Doe-het-zelf paper wallet

on .

doe-het-zelf-paper-wallet
Vind je Bitcoins online bewaren te riskant en bewaar je ze liever ook niet op je computer? Misschien is een paper wallet dan iets voor jou. Met behulp van een paper wallet kan je de digitale sleutels die toegang geven tot je Bitcoins bewaren op papier. De mensen van safepaperwallet hebben geprobeerd om het maken van een paper wallet makkelijker en veiliger te maken met behulp van een doe-het-zelf kit voor paper wallets die je aan kan schaffen op safepaperwallet.com

Bitcoins bewaren in een paper wallet wordt ook wel offline- of cold storage genoemd. Als je later weer toegang wil tot je Bitcoins hoef je enkel de private keys weer in te voeren in bijvoorbeeld de Bitcoin-qt client of bijvoorbeeld een online wallet als mywallet. In de praktijk komt het maken van een paper wallet op het volgende neer:

1. Je genereert eerst een of meerdere public en private keys. Als vergelijking zou je kunnen zeggen dat een wallet een digitaal kluisje is om je Bitcoins in te bewaren en dit kluisje bevindt zich online in de blockchain. De private key is dan de sleutel die je toegang geeft tot je Bitcoins, zegmaar de sleutel van je Bitcoin-kluisje. De public key kan je zien als het publieke adres van het kluisje. Met behulp van de public key kan je zien wat er in je kluisje zit en kan je Bitcoin sturen naar het kluisje.

Het genereren van deze public en private keys kan je doen met de bijgeleverde software die in de doe-het-zelf kit zit. Om diefstal van je keys te voorkomen kan je de software draaien als je computer niet aangesloten zit op het internet. Je kan ook een cd-image downloaden waarvan je een computer kan opstarten om zeker te zijn dat er geen virussen of malware op de achtergrond draaien die het voorzien hebben op je keys.

2. Als je eenmaal de public en private keys hebt dan kan je ze printen op de bijgeleverde paper wallets. De paper wallets worden geleverd met beschermende stickers die je over de private key heen kan plakken. Om dan bij de private key te kunnen komen moet je eerst de sticker wegkrassen zodat te zien is dat de kaart gebruikt is. De wallets hebben ook een afscheurrandje, op deze manier kan je bijvoorbeeld het gedeelte met de private keys in een kluisje leggen. Het gedeelte met de public key kan je in de buurt houden zodat je aan de hand van de public key altijd kan zien hoeveel Bitcoins er in je paper wallet zitten.

3. En als laatste niet te vergeten, kan je nu geld storten op je paper wallet. Dit doe je weer met behulp van de public key die vermeld is op de paper wallet. Op de paper wallet staan ook QR-codes om het gemakkelijker te maken je Bitcoins naar de paper wallet te versturen. Ook wordt de kans op typefouten dan vermeden aangezien QR-codes ingebouwde error-correctie hebben zodat je niet perongeluk een verkeerde public-key inscant.

Een andere manier van cold- of offline storage is te doen via een zogenaamde brainwallet. Hier hebben we eerder al een artikel en een video  aan gewijd.

Gepost door Roland.

Add comment


Security code
Refresh