De autoriteiten gaan zich bemoeien met Bitcoin

on .

autoriteiten
Je had het waarschijnlijk al gehoord maar het lijkt erop alsof de Amerikaanse autoriteiten nu eindelijk hun spierballen gaan laten zien wat Bitcoins betreft. Een Amerikaanse rechter oordeelde laatst al dat Bitcoins gezien kunnen worden als geld en nu gaan de NYSDFS en het Amerikaande congres er zich ook nog mee bemoeien. De NYSDFS (New york state department of financial services) is van mening dat er regulering in het leven geroepen moet gaan worden voor Bitcoin. 

Ze heeft daarom als eerste stap dagvaardingen gestuurd naar 22 Bitcoin gerelateerde bedrijven en investeerders. De NYSDFS wil van deze bedrijven en mensen weten wat ze doen om witwassen en andere criminele activiteiten tegen te gaan. Op de lijst zijn Bitcoin exchanges te vinden maar ook bedrijven als Butterfly Labs en mensen als de broertjes Winklevoss. Dat je een dagvaarding hebt gekregen wil nog niet zeggen dat je ergens schuldig aan bent maar het betekent wel dat de reguleerders de Bitcoin bedrijven flink onder de loep gaan nemen. Mochten zij tot de conclusie komen dat er regulering nodig is op het Bitcoin vlak dan kan je er denk ik wel op rekenen dat deze er op termijn ook komt. De reguleerders zullen de behoefte aan regulering ook uiteraard over de boeg gooien van "het beschermen van consumenten". Gevallen zoals het piramide-schema van de "bitcoin savings and trust", waarin waarschijnlijk miljoenen zijn verdwenen, zijn natuurlijk koren op de molen van de autoriteiten. 

Het Amerikaanse congres, in de personen van twee Amerikaanse senators, heeft nu ook laten weten dat ze onderzoek willen gaan doen naar Bitcoin. Ze hebben als eerste aan de regering gevraagd om alle informatie met hun te delen wat betreft reguleringen, plannen of strategien wat betreft Bitcoin. Wat ze verder gaan doen met die info is niet bekend maar er zullen waarschijnlijk wel iets van hoorzittingen uit voortkomen.

Er is uiteraard wat voor te zeggen dat het Bitcoin-landschap iets minder wild-west wordt dan dat het nu is en dat bedrijven moeten voldoen aan bepaalde reguleringen als ze bijvoorbeeld een Bitcoin exchange willen draaien. Als het grote publiek eenmaal met Bitcoin aan de slag gaat weet je dat maar een klein gedeelte genoeg moeite zal doen om zichzelf te beschermen. voor deze groep is regulering zeker positief. Ook doen schandalen rondom Bitcoin de munteenheid geen goed en het is dus zaak om zoveel mogelijk fraudeurs en andere boosaarden te weerhouden van het oplichten van goedgelovige Bitcoin gebruikers.

Ikzelf ben echter ook bang dat het de autoriteiten niet perse te doen is om het beschermen van gebruikers maar meer om de drempel zo hoog te maken dat het erg lastig wordt om iets in Bitcoin te gaan ondernemen. Immers: als je wil voldoen aan alle reguleringen kost het straks waarschijnlijk miljoenen aan bijvoorbeeld advocaten om een exchange of iets dergelijks te kunnen beginnen. Regulering als een rem op innovatie is in vele andere bedrijfstakken helaas al een realiteit gebleken.

Om de autoriteiten een stap voor te zijn hebben een aantal bedrijven, die zich bezighouden met betalingssystemen en virtuele munteenheden, recent "DATA" opgericht. DATA, een afkorting voor "The Digital Asset Transfer Authority" is een organisatie die zal gaan werken aan zelfregulering op onder andere het gebied van witwassen en bescherming van consumenten. De beste verdediging is nog altijd de aanval hebben ze waarschijnlijk gedacht. Als je gereguleerd gaat worden, waarom dan niet gewoon vast beginnen met jezelf reguleren?

In India ondertussen geeft de Centrale bank aan dat ze Bitcoin in de gaten houden maar dat ze voorlopig geen plannen hebben om Bitcoin gerelateerde bedrijven te gaan reguleren.

Ik ben bang dat ik de komende maanden nog een hoop stukjes zal gaan schrijven over dit onderwerp.
Wordt vervolgd!

Gepost door Roland.
 

Add comment


Security code
Refresh