Ethereum koers

Op deze pagina kan je de live Ethereum koers zien, uitgedrukt in euro. Ook kan je, door te klikken op de bovenstaande grafiek, enkele andere altcoin wisselkoersen (zoals Monero en Litecoin) zien. Heb je meer interesse in de Bitcoin koers, dan kan je deze hier bekijken. De prijs wordt elke 5 minuten automatisch ververst. De Ethereum koers is de afgelopen jaren explosief gestegen maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Ethereum is een zeer risicovolle, maar mogelijk ook zeer interessante belegging. Wij raden u aan om zelf onderzoek te doen voordat u besluit om Ethereum te kopen.

 

Eenvoudig Ethereum kopen of verkopen

Klik hier om snel en veilig Ethereum (ETH) te kopen of verkopen via het internationale handelsplatform Binance. U hoeft geen documenten op te sturen, al raden we wel altijd aan om bij registratie direct uw persoonlijke gegevens in te vullen, mochten er problemen ontstaan. Dit kan door de verificatieprocedure op Binance te starten.

 

Inhoudsopgave:

- Wat is Ethereum?
- Hoe kan je Ethereum kopen en verkopen?
- Hoe wordt de Ethereum koers berekend?
- Waarom heeft een Ether waarde?
- Waarom stijgt en daalt de Ethereum koers?
- Kan de Ethereum prijs crashen naar nul?

Wat is Ethereum?

Ethereum (ETH) is de eerste grote zogenaamde 'cryptocurrency altcoin' in de geschiedenis, ontwikkeld door onder meer de Canadese Rus Vitalik Buterin. Het is in de kern een open-source digitaal ontwikkelplatform. 

Ethereum is het betalingsnetwerk waarop men de ethers kan versturen & ontvangen en werkt op het internet zonder een centrale bank, instantie of regelgever. Het betalingsnetwerk regelt zelf automatisch de uitgifte van nieuwe ethers, controleert transacties en zorgt dat er niet valsgespeeld kan worden. Betalingen gaan van persoon naar persoon en zijn niet terug te draaien. Iedereen kan meedoen aan Ethereum en er zijn geen voorwaarden of verplichtingen. Als je meer wilt lezen over Ethereum, wat het is, hoe het werkt en wat het mogelijk maakt kan je verder lezen in: "Wat is Ethereum".

Hoe kan je Ethereum kopen en verkopen?

Er zijn vele opties beschikbaar voor het kopen en verkopen van cryptovaluta, elk met zijn eigen voor en nadelen. We zullen deze opties hieronder verder bespreken. We raden de beginnende gebruiker aan om gebruik te maken van een wisselkantoor. Dit is voor beginners de meest veilige, snelle en eenvoudige manier. Wij raden aan om dit te doen via het internationale handelsplatform Binance.

Kopen via een exchange

Er zijn online handelsplatformen waar kopers en verkopers van cryptovaluta bij elkaar gebracht worden, deze worden in de volksmond exchanges genoemd. Een exchange koopt of verkoopt zelf geen cryptocurrencies, maar faciliteert alleen de handel tussen zijn bezoekers. Voor het gebruik van de exchange betaal je meestal (een kleine hoeveelheid) transactiekosten, deze kunnen verschillen per individuele crypto exchange.

Ethereum kopen of verkopen op een exchange is bijna altijd de meest logische beginstap. Het nadeel van een exchange is dat het omslachtiger is dan een wisselkantoor en enig technisch inzicht vergt. Een ander nadeel is dat een gemiddelde exchange meer van je wil weten dan een wisselkantoor, de kans is dus groot dat je jezelf moet identificeren (dit wordt ook wel een 'KYC procedure' genoemd).

In de praktijk komt het kopen bij een exchange erop neer dat je eerst een account zal moeten aanmaken en jezelf identificeren, door bijvoorbeeld het uploaden van een paspoort of rijbewijs. Daarna kan je geld overmaken naar de exchange, meestal door het doen van een bankoverschrijving. Maar in principe wordt er enkel reeds gekochte ETH gestuurd naar een voor jou unieke exchange wallet. Als het geld of de BTC binnen is kan je hiermee de cryptovaluta kopen welke op het handelsplatform worden aangeboden. Eenmaal gekocht kan je deze dan weer terug sturen naar een hardware wallet (zoals de Ledger Nano S of Trezor), of kan je beslissen om deze simpelweg op de exchange bewaren (dit is alleen verstandig op korte termijn i.v.m. gevaar voor hackers).

Binance cryptocurrency exchange
- Een exchange biedt veel mogelijkheden om te handelen, maar kan complex zijn voor beginnende investeerders.

* Voordelen exchange:
- Bijna altijd de goedkoopste optie
- Aanbod van veel verschillende cryptovaluta
* Nadelen exchange:
- Omslachtig / technisch inzicht nodig.
- KYC registratie vaak nodig, wat soms lang kan duren.

Op onze links pagina kan je een overzicht vinden van de meest populaire cryptocurrency exchanges.

Ethereum omwisselen voor andere cryptocurrencies

Er zijn een aantal websites waar je cryptovaluta kan omruilen, maar niet per definitie kunt kopen of verkopen. Op deze websites kan je snel en eenvoudig je ETH tokens omruilen naar bijvoorbeeld Bitcoin of Monero (en vice versa). Populaire voorbeelden van dergelijke diensten zijn Changelly en ShapeShift. Deze diensten bieden over het algemeen een zeer laagdrempelige en eenvoudige manier aan om in het bezit te komen van andere typen cryptovaluta. Hiermee kan je het complexe ecosysteem van handelsplatformen volledig omzeilen, wat erg handig is voor de beginnende investeerder. Je moet uiteraard wel eerst een voorraad aan Ether-tokens (en wellicht ook Bitcoin) hebben om te kunnen beginnen met ruilen, dus voor beginners is dit niet erg praktisch.

In de praktijk bestaat het omwisselen via ShapeShift uit de volgende stappen. Kies de munt en hoeveelheid die je wilt ruilen, kies de munt die je terug wilt hebben en geef het adres op waar je de nieuwe munt wilt ontvangen. ShapeShift zal je dan een adres sturen waar je de te ruilen munt naartoe kan sturen en meestal is de transactie dan binnen een paar minuten afgerond.

-Bij shapeshift & Changelly kan je kiezen uit vele verschillende altcoins-Bij ShapeShift & Changelly kan je kiezen uit vele verschillende altcoins om mee te ruilen.

* Voordelen ShapeShift / Changelly
- Eenvoudig
- Geen identificatie nodig
- Grote hoeveelheid altcoins beschikbaar
* Nadelen ShapeShift / Changelly
- Niet praktisch voor beginners
- Geen aankopen met Euro mogelijk


Ethers kopen via een wisselkantoor

Bij een wisselkantoor kan je veilig en eenvoudig ETH kopen en verkopen. Bij het merendeel van de wisselkantoren kan je afrekenen via Ideal. Wisselkantoren handelen in bitcoins en kopen & verkopen deze met het doel om daar winst mee te maken, er wordt dus wel een transactie-fee in rekening gebracht.

Voordat je Ether kan kopen of verkopen, moet je bij de meeste aanbieders wel eerst jezelf identificeren. Vaak wordt hiervoor een Know Your Customer (KYC) procedure voor gebruikt. Dit houdt in principe in dat je persoonsgegevens moet invoeren, samen met een scan van een paspoort, identiteitsbewijs, of rijbewijs. Bij andere wisselkantoren zal een simpele login-account voldoende zijn, al is dit vaak minder veilig indien er eventuele problemen zich voordoen.

De levertijd van je aankoop verschilt per aanbieder. Vaak worden de aangekochte ETH tokens vrijwel meteen overgemaakt naar je Ethereum wallet adres. Dit gebeurd veelal sneller dan bij Bitcoin, omdat het blockchain-systeem van Ethereum een stukje sneller is. Bovendien worden (achter de schermen) de meeste ETH-transacties gemaakt met bitcoins, waardoor een bank vaak helemaal buiten beeld blijft en alles op het wisselkantoor zelf plaats vindt, in samenwerking met een externe exchange of een eigen transactie systeem.

Kopen en verkopen via een wisselkantoor is misschien niet altijd de voordeligste optie, de wisselkantoren houden namelijk een tarief aan voor het omwisselen van de cryptovaluta.

In de praktijk houdt het kopen van Ether tokens bij een wisselkantoor meestal niet meer in dan het aanmaken van een account. Daarna kunnen de gewenste hoeveelheid Ethers of Euro's ingevoerd worden op de website en afgerekend. Na het kopen of verkopen worden de ingevoerde bedragen op het door jou aangegeven walletadres of rekening gestort.

* Voordelen wisselkantoor:
- Betalen met Ideal
- Eenvoudig
- Snel
- Veilig
* Nadelen wisselkantoor
- Niet persé de goedkoopste manier
- Mogelijk registratie nodig wat lang kan duren
- Niet alle wisselkantoren bieden ETH-tokens aan

Kopen via een Cryptocurrency of Bitcoin-pinautomaat (ATM)

In Nederland zijn er meerdere Bitcoin pinautomaten te vinden, de zogenaamde ATM's. Bij een pinautomaat kan je één of meerdere cryptovaluta kopen met Euro's en soms ook vice versa. De opties die een cryptocurrency automaat ondersteunt, hangt af van het type automaat en de aanbieder. Sommige automaten vereisen identificatie en bij anderen hoeft dat niet als je maar onder een bepaald bedrag blijft.

Bijna alle Bitcoin ATM's zijn eenvoudig in gebruik en het maken van een transactie duurt niet veel langer dan je gewend bent bij een reguliere pinautomaat. De grootste valkuil van een crypto-pinautomaat zijn toch wel de kosten. Bij sommige automaten betaal je tot wel 10% meer dan de huidige Ethereum wisselkoers en per transactie worden er vaak ook extra kosten gerekend. De meeste aanbieders doen dat om het koersrisico en de transactiekosten mee af te dekken.

Bitcoin ATM
- De hoeveelheid crypto-pinautomaten in Nederland is nog bescheiden, maar blijft groeien.

In Nederland zijn momenteel iets meer dan 20 verschillende pinautomaten te vinden, de meeste staan in de regio Amsterdam en op luchthaven Schiphol. Op CoinATMradar kan je een kaart vinden om te zien of er bij jou ééntje in de buurt is. Je kan daar ook zien welke munten er ondersteund worden en of alleen kopen of ook verkopen mogelijk is. De data op de site is niet altijd even recent, dus hou daar zeker even rekening mee.

In de praktijk houdt het kopen van cryptovaluta bij een ATM meestal het volgende in. Je kiest op de automaat de te kopen munteenheid en de hoeveelheid. Daarna laat je het scherm van je smartphone, met daarop de QR-code van je wallet adres, zien aan de automaat zodat deze gescand kan worden en de automaat weet waarheen de aangekochte Ethereum tokens gestuurd moeten worden. Na het invoeren van de benodigde biljetten in de machine wordt de transactie voltooid en worden de ethers naar het door jou opgegeven walletadres gestuurd.

* Voordelen van ATM's
- Eenvoudig in gebruik
- Snel en zeer praktisch / fysiek
* Nadelen van ATM's
- Niet altijd ééntje in de buurt
- Hoge transactiekosten
- Beperkt aanbod altcoins

Kopen van persoon naar persoon (p2p)

Om Ethereum tokens te kopen en verkopen heb je niet perse een exchange of wisselkantoor nodig, je kan ze ook gewoon uitwisselen met andere personen. Dit noemt men ook wel een peer-to-peer, of p2p-transactie. Soms wordt het ook wel een OTC-transactie genoemd, wat staat voor 'Over The Counter', een transactie van individu naar individu.

Een voorbeeld is de website LocalEthereum.com. Dit is altijd een cryptocurrency p2p-platform geweest, welke het mogelijk heeft gemaakt om eenvoudig in contact te komen met andere Ethereum kopers en verkopers. Je kon kijken of er handelaren bij je in de buurt waren, maar het had ook een zogenaamde escrow functie. Deze escrow dienst zorgt ervoor, dat je pas wordt uitbetaald aan de koper wanneer deze daadwerkelijk betaald heeft. Het nadeel van p2p is ook dat je vaak wel de tegenpartij fysiek moet ontmoeten om de deal te sluiten, dus hou daar altijd rekening mee.

LocalEthereum was lange tijd een eenvoudige manier voor mensen om cryptovaluta te kopen & verkopen, wanneer er geen toegang was tot een exchange of wisselkantoor. Ik spreek nu in de verleden tijd, omdat het volume op het platform naar een nulpunt is gedaald, in tegenstelling tot zijn Bitcoin-tegenhanger LocalBitcoins, die nog wel altijd erg populair is.

Mocht je geen zin hebben in een exchange of wisselkantoor (en al vind je LocalEthereum misschien te ingewikkeld), dan kan je uiteraard ook gewoon OTC Ethereum kopen en verkopen via bestaande alternatieven, zoals Marktplaats en Facebook Marketplace. We raden dit echter sterk af, vanwege de uitdagingen die dat met zich meebrengt op het gebied van veiligheid en privacy.

In de praktijk ging het kopen van Ethers via LocalEthereum ongeveer hetzelfde als dat je gewend bent van Marktplaats. Je maakt een account aan en zoekt naar een aanbieder bij jou in de buurt. Dan wordt onderling de hoeveelheid en prijs afgesproken en kan je elkaar (op locatie) ontmoeten om de deal te sluiten.

LocalEthereum volume handel
- LocalEthereum was even een leuk p2p-platform, maar is sinds 2018 vrijwel ongebruikt.

* Voordelen van p2p kopen en verkopen
- Eenvoudig en direct
- In (bijna) elk land mogelijk
- Geen identificatie nodig
* Nadelen van p2p kopen en verkopen
- Vaak duurder dan een exchange of wisselkantoor
- Fysiek ontmoeten van kopers/verkopers soms nodig
- Alert zijn voor oplichters is noodzakelijk.


Hoe wordt de Ethereum koers berekend?

De prijs van een Ether token wordt bepaald door de markt op basis van vraag en aanbod. Net zoals bij tweedehands auto's, goud of schilderijen. Ethereum wordt op vele verschillende plaatsen verkocht en verhandeld. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse wisselkantoren en exchanges en elk hanteert zijn eigen in en verkoopprijs. Er is dus niet één officiele Ethereum prijs, welke vastgesteld wordt door een centrale instantie. De koers die wij hanteren op onze koerspagina wordt verkregen door het gemiddelde te nemen van alle grote exchanges en wisselkantoren.

Naast alleen vraag en aanbod spelen er nog een groot aantal andere factoren mee welke elk een invloed kunnen uitoefenen op de prijs en ook weer op elkaar.

Ethereum markt waarde & ERC20-tokens

Bij traditionele munteenheden (zoals de Euro) hebben overheden een aantal trucjes om te beïnvloeden hoeveel geld er in omloop is. Bij Ethereum is dat minder sterk het geval. Ethers worden door het netwerk in omloop gebracht in een voorspelbaar patroon, al is dat momenteel aan het verschuiven. Ethereum mining zal worden vervangen door het zogenoemde 'Proof of Stake'. Hiermee zal je niet langer worden beloond om het minen van Ethereum, maar om het kopen en vasthouden van de Ether-tokens. Interessant is ook dat de maximale uitgave van ETH-tokens niet vast staat: er kan in theorie oneindig veel worden 'bij gedrukt'. In de praktijk zal echter in principe altijd de vaste maximale supply worden aangehouden. Momenteel zijn er ongeveer 101,6 miljoen Ethers in omloop gebracht, en dit zal de komende tijd ook zo blijven. 

Een zeer groot deel van de tokens is met de opkomst van de zogenoemde ERC20-token opgesloten in een brede reeks aan nieuwe cryptocurrency projecten. Een actuele lijst van ERC20-tokens is hier te vinden. Interessant is dat een groot deel van de bekendere crypto-projecten ooit gestart is als ERC20-token. Sommige zijn nooit van Ethereum netwerk af gekomen, maar de meeste van onderstaande projecten hebben inmiddels hun eigen, unieke blockchain ontwikkeld. Onder meer de volgende projecten vallen hieronder (let op, deze lijst is zeker niet volledig en weergeeft alleen 20 grote ERC20-projecten):

 • VeChain Thor (VET), destijds bekend onder de naam VeChain (VEN)
 • TRON (TRX)
 • EOS (EOS)
 • Binance Coin (BNB)
 • WaltonChain (WTC)
 • OmiseGO (OMG)
 • 0x (ZRX)
 • Zilliqua (ZIL)
 • ICON (ICX)
 • Maker (MKR)
 • Aeternity (AE)
 • PundiX (NPXS)
 • Augur (REP)
 • Bytom (BTM)
 • Golem (GNT)
 • Aion (AION)
 • DigixDAO (DGD)
 • ChainLink (LINK)
 • Qash (QASH)
 • FunFair (FUN)

En zo kunnen we nog wel even door gaan. Er zijn ontzettend veel altcoins ontwikkeld vanuit de blockchain van Vitalik Buterin & co. Het is namelijk zeer makkelijk om een eigen token te ontwikkelen op het platform, al vergt de unieke codetaal Solidity wel even de nodige technische kennis om onder de knie te krijgen. Met deze ontwikkeling heeft Ethereum de wereld van cryptocurrencies zonder meer verrijkt, maar heeft het ook een groot probleem voor zichzelf gecreëerd, welke uitwerking heeft op het koersverloop van de cryptomunt.

Het probleem met het ondersteunen van zo ontzettend veel ICO's is namelijk het feit dat alle ontwikkelaars van al die andere crypto-projecten uiteindelijk ook weer zullen moeten uitchashen naar Bitcoin of zelfs naar Amerikaanse dollars. Dit gaat zeker ten koste van de ETH koers, welke flink kan instorten als een groot project als EOS zijn ETH-tokens en masse dumpt op de markt. En waarom zouden ze ook niet? Het is een concurrerend project, welke graag de tweede positie in neemt en direct onder Bitcoin wil staan. En dit is een manier waarop vele concurrerende 'nieuwe Ethereums' denken: de ICO-fundraising was erg lucratief voor dit soort projecten, maar het uiteindelijke doel is om geld te gebruiken én bovenin de crypto-rankings te komen.

En dat is vooral in de hausse aan nieuwe altcoins in 2017 (en begin 2018) duidelijk merkbaar geweest in de koers. Ethereum dook langdurig zeer hard omlaag qua prijs, van zijn all-time-high die lag rond de $1400 USD (destijds zo'n 0,096 BTC voor 1 ETH), helemaal terug naar de koersen vóór die zelfde prijspump. Vooral voor mensen die in de top hebben ingekocht een zeer leervolle ervaring.

Concurrerende cryptovaluta: 'De nieuwe Ethereum'

Hoewel Ethereum de tweede 'grote' cryptocurrency is, zijn er nog honderden anderen cryptocurrency's waar investeerders uit kunnen kiezen. Dan kan je onder andere denken aan grotere cryptocurrency projecten, zoals Ripple, Monero en Litecoin. Maar er zijn ook ontzettend veel kleinere projecten gestart, vaak begonnen via een Initial Coin Offering (ICO) als ERC20-token op het Ethereum netwerk. Door de loop der jaren heen hebben we echter ook een groot aantal altcoins zien komen en gaan.

altcoins 2013
- Altcoins komen en gaan. Kent u deze nog? Een snapshot van de Top 10 cryptocurrencies uit April 2013.

Al deze cryptomunten hebben, net zoals Bitcoin of Ethereum, een prijs die bepaald wordt op de markt. Normaal gesproken zou je kunnen stellen dat de aanwezigheid van een concurrent de prijs van een investering in bedwang houdt. De prijs van een Apple aandeel, of de waarde van een Amerikaanse Dollar zouden waarschijnlijk vele malen hoger zijn bij gebrek aan concurrenten. Kortom: de aanwezigheid van meerdere altcoins dempt de Ethereum prijs. Het zorgt ervoor dat de procentuele dominantie op de markt daalt.

Aan de andere kant bieden altcoins een alternatief voor Bitcoin. Investeerders die Bitcoin te duur vinden, of denken dat er betere alternatieven zijn kunnen elders hun toevlucht zoeken. Bovendien focussen altcoin projecten vaak op andere doelstellingen. Denk bijvoorbeeld aan dApp ontwikkeling of ICO funding bij het Ethereum-project. De aanwezigheid van meerdere altcoins zorgt voor een totale grotere markt en meer publiciteit, waar indirect ook BTC weer van profiteert.

We kunnen dus niet met zekerheid zeggen wat voor, en hoe grote invloed, altcoins hebben op de Bitcoin koers. Wat we wel kunnen zien is dat de gehele cryptocurrency markt (inclusief de ETH-wisselkoers) altijd lijkt te reageren op de Bitcoin koers.

Exchanges & infrastructuur

De plaatsen waar digitale valuta gekocht en verhandeld worden, hebben altijd een grote invloed gehad op de prijs. In de jaren 2011 tot en met 2014 was de cryptocurrency exchange Mt. Gox de grootste speler en daarmee ook de grootste bottleneck voor cryptocurrency-kopers en verkopers. Dit was nog ruim vóór de tijd waarin ETH-tokens werden verhandeld. Dergelijke bottlenecks als met Bitcoin heeft Ethereum nooit gekend, al zijn er nog altijd bepaalde problemen.

Hoewel de hoeveelheid plaatsen waar je cryptocurrencies kan kopen sindsdien drastisch toegenomen is, hadden we eind 2017 weer te maken met overbelaste exchanges en wisselkantoren. Dt kwam voornamelijk door de grote vraag naar altcoins, wat de exchange websites vaak niet aan konden. Hoewel deze niet bevorderlijk waren voor het vertrouwen in het crypto-systeem als geheel, hadden deze soms ook een onbedoeld voordeel. Doordat de infrastructuur onbereikbaar was voor nieuwe kopers, steeg de prijs daardoor tijdelijk minder snel. Andersom zorgde een verminderde beschikbaarheid van de infrastructuur soms voor een buffer, waardoor een cryptovaluta niet en masse verkocht kon worden.

We zagen de afgelopen jaren ook meerdere DDos aanvallen en hacks op exchanges en wisselkantoren. Hierdoor waren deze tijdelijk niet bereikbaar waardoor het niet mogelijk was om te kopen of verkopen. Dit zorgde voor onzekerheid en had vaak een dalende koers tot gevolg. Aanvallers maakten dan gebruik van deze prijs-dips om goedkoop cryptocurrencies te kunnen aanschaffen.

Handelaren

Er zijn vele manieren beschikbaar om in Ether te handelen. Zo zijn er bijvoorbeeld orders (market, limit, stop) die automatisch op bepaalde momenten cryptomunten kunnen inkopen of verkopen. Deze orders, eenmaal geactiveerd, kunnen er voor zorgen dat andere orders ook geactiveerd worden. Daarmee kunnen ze vervolgens een kettingreactie veroorzaken.

Er is ook de mogelijkheid om 'leveraged' te handelen via zogenaamde opties en futures, veelal tot en met 100x leverage (een zeer risicovol derivaat handelsproduct). Veruit de bekendste en populairste leveraged trading-website voor dit soort derivate producten is Bitmex. Sinds kort zijn er namelijk ook bij BitMex Ethereum futures te verhandelen, waarbij men met geleend geld kan gokken op de toekomstige Ether wisselkoers. Hier is potentieel veel geld mee te verdienen, maar uiteraard ook veel te verliezen. Grote spelers, ook wel 'whales' genoemd, kunnen hiermee in hun eentje een effect hebben op de koers.

De geplande orders, opties en futures hebben ook weer invloed omdat mensen aan de hand van deze orders gaan proberen in te schatten wat de toekomstige koers zal gaan doen. 

Kuddegedrag

Optimistische of pessimistische nieuwsberichten zijn vaak een reden voor een stijging of dip in de Ethereum koers, hoewel de laatste jaren het effect van nieuwsberichten steeds kleiner lijkt te worden. Soms fluctueren de koersen ook zonder dat er een schijnbaar aanwijsbare reden lijkt te zijn.

Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met kuddegedrag, kortom: zien dat andere mensen kopen doet kopen, zien dat andere mensen verkopen doet verkopen. Dit wordt voornamelijk gedaan door korte termijn investeerders. Deze stappen vaak pas in als de ETH prijs al flink gestegen is en stappen daarna snel uit als het even tegen zit. Dit gedrag kan flinke fluctaties in de prijs veroorzaken, zoals we bijvoorbeeld ook eind 2017 zagen.

Kuddegedrag- Het kuddegedrag van cryptocurrency investeerders


Het is vaak verstandig om je handelsstrategie aan te passen op dit kuddegedrag: duirf tegen de stroming in te zwemmen, maar alleen als je precies weet wat je aan het doen bent. De fluctuaties in de koersen zijn voornamelijk bij altcoins erg sterk, meer nog dan bij de Bitcoin koers. Zelfs de initiatiefnemer van Ethereum, Vitalik Buterin, heeft hier al eens in een tweet voor gewaarschuwd: op elk moment kan de waarde van zijn zeer volatiele token naar een nulpunt wegzakken. Wees hier altijd van bewust als je geld belegd in dit soort volatiele cryptocurrencies, welke soms wilde koersen tot gevolg kunnen hebben.

Ethereum vs. Bitcoin: 'The Flippening'

Hoewel je het nu misschien niet meer kunt voorstellen, was er in 2017 een moment waarin de Ethereum wisselkoers zó ontzettend hoog stond ten opzichte van die van Bitcoin, dat er bijna sprake was van een cruciaal kantelpunt in de cryptocurrency wereld. Dat zou het moment zijn dat de Ethereum market cap groter zou zijn dan die van Bitcoin. Veel investeerders refereren naar dit moment als 'The Flippening'. Er is voor dit fenomeen zelfs een complete website ingericht, waar je precies kunt volgen hoe ver het zogenoemde flippening-event weg is op dit moment. Deze website heet www.flippening.watch.

Uiteraard heeft dit cricuale kantelpunt nooit plaatsgevonden, maar het is wel zeer dichtbij gekomen. Het was een tijd waarin altcoins zegevierden en de Bitcoin dominantie sterk aan het slinken was. Op het toppunt was de Bitcoin market cap dominantie ongeveer 10% groter dan die van Ethereum. Er zijn verschillende factoren geweest die mogelijk aan deze vrij 'gevaarlijke' (althans voor Bitcoin) situatie hebben bij gedragen:

 • De sterke opkomst van ERC-20 tokens weergaven een sterke usecase voor dApps op het Ethereum netwerk;
 • Een hiermee samenhangende explosie van Initial Coin Offerings (ICO's), welke allemaal in Ethereum hun fondsen beheerden;
 • Mensen die hun Bitcoins omwisselden voor sneller stijgende altcoins, waardoor automatisch de Bitcoin dominantie daalde (wat goed was voor de ETH-dominantie);
 • De vele ontwikkelingen achter de schermen bij het Ethereum-team maakte dat de munt veel meer ontwikkeling zag in die tijd (in vergelijking met Bitcoin).

Al met al was het een bijzondere tijd, die de koersen zeker geen kwaad deed. Sterker nog, waar op 1 januari 2017 één Ether-token nog maar $8,23 USD kostte, was dit op 1 januari 2018 maarliefst $750,97 USD. Als je dacht dat dit veel was, dan ken je de prijs op 13 januari 2018 nog niet: toen was één ETH-token om precies te zijn $1389,18 USD. Dit was direct het toppunt van de gevreesde Flippening, hierna werd de ETH-dominantie weer een stuk minder. Het verloop kun je goed zien in de onderstaande grafiek:

Flippening- Ethereum vs. Bitcoin dominantie over tijd. Inclusief de grootste altcoins, ter vergelijking (bron).

Waarom heeft een Ether token waarde?

De waarde van één Ethereum is de laatste jaren astronomisch gestegen, tot een moment waarop er bijna sprake was van het overnemen van Bitcoin als de grootste cryptocurrency, i.e. "the flippening". Toch is het hier niet van gekomen, en dat is misschien maar goed ook voor het vroege stadium waarin cryptocurrencies zich bevinden. Toch heeft dit project er wel voor gezorgd dat er een ontzettende run is gekomen op altcoins. Veel mensen kijken met verbazing naar dit nieuwe altcoin-fenomeen en vragen zich af: Wat geeft een digitale cryptomunt eigenlijk waarde?

Vraag en aanbod

Het korte antwoord is: 'vraag en aanbod'. Als er meer kopers dan verkopers zijn, stijgt de Ethereum koers en vice versa. Dat is uiteraard maar een gedeelte van het verhaal. Want je kan je afvragen: Waarom zou iemand uberhaupt digitaal geld of een digitale token (een waarderepresentatie) willen kopen?

Het langere antwoord is dat Ethereum voldoet aan beproefde economische waarheden van schaarste, beschikbaarheid en toepasbaarheid. Als iets schaars is, moeilijk te verkijgen en een praktisch nut heeft zal er altijd vraag naar zijn. ETH voldoet aan deze drie specifieke voorwaarden. De munteenheid is ten eerste schaars, want er zijn maar een gelimiteerd aantal tokens in omloop. Ten tweede is het moeilijk te verkrijgen, aangezien de cryptomunten alleen op exchanges worden verhandeld met relatief laag volume. Het is voor een OTC-koper ontzettend moeilijk om grote hoeveelheden tokens te verkrijgen uit een relatief dun orderboek. Ten derde heeft de munt ook een toegevoegd praktisch nut. Het is een dApp platform, welke zijn blockchain infrastructuur leent voor andere projecten om op gebouwd te worden. Daarnaast vervult het een rol bij de oprichting van nieuwe crypto-projecten: een Initial Coin Offering (ICO) zal in principe altijd met Ethers worden gefinancierd.

Deze combinatie van schaarste, beschikbaarheid en toepasbaarheid zorgen ervoor dat verschillende categorieen mensen met verschillende drijfveren crypto's willen bezitten. Hiermee geven ze het zonder meer waarde.

De 'Ethereum-believers'

Ten eerste is er een groep mensen die ervan overtuigd is dat het Ethereum netwerk waarde heeft en daarom willen ze er graag een stukje, of een aandeel, van bezitten. Ethereum is immers een populair blockchain platform, waarmee je op elk moment vanaf elke plek waarde kan versturen naar wie dan ook. Deze betalingen kunnen op hun beurt niet gecensureerd worden, danzij de openbare blockchain infrastructuur. Dit is een soortgelijk blockchain-principe als bij Bitcoin.

Bovendien draaien er bij een blockchain geen banken of regeringen aan de knoppen, die de token-waardes kunnen beïnvloeden. Het is dus niet moeilijk om te zien waarom iemand dit netwerk waardevol zou vinden. In deze tijd van wankelende banken en een historisch laag vertrouwen in ons financiële systeem ziet deze groep van mensen crypto-investeringen als een alternatief. Als de crypto-assets echt groots gaan doorbreken, dan is het niet onverstandig om hier deel van uit te maken. Stel je eens voor dat je in de jaren '90 een aandeel van 'het internet' had kunnen kopen? Zou dat niet een ontzettend mooie financiële mogelijkheid zijn?

De speculanten

De volgende (en grootste) categorie crypto-bezitters zijn de speculanten. Speculanten investeren met het doel om na een korte periode voor een hogere prijs weer te kunnen verkopen. Speculanten zijn vaak ook impulsiever, zo zien ze de waarde van cryptomunten stijgen en willen ze de boot niet missen. Dit gedrag wordt ook wel FOMO genoemd ("Fear Of Missing Out"). Het grootste gedeelte van deze groep heeft echter vaak geen idee hoe een blockchain werkt en wat de mogelijkheden zijn. Het zijn korte-termijn denkers die voor het snelle geld willen gaan. Omdat ze alleen de Ethereum koers als indicator hebben, zullen ze vaak pas gaan kopen als de koersstijging al in volle gang is. Ook verkopen ze zodra de stemming weer omslaat.

De gebruikers

Last but not least is er de groep crypto gebruikers. Deze mensen kopen Ether tokens met het doel om ze uiteindelijk weer uit te geven. Zo heb je vaak bij het opslaan van ERC-20 tokens een kleine voorraad Ethereum tokens nodig in je MyEtherWallet, omdat je anders geen mogelijkheid hebt om je altcoin transacties te voltooien. Dit gebeurd in een meeteenheid die Gas heet, ook wel aangeduid als GWEI. Lees hier meer over de functie van GWEI en gas. Om gebruik te kunnen maken van ERC20-ondersteunde wallets, moet het Ethereum netwerk worden gebruikt voor het betrouwbaar versturen van tokens tussen verschillende ETH wallets. Je kunt pas ERC20-tokens van MyEtherWallet af halen, wanneer je er ook daadwerkelijk een klein beetje ETH op je wallet hebt staan.

Het is altijd verstandig om een euro of 20 in ETH te investeren als je met altcoins gaat werken, zelfs wanneer je niet in het project gelooft. De functie van de Ethereum blockchain is namelijk onontkoombaar in deze fase van hoe altcoins werken. Wil je een online wallet of hardware wallets gebruiken om altcoins op te slaan en er weer af te halen, dan moet je deze hoe dan ook voorzien van Ethereum. Anders zullen transacties helaas niet werken.

Ook de dApps (de gedecentraliseerde programma's) op de ETH blockchain maken gebruik van Gas of Gwei. Er zijn bijvoobeeld dApps waar je je tokens op kunt gokken (zo kan je bijvoorbeeld méér tokens verdienen, maar meestal verlies je ze ook weer net zo snel). Ook zijn er spelletjes ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld het populaire CryptoKitties. Deze dApp in het bijzonder heeft echter ook enkele tekortkomingen en bottlenecks blootgelegd van de Ethereum blockchain.

Conclusie

Ethereum tokens hebben feitelijke waarde, omdat ze voldoen aan bepaalde economische wetten. Hierdoor willen mensen ze bezitten en iedereen doet dat om zijn eigen redenen. Dit veroorzaakt op zijn beurt weer vraag en deze vraag beïnvloedt weer de prijs. Zo hebben cryptomunten hun eigen asset-klasse weten te ontwikkelen. En bovendien is de functie van de blockchain duidelijker dan ooit, wanneer je het bijvoorbeeld hebt over het versturen van transacties tussen wallets. Of wanneer je bijvoorbeeld graag Cryptokitties speelt.


Waarom stijgt en daalt de Ethereum koers?

Zoals uitgelegd in de voorgaande sectie wordt de Ethereum koers vastgesteld op de open markt. In deze open markt zijn er vele krachten werkzaam die, alleen of in combinatie, een groot of klein effect kunnen hebben op de prijs. Combineer dit met het feit dat er een grote hoeveelheid speculanten en handelaren zijn en je hebt alle ingrediënten voor een zeer volatiele koers.

Wat ook waard is om te vermelden is dat de Ethereum marktwaarde nog relatief klein is, op het moment van schrijven ongeveer 20 miljard euro.  Dat lijkt veel, maar als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de kapitaalmarkten of goud dan is eigenlijk compleet verwaarloosbaar. Er is dan ook niet heel veel voor nodig om deze nog kleine markt te beïnvloeden: Er hoeft maar één ERC-20 ICO te besluiten zijn vooraad aan Ethers de deur uit te doen, en de koersval van Ethereum is compleet.

Natuurlijk is er ook veel te zeggen over de manier waarop Ethereum momenteel wordt ontwikkeld, met de lange tijd waarop we moeten wachten op nieuwe ontwikkelingen, zoals het geval was bij de lang verwachtte Casper update. Waarschijnlijk zal de volatiliteit de komende jaren dus nog even niet verdwijnen. Wel zal de verkoop rondom ICO's een stuk minder worden, omdat de kracht van reguleerorganen als de SEC té sterk zijn om ongereguleerde ICO's toegang te verlenen tot de open markt.

 

Kan de Ethereum prijs crashen naar nul?

Dat één Ether ooit minder waard zal worden dan de wisselkoers die je bovenin dit artikel kunt zien, is zeker niet uit te sluiten. Aan de prijs grafiek is immers te zien dat de koersen van cryptovaluta flink kunnen schommelen, zelfs van dag tot dag. Dat de munteenheid echter ooit compleet waardeloos zal zijn, is wat ons betreft zo goed als uitgesloten. Hiervoor zouden alle wisselkantoren en handelsplatformen de munt van hun platform moeten verwijderen. Als je kijkt naar een scam-cryptomunt als Bitconnect, dan is zelfs die niet volledig waardeloos geworden nadat het piramidespel is ingestort. Zelfs in het grootste crisis-scenario zal er dus nóg geen sprake zijn van een volledige waardeloosheid van Ether tokens.

Wat niemand weet of ooit zal weten, is hoeveel één volledige Ethereum token waard zou moeten zijn. Deze prijzen zijn namelijk onderhevig aan speculatie en de waan van de dag. Het zou best kunnen dat we er de komende jaren achter gaan komen dat de huidige koersen eigenlijk te hoog liggen voor de toepassingen van de digitale munteenheid. Dan komt het er op neer dat er té veel gespeculeerd is en blijkt dat het te veel waard was. We kunnen de volgende redenen aandragen om dit te beargumenteren:

* Blockchain heeft Ethereum nodig en vice versa

Iedereen is ondertussen wel overtuigd van het nut van blockchain. Wat men echter vaak vergeet is dat cryptovaluta en blockchain elkaar nodig hebben.

De Ethereum blockchain is één van de meest gebruikte en succesvolste blockchains die er momenteel zijn. De hoeveelheid potentiële toepassingen die op deze blockchain gebouwd, of eraan gekoppeld kan worden, is enorm.

Als je er dus van overtuigd bent dat dApps een toekomst hebben, dan houdt dat ook in dat er ook een vraag zal blijven naar Ether tokens. En vraag resulteert weer in waarde. De munt zal nooit 'dood' gaan, tenzij Vitalik Buterin besluit dat zijn project niet langer een cryptomunt nodig heeft. Maar dit lijkt ons uiterst onwaarschijnlijk, omdat het gebruik van cryptotokens een kernvoorwaarde is voor het functioneren van de blockchain-structuur.

* Verzekering tegen het falen van het bestaande systeem (safe haven)

Zolang ons huidige financiële systeem verre van perfect blijft, zullen er altijd mensen zijn die zoeken naar een alternatief. Dit alternatief vinden mensen al jaren in goud, olie, zilver of graan. Maar recent dus ook in cryptovaluta.

Je kan ETH dus zien als een mogelijke 'store of value': Een verzekering tegen falende munteenheden, uit de hand gelopen inflatie, inefficiënte en corrupte financiële instellingen (en ga zo nog maar even door).

Cryptocurrency als betaalmiddel zou ook een gedeeltelijke of complete vervanging kunnen zijn van ons huidige systeem, als dat zou gebeuren komt er natuurlijk een veel grote vraag naar de digitale munt.

Er is dus een groep mensen die altijd een bepaalde hoeveelheid Ethereum achter de hand zal houden. Of als verzekering tegen het falen van het huidige financiële systeem. Of voor het geval dat Ethereum geheel of gedeeltelijk het financiële systeem zal vervangen. Deze groep mensen creëert dus ook weer een vraag met hetzelfde effect op de prijs.

* Niet te stoppen

Het is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden dat de huidige beweging van cryptomunten niet meer te stoppen is, niet als protocol en niet als idee. Het cryptosysteem is 'too big to fail' geworden, volgens sommigen. In het geval van Ethers heb je ook nog eens te maken met niet te stoppen geld (de munten blijven immers altjd in circulatie, zolang het internet en de blockchain blijven bestaan) en dat alleen al maakt het intrinsiek waardevol.

In de loop der jaren is de hoeveelheid mensen die zich bezighouden met crytocurrencies exponentieel gegroeid. Een hele nieuwe categorie professionals hebben hun werk en hun fortuin te danken aan crypto, dit zijn de grote houders van de cryptomunt, oftewel de 'whales'. Al deze mensen hebben er een belang bij dat Ethereum een succes wordt en ze zullen zich daar voor blijven inzetten. De kans dat deze groep al hun investeringen zal verkopen is zéér klein. Grote investeerders zullen eerder geneigd zijn om meer crypto-inkopen te doen als de prijs daalt. Tegen de trend in gaan ('buy the dip') is veelal een verstandige strategie om inkopen te doen.

* Speculatie

Last but not least zijn er uiteraard nog de speculanten. Dit zijn mensen die erop gokken dat cryptovalutas op de korte of lange termijn meer waard gaan worden. Zelfs al zal de cryptomarkt bijna al zijn waarde inleveren, dan zal er altijd nog een kleine groep zijn die Ethers zal kopen voor het geval de waarde ooit weer omhoog zal gaan. En dan begint de cyclus uiteraard weer helemaal opnieuw. De koers zal dus altijd belangrijk blijven om in de gaten te houden!

Tags: ethereum Ethereum koers Ethereum wisselkoers Ether koers Ethereum koers euro Ethereum koers dollar

Add comment


Security code
Refresh