Een ideal-e fraude?

on .

een ideal-e fraude?
Sinds kort hebben we een telefoonnummer vermeld staan op de site en dat levert allerlei interessante gesprekken op. Zo kreeg ik recent een man aan de telefoon die mij vertelde dat hij het slachtoffer was geworden van een Bitcoin-fraude. Hij was hier uiteraard niet blij mee en kwam bij mij verhaal halen, of in ieder geval wat uitleg. Echter na het horen van zijn verhaal trok ik de conclusie dat het probleem niet lag bij Bitcoin maar bij Ideal.

Wat was nu het geval? Zoals vele nietsvermoedende Nederlanders deed deze meneer zijn telebankieren netjes thuis op zijn Windows computer. De computer was voorzien van een virusscanner en hij was de enige die erachter zat. Veilig zou je denken dus, nee helaas niet. Zoals vele anderen voor hem was deze meneer het slachtoffer geworden van fraude. Op de een of andere manier had een boosaard de mogelijkheid gezien om zijn bankgegevens te ontfutselen. Waarschijnlijk via malware of misschien een phishing-email, voor zover niks nieuws onder de zon dus. Fraude met Ideal bestaat al langer en wordt vaak gebruikt om spullen mee te bestellen die dan van de rekening van een ander afgeschreven worden.

Wat er in dit geval wel "nieuw" aan was, is dat de Ideal fraude gecombineerd werd met het aankopen van Bitcoins en dat maakt het bijna tot de ideale fraude. De gekochte Bitcoins werden vestuurd naar een Bitcoin-adres en hoewel dit adres bekend is bij de Bitcoin-verkoper, is niet bekend wie de eigenaar is van het adres. Het gestolen geld wordt dus omgezet in Bitcoins en verdwijnt daarna dus praktisch in het niets.

Daar kwam dus ook de verwarring van het slachtoffer vandaan. Deze vroeg aan mij of ik voor hem kon achterhalen naar wie de Bitcoins verstuurd waren. Helaas moest ik hem uitleggen dat dat niet mogelijk is. Daarop kwam zijn opmerking "ja maar dat is toch niet normaal dat je zomaar Bitcoins kan overmaken naar een onbekende, dat zou verboden moeten worden". En hoewel ik zijn frustratie begrijp denk ik dat je hier de schuld moet leggen bij de schuldige, in dit geval dus het Ideal-systeem. Want hoewel makkelijk in gebruik en veelvuldig gebruikt is het zeker niet vrij van fraude. Het is wel jammer dat een van de pluspunten van Bitcoin, een onomkeerbare (vrijwel) anonieme transactie, hier misbruikt wordt voor frauduleuze doeleinden. Maar helaas kan je alles wat potentieel goed is ook voor iets slechts gebruiken.

Wat kan je er als gebruiker aan doen om te voorkomen dat iemand je geld steelt en omzet in Bitcoins? Juist, bij de bron beginnen en zo veilig mogelijk internetbankieren (en uiteraard goed opletten welke sites je bezoekt en welke emails je opent) Zelf probeer ik in ieder geval zo min mogelijk gebruik te maken van internet-bankieren. Als ik het toch doe, doe ik dat via een Linux opstart-cd die ik speciaal voor dat doeleinde heb gemaakt. Elke keer als je de cd opstart dan wordt het besturingssysteem opnieuw geladen en vervelende software heeft op deze manier geen kans. Je kan op bijvoorbeeld Ubuntu.com een zogenaamd iso-bestand downloaden. Deze kan je dan weer branden op een cd en voila je hebt een opstart-cd om mee te internet-bankieren.

In theorie is het trouwens wel mogelijk om de Bitcoins, die bij de fraude waren aangeschaft, te volgen. Ieder Bitcoin-adres is openlijk in te zien voor iedereen. Een exchange zou dus de Bitcoins kunnen weigeren als ze te koop aangeboden worden. Er zijn nu al plannen om een soort van centrale database aan te gaan leggen met frauduleuze Bitcoins. Op deze manier zou een zwendelaar dus niet meer zijn Bitcoins kunnen verkopen omdat dan bekend zou zijn dat ze via fraude verkregen zijn. Dit opent helaas wel weer een heel scala aan scenario's waarop dit misbruikt zou kunnen worden. Waardoor eerlijke mensen opeens zogenaamde frauduleuze Bitcoins in hun bezit hebben die ze niet meer kwijt kunnen. Het laatste woord is hier in ieder geval nog niet over gesproken.

Dit laatste verhaal heb ik de heer in kwestie maar niet geprobeerd uit te leggen, hij vond het hele "geld in de cloud" verhaal volgens mij al verwarrend genoeg. 
 

Comments   

# Guest 2014-02-13 16:39
En wie draait er uiteindlijk voor de schade op?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh