Heeft Equador bitcoins verboden?

on .

Heeft Equador bitcoins verboden?  
Vandaag kwam, onder andere via coindesk, het nieuws naar buiten dat er blijkbaar weer ergens een nationale ban is op Bitcoin, dit keer in Ecuador, in Zuid-Amerika. Naast het feit dat Bitcoin verboden wordt gaat het land ook zijn eigen digitale munt uitbrengen. Omdat je het nieuws het beste bij de bron kan halen hebben we contact opgenomen met Paul Buitink van Debitcoin.org die in Equador woonachtig is. Naast zijn drukke bezigheden met geldvoordetoekomst.nl wilde hij ons wel even te woord staan.

Bitcoinspot: Wat klopt er van de geruchten dat Bitcoin verboden gaat worden in Ecuador?
Paul: In de nieuwe financiële wetgeving die eind vorig maand is aangeboden door president Rafael Correa wordt met geen woord gerept over bitcoin of crypto-currencies. Het wetvoorstel had het karakter urgent, waar veel critici al onvrede mee hadden, en moest daardoor binnen 30 dagen worden behandeld in het parlement. Aangezien de meerderheid van het parlement in handen is van Correa's partij, Alianza Pais, verwachtte ik al niet dat er veel weerstand zou worden geboden. Uiteindelijk zijn er twee plenaire zittingen geweest en slechts cosmetische wijzigingen gemaakt. Gisteren is de wet aangenomen. Nogmaals, het wordt niet expliciet verboden. Wel wordt gezegd dat de centrale bank de enige is met de bevoegdheid geld te creëren en te laten circuleren. Onduidelijk is hoe geld wordt gedefinieerd en of Bitcoin geld is. En wat is laten circuleren? Mogen bedrijven wel bitcoin ontvangen, of mogen consumenten alleen maar bitcoin uitgeven? Het lijkt er mijns inziens op dat de wetgevers de wet zo ruim mogelijk hebben ingestoken om wellicht in de toekomst bitcoin hieronder te laten vallen, maar tegelijkertijd vooralsnog de kat uit de boom willen kijken. Ik heb in februari met de centrale bank gesproken en ze weten in ieder geval wel duidelijk wat bitcoin is. De gemeenschap in Ecuador is groeiende. De bitcoinmeetup die ik ben gestart in december heeft nu 84 leden. We gaan gewoon door met educatie en gebruik en zien wel hoe de overheid ermee omgaat.

Bitcoinspot: Blijkbaar wordt de soep dus niet zo heet gegeten als zij opgediend wordt. Kan je ons ook iets meer vertellen over de nieuwe munt die Ecuador zelf gaat uitgeven?
Sinds 2000 gebruikt Ecuador de dollar als officieel betaalmiddel, mede als gevolg van de enorme bankencrisis in 1999. Eind van dit jaar gaat de centrale bank Ecuadorianen de mogelijkheid geven een rekening te openen rechtstreeks bij haar, hetgeen inwoners de mogelijkheid geeft via feature of smart phone betalingen te verrichten, voor bijvoorbeeld water of energie. Het is een manier om de unbanked onderdeel uit te laten maken van de formele economie. Mensen kunnen fysieke dollars inwisselen bij inwisselpunten om zo hun digitale portemonnee van digitale dollars te voorzien. Kortom, het wordt geen nieuwe munt zoals door sommige media worden beweerd. Alhoewel er wel zorg bestaat bij critici hier, waaronder mijzelf, dat het uiteindelijk zal leiden tot het verruimen van de monetaire basis en het ontstaan van een Ecuadoriaanse dollar, omdat de overheid in financiële problemen zit. Ook is het een grove schending van privacy omdat de centrale bank dan alle betalingen gaat bijhouden die worden gedaan via de wallets. En het is niet ondenkbaar dat in de toekomst cash zal worden verbannen en we dus Orwelliaanse toestanden krijgen.

Bitcoinspot: Oke, Paul bedankt voor je tijd en je duidelijke uitleg!
Paul: Graag gedaan.

Comments   

# Guest 2014-08-02 14:43
Ibn kroatie is betalen met ELKE eenheid behalve de Kuna (wtteleijk betaal middel) verboden , dus ook de euro , de dollar , de yan , ruilhandel etc etc.....
Denk dat dit dus het zelfde is , maar niemand die dar daar erg serieus neemt gelukkig.
je koopt wat mensen om en je hebt geen problemen meer.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-07-28 14:35
Zulke BS verhalen lees je niet elke dag!!! Gelukkig
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh