Afgelopen woensdagavond was het dan zover, Bitcoin wednesday #16. Een avond die grotendeels gewijd was aan de vraag: is bitcoin geld, en belangrijker nog: moeten we dat wel willen? Terugkijkend was het een nuttige avond waar de standpunten van beide zijden goed naar voren zijn gekomen en waarbij veel ruimte is geweest voor debat. Aan de andere kant zijn wat mij betreft de beide partijen niet veel verder tot elkaar gekomen en gaat de rechtszaak gewoon door.
Voelbare spaning
Al vanaf het begin was de spanning goed voelbaar, mensen waren duidelijk gekomen om hun zegje te doen en dat was te merken ook. Om te beginnen hield Daan van Bitonic een monoloog om de kant van Bitonic te belichten maar dat werd niet door iedereen op prijs gesteld. Jammer wel dat mensen dan niet gewoon het fatsoen kunnen bewaren om hun mond te houden als iemand anders aan het woord is maar laten we dat maar wijten aan de opgekropte emoties. Velen zien Bitcoin toch ook een beetje als hun kindje en het idee dat iemand jouw kindje iets aan wil doen maakt blijkbaar een hoop los.
Het verhaal wat Daan vertelde maakte wel een hoop duidelijker, het ligt (wanneer niet) genuanceerder dan aanvankelijk was overgekomen. Bitonic gaf aan dat het ze niet perse te doen was om de geldstatus voor Bitcoin maar meer om het vinden van een andere definitie dan die in de gewraakte uitspraak. De uitspraak die nu op tafel ligt, waarin bitcoin geen geld wordt genoemd, zit vol met kromme aannames en conclusies en als hier verdere jurisprudentie op gebaseerd zou worden zou kunnen leiden tot misstanden in de toekomst. Tot zover hebben ze me nog wel mee. Waarom het initiatief dan “Bitcoin is geld” is genoemd? Tja dat gaven ze dan zelf wel toe, dat was niet zo slim, maar je moest toch een titel kiezen en dit lag wel mooi in het gehoor. Later tijdens de borrel werd ook door aangegeven dat het ook wel deels een publiciteitsstunt was maar de gevolgen van deze stunt hadden ze misschien niet van tevoren voorzien. Maar: “There’s no such thing as bad publicity”.
veel belangen, veel meningen
Op Daan zijn verhaal volgden uiteraard een hoop verhitte vragen en discussies en je kon al snel merken dat (zo goed als) niemand in de zaal zat te wachten op het aanmerken van Bitcoin als geld. Bitcoin is meer dan geld, het kan geld zijn en kan als geld gebruikt worden maar het in een hokje stoppen vond bijna iedereen een slecht plan. Wat me wel opviel is dat er wat mij betreft slecht naar elkaar geluisterd werd, de stellingen waren al vooraf ingenomen en ik zag weinig mensen echt tot elkaar komen. Iedereen zat uiteraard ook in de zaal met zijn eigen belangen, de een wil dat bitcoin mainstream wordt de ander wil weer dat het klein blijft. De een vindt dat Bitcoin nooit een succes wordt als het niet mainstream gaat, de ander laat Bitcoin liever klein blijven dan dat het zijn basisprincipes overboord zou moeten gooien om te kunnen groeien. De een wil graag duidelijkheid want anders vinden banken het eng en krijg je geen bankrekening voor je bitcoin-bedrijf en de ander vindt die onduidelijkheid wel fijn omdat je op die manier met een hoop kan wegkomen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Debat
Aan het einde van de avond volgde een debat waarin Arjen Kamphuis, Free software activist en zelfverklaard geek, en Pieterjan Goppel, Partner en CCO bij Bitonic de boventoon voerden. Arjen en Pieterjan respectievelijk van het, even simpel gezegd, anti-reglement en pro-reglement kamp waren het op een hoop punten niet eens maar ik moet eerlijk zeggen dat ik meer neigde naar Arjen zijn kant.
Pieterjan gaf aan dat hij graag duidelijkheid wil voor Bitcoin. Nu is er een hoop onduidelijkheid wat, volgens hem, de acceptatie van Bitcoin tegenwerkt. Zo krijg je bijvoorbeeld lastig een bankrekening als Bitcoin-gerelateerd bedrijf wat volgens hem betekent dat je het wel kan schudden. Hij ziet bitcoin ook graag slagen en daarom moet Bitcoin groeien en groeien doe je volgens hem door het grote publiek aan te spreken die graag een centrale instantie of reguleerder ziet die de zaak in de gaten houdt.
Arjen gaf op zijn beurt aan dat de banken een van de meest gereguleerde sectoren zijn ter wereld maar dat dat ze er niet van weerhouden heeft hun zaakjes zodanig slecht op orde te hebben dat ze de wereld op de rand van de afgrond brachten. Ook de centrale instanties en reguleerders hebben de laatste jaren laten zien dat zij nou juist de mensen zijn die je niet je geld wil toevertrouwen. Wat hem betreft moet je Bitcoin voorlopig even met rust laten en tijd geven om te groeien. Als je er nu teveel aandacht op gaat richten en teveel wetten op los gaat laten dan maak je het waarschijnlijk alleen maar kapot. Bitcoin is mooi en wetten moet je zoveel mogelijk weghouden bij dingen die je mooi vindt. En moet iets perse mainstream zijn om te slagen? niet perse, bitcoin werkt nu ook prima net als Linux dat verre van mainstream is maar waarvan ontelbare mensen dankbaar gebruik maken.
Groeistuipjes
Na het officiele einde van de avond gingen de discussies nog verder onder het genot van een drankje waarvoor we sinds kort ook kunnen afrekenen met Bitcoin. Kijk dat is vooruitgang. Helaas was er geen stemming of de rechtszaak wel of niet door moest gaan en kreeg je een beetje het idee dat het hele “debat” een soort van anti-climax was maar toch. Bitcoin groeit en het aantal mensen wat zich ermee bezig houdt ook. Onvermijdelijk kom je dan op het punt dat er conflicterende belangen zijn maar zolang we daar normaal als volwassen personen over kunnen praten zitten we nog op de goede weg.
De overwegende stemming was toch: Nee Bitcoin is geen geld maar veel meer dan dat. Bitcoin is een fantastische baanbrekende technologie die nog in de kinderschoenen staat en tijd nodig heeft om te groeien. We moeten niet teveel ons oor laten hangen naar reguleerders of instanties maar zelf innovatief blijven.
En ja: we kunnen uiteraard niet onze kop in het zand steken en denken dat regulering nooit zal komen maar het is de vraag: hoe ga je ermee om. Ik heb deze avond ook voorgesteld of we niet zelf als bitcoin community kunnen beginnen aan een vorm van zelfregulering en hopelijk kunnen we dat idee ergens in de nabije toekomst verder uit gaan werken. Bitcoin groeit en de community ook, en bij groeien horen groeistuipjes. Op naar de volgende zou ik zeggen.
Gepost door Roland de Goeij
Bitcoinprijs is enorm aan het dalen. Weet iemand wat is er aan de hand?
Omdat bitcoin binnenkort naar de nasdaq gaat en de grote mannen kleine delen opkopen voor een lage prijs, dat denk ik.
Dit begrijp ik niet. Als iemand bitcoins opkoopt, dan zou de prijs toch moeten stijgen, Zo werkt dat toch. Niemand kan toch exchanges dwingen dat de prijs bij hen daalt. Enige manier om grote daling overal te krijgen is veel te verkopen, ondanks de dalende prijzen.
Hi, mooi geschreven artiekel.