De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onderzoek gedaan naar de beweegredenen en het investeergedrag van Nederlandse cryptocurrency bezitters. De bevindingen zijn eenduidig: de Nederlander is voorzichtig met zijn geld. De meeste mensen steken slechts een klein bedrag in Bitcoin en andere cryptovaluta. Ook met Initial Coin Offerings (ICO’s) wordt beheerst omgesprongen: minder dan 10% van de ondervraagde crypto-bezitters heeft ooit geld gestoken in deze relatief risicovolle belegging.
Cryptocurrencies populair
Het AFM-onderzoek is een eerste in een reeks onderzoeken naar het investeergedrag van de Nederlandse cryptocurrency-bezitter. En dat zijn er veel: ruim 580.000 mensen in ons kleine landje hebben volgens de AFM Bitcoin of altcoins in hun bezit gehad.
De gemiddelde leeftijd van de 885 ondervraagde crypto-fanaten is vrij jong te noemen (wanneer we deze vergelijken met bv. aandelen). Deze kwam namelijk uit op 38 jaar.
Nederlanders investeren met mate(n)
Van de ondervraagden investeerde ongeveer 70% een totaalbedrag van minder dan €1000,-. Dit ging vooral met spaargeld: in totaal heeft slechts 2% geld geleend om in cryptocurrencies te steken. Het instorten van de crypto-markt zou voor slechts 1% van de doelgroep financieel problematisch zijn.
In de vragenlijst werden ook de beweegredenen van investeerders verder onder de loep genomen. Veruit de meeste mensen hebben uiteindelijk op advies van vrienden een aankoop gedaan. Dit was vooral omdat men bang was de boot te missen (FOMO), ten tijde van de bullrun in December 2017. Opvallend: slechts 40% van de respondenten heeft eerdere ervaring met beleggingen.
Resultaten Autoriteit Financiële Markten (AFM)
Hoewel het een verkennend onderzoek was, hebben de bevindingen van de AFM weer beter in kaart gebracht waarom in Nederland cryptocurrencies zo populair zijn.
Bovendien brengt het ook weer een stukje legitimiteit voor de cryptocurrency-wereld als geheel met zich mee, wanneer een financiële instantie als de AFM aandacht schenkt aan Bitcoin. Mocht je interesse hebben in een snelle samenvatting van alle resultaten, bekijk dan even de onderstaande YouTube video: