Gaan de Chinezen vluchten naar Bitcoin? Mark Hart denkt van wel.

on .

Gaan de Chinezen vluchten naar Bitcoin? Mark Hart denkt van wel.  
Mark Hart is een hedge-fund manager uit de VS en een expert op het gebied van China. Naast het feit dat hij de kredietkrisis voorspelde (en er flink aan verdiende) was hij een van degenen die ook de recente devaluatie van de Chinese yen aankondigde. En nu heeft hij zijn zinnen gezet op Bitcoin omdat hij denkt dat de koers daarvan wel eens flink zou kunnen gaan stijgen. En dat gebeurt volgens hem dan weer doordat chinezen zullen gaan proberen te vluchten uit de Yuan.

Het idee is als volgt, China zit in de financiele problemen die niet zomaar overgaan. De chinese economie loopt terug, de exporten dalen sterk en de Chinese autoriteiten gaan daar iets aan proberen te doen. Eén van de dingen die centrale banken dan doen is het devalueren van de munteenheid zodat bijvoorbeeld Chinese producten goedkoper worden voor buitenlandse kopers, wat dan weer goed is voor de export. Waarschijnlijk zijn er ook andere redenen om het te doen maar dat ze het aan het doen zijn is overduidelijk en het einde is waarschijnlijk nog niet in zicht. Sterker nog, mensen zoals Hart voorspellen een enorme toekomstige devaluatie. Alleen wanneer is nog de vraag.

Maar stel je nu eens voor dat je een chinees bent met wat spaarcentjes dan wordt je daar uiteraard niet blij van. Mensen in China zullen niet werkeloos achterover gaan zitten om te zien hoe hun appeltje voor de dorst misschien wel 30 of 40% minder waard wordt door acties van hun centrale bank. En wat gaan ze dan doen? juist: dan worden ze creatief en gaan ze het omzetten in iets anders. Goud, Zilver, Dollars, Kunst, Antiek of misschien wel Bitcoin. Zie onder andere dit mooie overzicht van hoe Chinezen proberen hun geld uit China te sluizen.

Daarom zegt Mark Hart: Koop Bitcoin want de devaluatie gaat er volgens hem ongetwijfeld komen. En als dat gebeurt dan zijn er miljoenen chinezen die een veilige haven zoeken voor hun yuan. Stel je voor dat zelfs maar een fractie van die triljoenen in Bitcoin wordt omgezet dan is de huidge koers van 375 euro waarschijnlijk een lachertje.



Gaat Mark gelijk hebben? de tijd zal het leren. We horen dit soort scenario's al jaren, van voorspellingen dat Amerikaanse hedgefunds massaal in de bitcoin stappen tot grafiekjes die voorspellen hoeveel bitcoins over een paar jaar waard zullen zijn. bitcoin-upside

(Voor een uitgebreide voorspelling van de toekomstige waarde van Bitcoin kan je eens kijken naar deze presentatie van Tuur Demeester uit 2013 waarin hij uitgebreid ingaat op dit feit. Kijken vanaf 26:00)

Dat de Chinezen aan het devalueren zijn is echter een feit en ik ben er ook van overtuigd dat China nog lang niet klaar is met hun versie van economische oorlogsvoering. Of er dan ook daadwerkelijk kapitaalvlucht zal optreden naar Bitcoin zullen we uiteraard maar af moeten wachten. De Chinese autoriteiten op hun beurt zullen waarschijnlijk ook niet op hun handen gaan zitten mochten te zien dat er massaal wordt uitgeweken naar Bitcoin.

Gepost door Roland de Goeij

Tags: china,

Add comment


Security code
Refresh