Grootste Bitcoin futures contract ooit stelt OKEx voor dilemma

on .

Bitcoin Futures Contract Geliquideert OKEx  
Grote paniek! Morgen om exact 10:00 uur Nederlandse tijd moet cryptocurrency exchange OKEx de grootste Bitcoin futures liquidatie ooit vullen voor een geruïneerde investeerder. Het gaat om $460 miljoen USD, wat gelijk staat aan ~950 BTC. De roekeloze investeerder kan het bedrag niet ophoesten, waardoor OKEx verplicht is om het bedrag voor te schieten. Klein probleem: het opvangnet voor dit soort gevallen is slechts 10 BTC. Handelsplatform OKEx kan hierdoor zeer snel flink in de problemen komen.

Grootste Bitcoin futures liquidatie ooit

Op OKEx is het mogelijk om zogenaamde Bitcoin futures te kopen: contracten waarmee je kunt speculeren op de toekomstige waarde van Bitcoin. Het idee is dat je met geld wat je niet hebt gokt dat de BTC koers omhoog (Long), of juist omlaag (Short) zal gaan in een vooraf vastgestelde periode.

Een onfortuinlijke miljonair geloofde zo sterk in de toekomst van Bitcoin, dat hij een bedrag van vele miljoenen inzette op de hoop dat Bitcoin snel in prijs zou stijgen. Het Quarterly Long contract (een contract dat over een kwartaal loopt) is enkele dagen geleden op desastreuze wijze gesloten door de eigenaar. Dit liet hem een schuld na van maarliefst $460 miljoen USD, een bedrag dat hij niet zo snel kon ophoesten.

Serieus probleem voor OKEx

Ondanks het feit dat de geruïneerde investeerder dit niet kon, moet toch iemand voor de kosten opdraaien. We hebben immers te maken met juridisch bindende contracten. Om de Futures-markt in stand te kunnen houden, moet er een geldinjecte komen. Normaal gesproken moet OKEx volgens hun geforceerde verliezen clawback systeem zelf het geld voorschieten om de markt in evenwicht te houden.

Normaal is dit allemaal geen probleem, maar een opvangnet van zo'n $460 miljoen USD is iets waar OKEx totaal geen rekening mee heeft gehouden. Het fonds voor geforceerde verliezen is namelijk maar 10 BTC. Dat laat een gat van ongeveer 940 BTC over. Oeps.

Gevolgen voor de markt?

Klaar voor de grootste clawback in de geschiedens van Bitcoin futures? Het hoeft allemaal niet zo ernstig te zijn, als de koersen herstellen vóór morgenochtend 10:00 uur Nederlandse tijd (3 augustus). Wanneer Bitcoin uitkomt op een waarde boven $8020,49 USD voor dat moment, dan kan de sellwall (de muur van contracten van de onfortuinlijke miljonair) worden opgegeten en heeft het geen gevolgen voor de Bitcoin prijs.

In zo'n geval zouden de kosten voor OKEx uiteindelijk 0 BTC zijn, wat een scenario is waar we allemaal op hopen. Maar wanneer de gigantische clawback niet wordt ingevuld door de markt (en dit is het realistische scenario), dan is er wel degelijk een groot probleem. Als de markt in de tussentijd verder daalt (tot nu toe is deze stabiel, zelfs lichte groei), dan kan de schade bovendien nog veel verder oplopen, met mogelijk (!) een zeer grote koersdaling voor Bitcoin als gevolg.

OKEx kan beslissen een soort 'backstop' te plaatsen op de markt, waardoor er nog altijd doorgehandeld kan worden. Dit is in het verleden (toen de exchange nog bekend stond als OKcoin) ook wel eens voorgevallen, zij het op kleinere schaal. Een ander scenario is dat OKEx handmatig ingrijpt om zijn eigen bedrijfsvoering te redden. We wachten met spanning af wat er morgen gaat gebeuren.

Update: Momenteel weten we alleen dat OKEx zich bewust is van de situatie en een maatregel heeft klaar liggen. Dit is een onofficieel statement van één van de medewerkers dat verschenen is op Twitter:

OKex Bitcoin Futures Statement

Update 2: Zojuist (iets voor 10:00 uur NL tijd op 3 aug.) heeft OKEx een officieel statement naar buiten gebracht. Er zal 2500 BTC worden toegevoegd aan het verzekeringsfonds voor Bitcoin futures. Hiermee zijn de problemen voor de markt per direct opgelost. De zogenoemde "socialized clawback" (de prijs betaald door de markt) kwam in de praktijk neer op 17%, in plaats van 50-60% zonder interventie van OKEx.Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: bitcoin Bitcoin futures

Comments   

# Guest 2018-08-03 17:24
Mooi, duw die exchange maar om!

Als je als bedrijf Futures hanteerd maar er geen poen voor hebt ben je gewoon illegaal bezig!

Duw maar om, dan maar weer een dreun op de BTC koers ;)

De BIG BOYS hebben dit jaar werkelijk laten zien hoe groot hun macht is als het op Crypto Manipulatie aankomt!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh