt het?

De installatie van Lighthouse geeft je twee zaken. Ten eerste is lighthouse een zogenaamde lichtgewicht Bitcoin wallet. Deze gebruikt een versimpelde manier van betalingen verrichten, hierdoor is de wallet even snel als een online wallet terwijl deze toch rechtstreeks synchroniseert met de Blockchain. Om dit mogelijk te maken gebruikt op de achtergrond dezelfde code als de populaire Schildbach Bitcoin Wallet.

Ten tweede geeft Lighthouse je de mogelijkheid om crowdfund-projecten te creeren, geld te doneren aan projecten en je donaties te annuleren voordat het bewuste project zijn doel bereikt heeft. Omdat alle handelingen rechstreeks op de blockchain plaatsvinden hoef je niet de man of vrouw achter het project te vertrouwen. Project donaties kunnen ook niet individueel geclaimd worden, ze worden pas als geldig gezien als het doel van het project bereikt is. Eventuele donaties kunnen geannuleerd worden door simpelweg op een knop te klikken waarna de bitcoins door middel van een zogenaamde "doublespend" weer geretourneerd worden. Het grote voordeel is dat een project eigenaar zich geen zorgen hoeft te maken over het opslaan van de Bitcoins terwijl de campagne loopt en de donateurs kunnen altijd hun geld terugvragen totdat het doel bereikt is.

In de praktijk: een nieuw project maken

Het maken van een nieuw project houdt eigenlijk niet meer in dan het installeren van de app, het aanmaken van een nieuw project en het distribueren van het project-bestand. In de eigenschappen van het project geef je dan aan hoe het project moet heten, welk bedrag je naar streeft en wat de minimale inleg mag zijn. Eenmaal aangemaakt kan je het aangemaakte project-bestand beschikbaar maken en het eventueel op een speciale lighthouse project-server plaatsen. Als je project eenmaal online staat is het dus wachten op donaties welke je allemaal netjes in de gaten kan houden vanuit de client. Als alle fondsen voor je project binnen zijn kan je in de client op "empty wallet" klikken om de fondsen over te maken naar een Bitcoin rekening naar keuze.

Een geopend project in lighthouse


In de praktijk: Doneren aan een project

Het doneren aan een lighthouse project moet ook gedaan worden via de lighthouse client dus de eerste stap is het installeren van de client. Als je dat eenmaal gedaan hebt kan je het gevonden project-bestand importeren in de client. Voor zover ik weet zijn er nu nog geen zoekmachines om te zoeken naar lighthouse projecten dus je zal die per geval zelf moeten zoeken of tegenkomen. Er is wel een gallery server van de makers van lighthouse en kan je ook op de Bitseattle project-server een lijst zien van projecten.

Voordat je kan doneren aan een project zal je de wallet, die hoort bij de lighthouse client, eerst moeten vullen. Links bovenin de client staat het adres van deze wallet, hier kan je een hoeveelheid bitcoins naartoe sturen. Als dit eenmaal gedaan is kan je beginnen met doneren.
Om te doneren moet je in de client eerst het project openen. Eenmaal geopend kan je klikken op de "pledge" knop, de gevraagde gegevens en het bedrag invullen en het geheel bevestigen. als dit gedaan is zie je rechts in het scherm je eigen donatie tevoorschijn komen. Mocht je de donatie weer terug willen vorderen, dan kan je klikken op "revoke" en de donatie wordt dan geretourneerd.

Als experiment heb ik zelf een project aangemaakt welke je kan downloaden en importeren in de client. Mocht dit project eenmaal 100% funded zijn dan zal ik een uitgebreide video-handleiding posten waarin ik stap voor stap zal laten zien hoe je een lighthouse project kan aanmaken en hoe je eraan kan doneren. Het project bestand voor "bitcoinspot.nl lighthouse handleiding" kan je hier downloaden

Conclusie

Mijn eerste indruk van lighthouse is dat er nog wel wat werk aan de winkel is om het wat meer gebruikersvriendelijk te krijgen. Vooral het publiceren van je project vergt wat manuele handelingen waar de leek wel eens op af kan knappen. Ook het vinden van projecten om aan te doneren staat nog in de kinderschoenen maar ik weet zeker dat er mensen gaan komen die deze behoefte zullen gaan vervullen met speciale lighthouse project sites en/of zoekmachines. Voorlopig is reddit de beste plek om te zoeken naar Lighthouse projecten. Lighthouse zit ook nog in de Beta Fase dus pas goed op met je Bitcoins die je er naartoe stuurt. Grootste beperking vind ik dat er maximaal 684 donateurs per project kunnen zijn, dit heeft blijkbaar iets te maken met een beperking in het Bitcoin protocol. Hopelijk gaan ze hier in de toekomst wel iets op verzinnen. Ook heb ik gemerkt dat de client nog niet op windows 8.1 draait.

Afgezien van een aantal beperkingen en verbeterpunten ben ik erg enthousiast over deze toepassing. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt is het eigenlijk erg simpel om te gebruiken en het feit dat er geen derde partij tussen zit vind ik erg fijn. Lighthouse is een goed voorbeeld van hoe zaken kunnen worden geautomatiseerd en gedecentraliseerd op de Blockchain. De mogelijke toepassingen voor deze manier van crowdfunden zijn ook bijna eindeloos, van geld inzamelen voor een weekendje weg tot het steunen van gebieden die getroffen zijn door een natuurramp.

Zoals gezegd: ik heb een project "bitcoinspot.nl lighthouse handleiding" aangemaakt voor 0.2 Bitcoin. Als deze 100% funded wordt zal ik in een video-handleiding laten zien hoe lighthouse werkt in de praktijk. Naast het feit dat ik het een leuk experiment vindt is het voor mij ook een goede test om te zien of op deze manier in de toekomst artikelen betaald kunnen gaan worden.

Gepost door Roland de Goeij

Bronnen:
Lighthouse FAQ: https://www.vinumeris.com/lighthouse/faq
Blog van Mike Hearn over Lighthouse: http://blog.vinumeris.com/2014/05/17/lighthouse/
Lighthouse projects op reddit: https://www.reddit.com/r/LighthouseProjects
Uitleg over Contracts en Crowdfuncing: http://www.ariannasimpson.com/game-theory-assurance-contracts/
Bitseattle Lighthouse project-server https://lighthouse.bitseattle.com/lighthouse-projects/
Zelf een project-server draaien: https://github.com/vinumeris/lighthouse/blob/master/docs/Server%20Admin.md


Tags: mike hearn, crowdsourcing, lighthouse,

Comments   

# Guest 2015-02-02 13:32
Mooie ontwikkeling, en het eerste project waar ik aan ga doneren via Lighthouse heb ik al gevonden: https://bitsquare.io/ (een compleet gedecentralisee rde P2P exchange)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-02-02 13:43
(ok, het tweede project dan.. de eerste wordt jouw handleiding :))
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh