Het Natuurlijk Economisch Systeem

on .

Het Natuurlijk Economisch Systeem
In de discussie rond Bitcoin gaat het vaak over goed of slecht, veilig of risicovol. Maar Bitcoin is anders en dus zijn de risico's anders. Er bestaat in deze wereld niet zoiets als volstrekte veiligheid. In de natuur zijn variaties van soorten, en dus het spreiden van risico's, juist de basisvoorwaarde voor het voortbestaan van het hele ecologische systeem. Door de unieke eigen- schappen van verschillende organismen te combineren, ontstaat een levendig en harmonieus geheel, waarvan alle individuen profiteren en elkaar aanvullen.

Deze verschillende eigenschappen zijn niet goed of slecht, maar uniek en anders.

Wat voor het ene organisme afvalstoffen zijn, zijn voedingsstoffen voor de ander. Waarom zou dat voor geld anders zijn? Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, maar kan juist een mooie aanvulling vormen. Waarom niet gewoon verschillende systemen naast elkaar gebruiken, net zoals in de natuur? In het verleden werkte dit prima, tot machthebbers zich ermee gingen bemoeien.

Iets is namelijk pas slecht, als je redeneert vanuit de belangen van een selectieve groep. Voor die groep is iets slecht en voor hen is iets onkruid. Bitcoin is typisch zo'n nieuw (on)kruid dat bijdraagt aan een rijk en gevarieerd economisch bodemleven. Zelf zie ik Bitcoin niet als nieuwe wereldvaluta of oplossing voor alle economische problemen, maar wel als een nieuwe en creatieve aanvulling op het verschijnsel geld. Bitcoin dwingt mensen en instanties op een nieuwe manier te kijken naar ons verdorde, monetaire systeem. En dat werd hoog tijd.

Euro's zijn makkelijk om mee te betalen, maar momenteel een drama om te sparen vanwege de inflatie. Bovendien kunnen ze gestolen worden. Goud is niet of nauwelijks onderhevig aan inflatie en geschikt als spaarmiddel voor lange termijn, maar er iets mee kopen op internet gaat een beetje lastig. Bovendien kunnen ze gestolen worden. Bitcoins zijn goedkoop en flexibel in gebruik en dat maakt betalen op internet erg makkelijk. Bovendien lijken ze wat waardevaster te zijn dan Euro's. Maar... ze kunnen gestolen worden. Zo heeft elke geldsoort zijn eigen risico in verschillende omstandigheden. Soms heb ik mijn geld graag op de bank, maar in andere gevallen (Denk bv. aan de val van de DSB bank of Cyprus) liever niet.

Maar het mooie van Bitcoin vind ik: wij, de gewone mensen, kunnen er wat mee! We zijn niet langer onderworpen aan hoogdravende gecompliceerde figuren, die met veel woorden weinig zeggen. Economie wordt namelijk pas echt ingewikkeld, als we de zogenaamde "experts" erbij halen. Mensen die betaald worden om onbegrijpelijke taal spreken, zodat wij niet snappen wat ze zeggen en denken dat we dom zijn. Maar als je het principe van ‘één plus één is twee’ snapt, ben je ook verstandig genoeg om het oeroude principe van economie te begrijpen: Het kromme kan niet rechtgemaakt worden en wat ontbreekt, kan niet meegeteld worden.

Door alleen te kijken naar de risico's van Bitcoin en niet naar die van andere geldsoorten, doen wij onszelf te kort en missen we de voordelen die een variatie van verschillende geldsoorten ons te bieden heeft. Bitcoin is voor ons, naast de bestaande betaalmethoden, daarom een mooie aanvulling (geen vervanging) voor het dagelijks betalingsverkeer, waar iedereen naar behoefte van kan pakken wat hij of zij wenst. Leuk voor iedereen, behalve dan natuurlijk voor de koekenbakkers die stinkend rijk zijn geworden dankzij de monocultuur van de Euro. 

Gerben Groenenberg | Basiszaak.nl

Add comment


Security code
Refresh