Wellicht heb je wel eens gehoord van de ‘Flippening’, een gebeurtenis die vooral in de crypto bullrun van 2017 veel gebruikt werd. Het idee was dat Ethereum Bitcoin in kon halen en de grootste cryptocurrency kon worden. Bitcoin maximalisten opgelet: dit artikel zal op zijn minst jullie wenkbrauwen doen fronsen.
Met een Flippening situatie zou de gehele crypto-markt op zijn kop komen te staan, aangezien tot nu toe Bitcoin altijd heer en meester was ten opzichte van altcoins. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en groeit de prangende vraag weer bij veel investeerders.
Is Ethereum sterk genoeg om op een gegeven moment de grootste te zijn? Kan de market cap van ETH de indrukwekkend grote market cap van BTC op termijn inhalen? En zal het dus meer lonen om geld te investeren in Ethereum, dan in Bitcoin?
Wat Is De ‘Flippening’?
De Flippening is een term die het theoretische moment beschrijft waarop Ethereum (ETH) groter zal zijn dan Bitcoin (BTC) in totale marktkapitalisatie. Na de Flippening zal er meer geld geïnvesteerd zijn in Ethereum dan in Bitcoin, waarna Ethereum de grootste cryptocurrency zal zijn.
Verschillende websites houden bij hoe Ethereum presteert ten opzichte van de groei van Bitcoin. Aangezien de bullrun van 2021 gelijkenissen vertoont met de ‘grote bullrun’ in 2017, wordt het Flippening moment weer steeds interessanter.
Je kunt de progressie van de Flippening live onder andere bijhouden op deze sites:
In principe wordt de marktkapitalisatie als hoofdfactor aangehouden voor het verklaren van een ‘Flippening’ moment. Echter houden sommige sites ook andere factoren in de gaten. Denk hierbij onder meer aan een ‘flippening’ van Ethereum ten opzichte van Bitcoin voor:
- Marktkapitalisatie: Is er meer geld geïnvesteerd in ETH dan in BTC? Hoe groot is de totale ‘beurswaarde’ van het ene project, ten opzichte van het andere project?
- Transactievolume: Worden er meer indivuduele transacties gemaakt op het Bitcoin netwerk of het Ethereum netwerk?
- Handelsvolume: Wordt er meer Ethereum gekocht en verkocht per 24 uur dan Bitcoin?
- Aantal actieve wallets: Worden er meer Bitcoin wallets gebruikt of Ethereum wallets?
- Aantal publieke nodes: Is het node netwerk van Bitcoin of Ethereum groter?
- Transactiekosten per transactie: Hoe duur is een individuele transactie?
- Google zoekinteresse: Zoeken er wereldwijd meer mensen naar de zoekterm ‘Ethereum’ dan de zoekterm ‘Bitcoin’?
Uiteindelijk zal het natuurlijk aan het publieke debat zijn hoe groot een bepaald crypto-project kan worden. Maar zelfs wanneer Ethereum (tijdelijk) groter zou worden dan Bitcoin, dan moeten zich wel de nodige grote marktverschuivingen voltrekken.
Kan Ethereum Groter Worden Dan Bitcoin?
Het feit dat er een begrip als de ‘Flippening’ bestaat, geeft waarschijnlijk genoeg aan. Mensen denken dat het daadwerkelijk mogelijk is dat Ethereum op relatief korte termijn (enkele jaren) een moment zal hebben waarop het groter is dan Bitcoin.
En het is eigenlijk ook helemaal niet zo gek, wanneer we kijken naar de enorm interessante ontwikkelingen die zich voltrekken op het Ethereum netwerk. Laten we een drietal argumenten verkennen waarom Ethereum op enig moment groter zou kunnen worden dan Bitcoin, te beginnen bij het enorme aantal projecten dat op het Ethereum netwerk wordt gebouwd.
1. Een explosie aan Ethereum-gebaseerde projecten
Het is geen geheim dat het aantal serieuze altcoin projecten de afgelopen jaren explosief is toegenomen. De meeste projecten starten op een netwerk als Ethereum, welke de ruimte geeft aan een project om relatief snel uitgebouwd te worden tot een eigen blockchain.
Veel geïnteresseerden in de crypto-wereld zullen ongetwijfeld wel eens gehoord hebben van ERC-20 projecten, het meest gebruikte protocol voor de introductie van verbeteringen op het Ethereum netwerk. Het protocol zorgt ervoor dat projecten interactie met elkaar kunnen hebben, maar ook dat er gebouwd kan worden op het Ethereum netwerk.
Decetrale financiële projecten, kortweg DeFi-projecten, zagen een indrukwekkende 1000% groei op het ETH netwerk in 2019, dit zegt wellicht al voldoende over de massale interesse die er is in dit snel groeiende blockchain project. Een groei die in 2020 en 2021 wellicht nog wel eens flink groter kan gaan worden. De vraag is echter of het Bitcoin in kan halen. De transactiesnelheid kan dit in ieder geval wel, daar kunnen zelfs de grootste fans van het Bitcoin protocol niet omheen.
2. Verifiëren van transacties is veel sneller
Een transactie verifiëren in tien seconden op het Ethereum netwerk, ten opzichte van tien minuten van Bitcoin netwerk? De snelle transactiesnelheid maakt het gebruik van Ethereum een stukje aantrekkelijker dan Bitcoin voor veel praktische toepassingen.
Wanneer er meerdere bevestigingen van de blockchain nodig zijn, dan is het voor gebruikers vaak een stukje sneller om Ethereum te verkiezen. Voor nu is het helaas nog niet mogelijk om Bitcoin transacties sneller te bevestigen dan een gemiddelde van tien minuten, wat echter al sneller is dan voorheen.
Natuurlijk moeten we hier wel een kanttekening plaatsen: door opstoppingen in het Ethereum netwerk zijn er de laatste tijd veel problemen met de hoge ‘gas fees’. De kosten voor het versturen van een transactie op de ETH blockchain is de laatste tijd schrikbarend hoog, mede dankzij de snelle groei van Decentrale handelsplatformen op het ETH netwerk (zoals Uniswap).
3. Overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake
Bitcoin mining is het klassieke voorbeeld van een Proof-of-Work (PoW) systeem: het uitvoeren van berekeningen geeft miners een beloning. Ethereum is lange tijd ook PoW geweest, maar is begonnen met de transitie naar Proof-of-Stake (PoS) als consensus mechanisme.
Het PoS systeem is een alternief voor PoW: gebruikers met een groot aandeel (‘Stake’) in het project mogen samen het volgende ‘block’ in de blockchain bepalen. De beloningen zijn linear, ten opzichte van de exponentiële beloning bij PoW.
De keuze voor Ethereum om over te stappen naar PoS is niet gemakkelijk geweest. De komst van ‘Ethereum 2.0’ met een Proof-of-Stake netwerk is volgens mede-oprichter Vitalik Buterin gemaakt om drie hoofdredenen:
- Het moest het ETH netwerk veiliger maken tegenover aanvallen
- Herstellen van een eventuele aanval zou makkelijker zijn in een PoS-systeem
- Een PoS-systeem zou decentraler van aard moeten zijn, maar ook beter bestand moeten zijn tegen censuur
Het grote schaalbaarheidsprobleem waar Ethereum al sinds het begin mee te maken heeft, eigenlijk net als de problemen met schaalbaarheid bij Bitcoin, zou opgelost moeten worden met de introductie van PoS. De introductie van Ethereum 2.0 is inmiddels in volle gang, en de toekomst zal moeten uitwijzen of de genoemde argumenten inderdaad hun vruchten hebben afgeworpen.
Na De Flippening: Bitcoin Zal Altijd Groot Blijven
Mochten de argumenten voor een groeiend Ethereum ecosysteem daadwerkelijk het verschil maken, dan zal het netwerk mogelijk sneller groeien dan het Bitcoin ecosysteem. Tot het moment van het keerpunt: de Flippening.
Maar ook in een toekomst met een Flippening zal Bitcoin waarschijnlijk de gouden standaard blijven. Het Ethereum project is immers in zijn geheel gebaseerd op de Bitcoin blockchain, en is van daaruit ontwikkeld in zijn eigen blockchain systeem. Hoewel analisten het grotendeels eens zijn dat de data momenteel een Flippening-scenario ondersteund, blijft het natuurlijk gissen naar de toekomst. Niemand weet precies of en wanneer dit scenario zich zal uitspelen.
Er is ook een realistische kans dat de steeds groter wordende schaarse van Bitcoin de Flippening zal tegenwerken: de supply aan Ether-tokens is immers niet vooraf vastgelegd en kan in theorie tot in het oneindige groeien. Dit in tegenstelling tot Bitcoin, waar het maximum vooraf vast ligt en de schaarste zeer snel kan toenemen.
Ethereum Groter Dan Bitcoin: Het Is Zeker Mogelijk
Het zou een interessante wending geven aan het cryptocurrency-ecosysteem als geheel, zo’n Flippening. Maar of het ook een goede uitwerking zal hebben op het vertrouwen van dit type assets, daar valt over te twisten.
Met een sterk groeiend ecosysteem kan er zelfs nóg een potentiële concurrent opstaan. Er zijn in de loop van de jaren al vele malen ‘Ethereum killers’ opgestaan, maar ook weer omgevallen. Decentrale ecosystemen om crypto projecten op te bouwen komen en gaan. En toch blijft de aantrekkingskracht van het grote DeFi-platform groot.
En waarom zouden beiden projecten niet gewoon hun eigen use-case in de crypto wereld kunnen verdedigen? Bitcoin als een store of value (“digitaal goud”) en Ethereum als een vehikel voor grote transactievolumes in een wereld met decentraal geld, maar ook als platform voor innovatie in de crypto-wereld. Een Flippening kan zo ook gezien worden als een steeds sterker wordende samenwerking tussen twee snel groeiende giganten.
Geweldig! Ik ben om over Crypto (op mijn 71 jaar) hahhaha, thanks!
Ronald Huisman, Weesp