Draagt de inflatie in Venezuela bij aan de stijgende Bitcoin koers?

on .

Zorgt inflatie in Venezuela voor een stijgende Bitcoin koers?  
Zoals bij elke Bitcoin rally is het zoeken naar de redenen waarom en zoals gewoonlijk is het waarschijnlijk weer een combinatie van factoren. Denk bijvoorbeeld aan speculatie, kapitaalvlucht, brexit, dark-markets, drugs/gokken/porno en ransomware. In meerdere landen echter gaat het ook niet best met hun nationale munteenheden en laat nu daar de handel in Bitcoin de laatste tijd omhoog geschoten zijn. Dit lijkt op zijn beurt weer effect te hebben op de Bitcoin koers. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar Venezuela.

Problemen voor de Bolivar

De Venezolaanse munteenheid, de Bolivar, heeft de laatste tijd veel van zijn waarde verloren. Zoveel zelfs dat ze in venezuela hier en daar gestopt zijn met het tellen van biljetten en begonnen zijn met het simpelweg wegen van de stapels geld. Dit jaar alleen al heeft de Bolivar, ten opzichte van de Dollar, de helft aan waarde ingeleverd en de inflatie is rond de 1500%.

Zwarte-markt waarde van de Bolivar ten opzichte van de Dollar
1: Zwarte-markt waarde van de Bolivar ten opzichte van de Dollar.


Als een nationale munteenheid, zoals de Bolivar, zo ongelooflijk onderuitgaat dan lijkt een stateloze munteenheid zoals Bitcoin misschien best een goed alternatief. Als deze digitale munt dan ook alleen maar in waarde lijkt te stijgen dan kan je begrijpen waarom een venezolaan zijn bijna waardeloze munteenheid om zou gaan zetten in Bitcoin. Juist: om te ontsnappen aan de inflatie aldaar en in de hoop er wat aan te verdienen. Venezuela is trouwens niet het enige land waar dit gebeurt, in Argentinie doen ze dit volgens de NYTimes al jaren.

De waarde van 1 Bitcoin in Dollar sinds begin 2016
2: De waarde van 1 Bitcoin in Dollar sinds begin 2016

De Localbitcoins revolutie

Een mooie indicator voor de toenemende handel in Bitcoin in venezuela is localbitcoins.com. Localbitcoins is een soort van online marktplaats waar Bitcoin kopers en verkopers elkaar kunnen vinden. Eenmaal aan elkaar gekoppeld kunnen de bitcoins dan van persoon naar persoon verhandeld worden, volledig uit het zicht van eventuele regulering. De activiteit in Venezuela op localbitcoins is de laatste jaren flink toegenomen met een explosieve stijging sinds begin 2016.

Wekelijks Localbitcoins volume in venezuela sinds 2013
3: Wekelijks Localbitcoins volume in venezuela sinds 2013


Venezuela is trouwens niet het enige land waar Localbitcoins flink aan de weg timmert. Kijk maar eens naar het algehele volume van localbitcoins en het volume in landen zoals Rusland en Amerika en je krijg een beetje een idee wat ik bedoel. De data kan je ondere andere hier bekijken op coin.dance. Deze site is trouwens uberhaupt erg interessant, je kan er veel statistieken vinden over nodes, blocks enz enz.

Bitcoin to the rescue?

Is Bitcoin nu het ultieme redmiddel voor alle venezolanen? nee. In ieder geval niet op dit moment. Als je het bekijkt als deel van een groter geheel dan is de hoeveelheid aan Bitcoin die verhandeld wordt miniscuul. Ook moet je momenteel uiteindelijk je Bitcoin weer omzetten naar bolivar of andere munteenheden om je winst te pakken. Er vanuitgaande uiteraard dat de koers blijft stijgen en ook dat is natuurlijk geen zekerheid. Ook het handelen in Bitcoins is niet voor iedereen weggelegd laat staan het veilig opslaan ervan.

Maar stel je nu eens voor dat we eens een voorspelling doen voor over een jaar of vijf. Bitcoin is dan misschien wel meer geaccepteerd als betaalmiddel waardoor je deze niet perse meer hoeft om te ruilen voor de traditionele munteenheden. Het veilig bewaren en verhandelen van Bitcoin zou ook wel eens stukken eenvoudiger en veiliger kunnen zijn door nieuwe technologieen. Als de Bitcoin wereldwijd meer geaccepteerd is/gebruikt wordt kan de koers flink gestegen zijn waardoor het gebruik van Bitcoin als veilige haven wel eens een hele goed beslissing bleek te zijn.

Kortom?

Er zijn een hoop voors en tegens op te noemen voor het gebruik van Bitcoin als veilige haven of inflatiebescherming. Het huidige vluchten naar Bitcoin heeft waarschijnlijk wel een effect op de koers en naast venezuela zijn er helaas nog een hele hoop andere landen waar het niet best gaat. Wat dat betreft is het ook een typsich gevalletje de-een-zijn-dood. Als ik met mijn leken-blik naar de financiele wereld kijk denk ik dat er nog een hoop gevlucht gaat worden de komende jaren. Maar voorspellen blijft lastig, zeker als het om de toekomst gaat.

Gepost door Webmaster

Bronnen:
http://qz.com/825519/venezuelans-are-turning-to-bitcoin-as-the-bolivar-crumbles
http://www.nytimes.com/2015/05/03/magazine/how-bitcoin-is-disrupting-argentinas-economy.html?_r=0
https://coin.dance

Tags: localbitcoins, venezuela,

Add comment


Security code
Refresh