Ja: Ripple is veel geld waard en: Nee het wordt niet de nieuwe Bitcoin

on .

Wat is Ripple en waarom is het zoveel waard geworden?  
Ripple heeft Ethereum ingehaald qua marktwaarde welke nu rond de 8.7 Miljard dollar schommelt. Op het moment van schrijven is één ripple 2,2 dollar waard waarmee deze bijna 350x over de kop is gegaan sinds december 2016. We hebben tot nu toe minimale aandacht besteed aan Ripple omdat het, want ons betreft, niet de eigenschappen bevat die een cryptocurrency aantrekkelijk maken. Sterker nog het is niet echt een cryptocurrency. Wordt Ripple enkel gekocht omdat het nu nog zo goedkoop is en wat is Ripple eigenlijk?

Wat is Ripple?

Zoals gezegd: Ripple is geen "echte" cryptocurrency. Je kan ripple's niet minen, je kan ze niet gebruiken om zaken mee te kopen, het netwerk is niet 100% openbaar en is in handen van een privaat bedrijf. Een Ripple is wat ze noemen een "token" of beter gezegd een bewijs van bezit of tegoedbon. Bij Bitcoin of Litecoin zijn de munten op zichzelf staande objecten die je kan verhandelen tegen hun eigen prijs. Ripple's echter zijn altijd gekoppeld aan iets anders zoals Euro's of Goud.

Ripple is in het leven geroepen door het bedrijf Ripple (voorheen Ripple Labs) en alle Ripple's, officieel 'XRP-Tokens' genoemd, worden uitgegeven door dit bedrijf. Er zijn nu ongeveer 38 Miljard ripple's in omloop en Ripple heeft beschikking tot in totaal 100 Miljard Ripple's. Het bedrijf heeft verder ook de controle over het netwerk. Dit is dus in tegenstelling tot Bitcoin welke gericht is op financiele soevereiniteit, met andere woorden: "het is mijn geld en ik heb er volledige controle over". De meeste Cryptocurrencies bestaan om te dienen als niet-te-censureren digitaal geld welke onafhankelijk is van banken. Ripple is gemaakt om snel globaal geld te kunnen versturen tussen banken of financiele instituties met behulp van de ripple's.

Waarom is Ripple zo veel geld waard?

Er lijkt de laatste tijd opeens een hoop goed nieuws te zijn over banken die aan de slag gaan met Ripple en dat enthousiasme lijkt over te slaan op de prijs. Ook is Ripple, vergeleken met andere munten, erg goedkoop wat het kopen ervan laagdrempelig maakt. Alle enthousiasme terzijde zijn er tot nu toe weinig daadwerkelijke gevallen bekend van het gebruik van Ripple. De gigantische prijsstijging lijkt eerlijk gezegd voornamelijk het gevolg van geruchten, een stijgende koers en de angst de boot te missen.

Jaloers?

De Ripple fans die dit lezen zullen dit misschien een zuur stuk vinden en denken dat ik jaloers ben omdat Bitcoin misschien van zijn plek gestoten gaat worden als meest waardevolle cryptocurrency. Toegegeven: ik ben een beetje zuur maar dat is omdat ik Ripple als concept niet interessant vindt en de aandacht ervoor overdreven. Het is bedoeld om banken sneller transacties te laten doen niet om iedereen zijn eigen bank te laten zijn. Daarnaast is er een bepaalde mate van controle over het netwerk door Ripple. Nu zegt men wel dat in de toekomst het netwerk helemaal decentraal en openbaar zal worden maar ik denk niet dat banken uberhaupt op een openbaar en decentraal netwerk zitten te wachten. Kortom: ik denk dat Ripple nooit de verwachtingen waar gaat maken.

Niet de nieuwe Bitcoin

Toegegeven: Ripple draait al een poos mee, het is een fascinerend concept en de techniek achter Ripple is best interessant. Wat Ripple echter NIET is maakt dat ik er erg sceptisch over ben. Ripple, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin, is geen openbare decentrale cryptocurrency, gericht op financiele soevereiniteit. Kortom: Ripple wordt niet de nieuwe Bitcoin, het is appels met peren vergelijken. Ripple is echter wel zo groot geworden dat ik het moeilijk kan negeren en we zullen in het nieuwe jaar meer aandacht gaan besteden aan diverse altcoins, waaronder Ripple.

Gelukkig nieuwjaar alvast, 2018 beloofd een spannend jaar te worden!

Voor degenen die zelf wat meer onderzoek willen doen naar ripple:
- Ripple reddit pagina
- Ripple website
- Ripple Explained with David Schwartz
- Cryptoscam podcast #6 - Ripple

Gepost door Roland - disclaimer

Tags: ripple,

Comments   

# Guest 2018-01-07 11:05
Helemaal om de banken en financiële instellingen heen werken, gaat hem volgens mij niet worden. Dus ik spreid mijn aankopen/invest ering in XRP, XVG, STRAT en NEO. Beetje van alle smaken wat om vervolgens een lange adem te hebben.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2018-01-03 13:30
Ripple is van de bankiers ..JP morgan chase ..bijna 40 miljard ' coins ' hetzelfde spelletje als het eindeloos geld bijdrukken ... :-)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2018-01-02 12:41
We zullen het zien, heb er zelf 500 ingekocht voor $ 0.80 pst even wachten op Coinbase en zien hoe hoog Ripple gaat komen.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2018-01-02 11:56
Ripple KOST sinds kort vrij veel, maar of het veel WAARD is is nog maar afwachten. Voorbeeld bij dat verschil: als je een groot gat graaft en vervolgens weer dicht gooit dan KOST dat veel moeite, maar het levert geen WAARDe op.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2018-01-01 18:19
Wat een onzinverhaal. Weer zo'n ongelovige :-|

Het begint er al mee dat het bedrijf sinds 6 oktober 2015 Ripple heet, en geen Ripple Labs. Vervolgens is het wel degelijk een openbare decentrale cryptocurrency. Iedereen mag deelnemen aan het netwerk en Ripple gebruiken, waar dan ook. Als Ripple niet meer bestaat dan draait het gewoon lekker verder. Ook moet je blij zijn dat je het niet kunt minen, want minen is zeer slecht voor het milieu.

Mensen, doe altijd zelf onderzoek ga nooit op één verhaal af.

De Ripple wordt zeker niet de nieuwe bitcoin, maar wel de nummer 1 in cryptocurrencie s.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2018-01-03 14:54
En verder nog zie deze link:
https://ripple.com/insights/how-we-are-further-decentralizing-the-ripple-consensus-ledger-rcl-to-bolster-robustness-for-enterprise-use/

Zie deze passage waarin ze zelf aangeven dat het netwerk nu niet decentraal is.
"Currently, Ripple provides a default and recommended UNL configured with validating nodes operated by Ripple, and our plan is to systematically replace these nodes with attested third-party validating nodes. Over the course of the next 18 months, for every two attested third-party validating nodes that meet the objective criteria mentioned above, we will remove one validating node operated by Ripple, until no entity operates a majority of trusted nodes on the XRP Ledger."
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2018-01-01 20:00
Naam van Ripple heb ik even gewijzigd, dank voor de tip. Ripple kan misschien wel 100% decentraal worden maar is dat nu zeker niet.

zie bijvoorbeeld deze tweet van Peter Todd.
https://twitter.com/petertoddbtc/status/947581765438394371
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh