Segwit is actief! Maar wat is het eigenlijk en wat maakt het mogelijk?

on .

Segwit is actief! maar wat is het eigenlijk en wat maakt het mogelijk?  
Vandaag, op 24 augustus 2017, was het dan eindelijk zover. Na vele jaren van discussie en strijd werd segregated witness (we zullen het voor het gemak Segwit noemen) eindelijk actief op het Bitcoin netwerk. De eerste Segwit Bitcoin-transacties zijn inmiddels gedaan en heuse Segwit-feestjes werden gehouden door blije Bitcoin enthousiastelingen. Maar nu rijst misschien de vraag: wat is segwit eigenlijk en wat maakt het mogelijk voor de Bitcoin blockchain?

De Blocksize Discussie

We hebben het op bitcoinspot.nl ondertussen uitgebreid gehad over de blocksize discussie. Deze discussie gaat over het feit dat de hoeveelheid transacties, die Bitcoin nu per seconde aan kan, beperkt is. Dit komt doordat Het Bitcoin netwerk ongeveer elke 10 minuten een block van maximaal 1 MegaByte toevoegt aan de Blockchain, het digitale decentrale kasboek van Bitcoin. Er passen maar een bepaalde hoeveelheid transacties in een block van 1MB en in de praktijk komt dat neer op ongeveer 7 transacties per seconde. Niet veel voor een globaal betalingsnetwerk.

Iedereen was het er over eens dat het aantal transacties per seconde moest groeien maar de manier waarop, dat zorgde voor veel discussie. Eén van de manieren om meer transacties in een block te krijgen is dus Segwit, welke nu actief is geworden.

Wat is Segwit?

Elke Bitcoin-transactie heeft een digitale handtekening, deze handtekening is nodig om de Bitcoin-transactie te kunnen controleren op echtheid. De handtekening echter neemt nogal veel ruimte in (bijna 50% van een transactie) terwijl deze vaak alleen gebruikt wordt wanneer de transactie aan een uniek block wordt toegevoegd. Ze zijn dus niet altijd nodig om meteen bij de hand te hebben, zeker niet van cryptotransacties die al langere tijd geleden zijn gedaan.

Wat Segwit feitelijk doet, is de Bitcoin-transactie en de bijbehorende digitale handtekening van elkaar scheiden. Op deze manier wordt de transactie kleiner en passen er meer in een 1MB block. Het resultaat hiervan is dat er meer transacties per seconde gedaan kunnen worden. Dit maakt de Bitcoin blockchain een stuk sneller en functioneler in de praktijk! In de onderstaande YouTube video is het allemaal wat duidelijker uitgelegd:

Daarnaast maakt Segwit het ook mogelijk om voor grotere blocks te kiezen, waarin de handtekeningen en transacties samen zitten. Dit is handig voor gebruikers die wel graag alles willen kunnen controleren. Linksom of rechtsom dus meer transacties per seconde. Dit is uiteraard een beknopte uitleg van een complex verhaal, een wat uitgebreidere (Engelstalige) uitleg kan je ook hier vinden.

Bitcoin Block No.#824: Segwit Is Online!

Het is allemaal gestart op Bitcoin block nummer 824. Dit was het exacte block waarop de nieuwe methode van transactieverwerking werd geadopteerd door het netwerk. De incrementele adoptie van Segwitblocks zal ervoor zorgen, dat langzamerhand het transactievolume per individuele blocks sterk zal groeien. Dit is een positief signaal voor gebruikers van het netwerk, omdat het de snelheid sterk verhoogd.

Nu de activatie achter de rug is, zal er nog niet direct een massaal snelheidsverschil ontstaan. Dit zal langzaam gebeuren, nu de nodes in het netwerk langzaam, stuk voor stuk de nieuwe manier van transactieverwerking gaan adopteren.

Bitcoin Segwit

Legacy Of Segwit: Wat Is Het Verschil?

De methode die vóór Segwit gebruikt wordt om transacties te verwerken, wordt ook wel 'Legacy' genoemd. Het verschil tussen Legacy en Segwit hebben we hierboven al duidelijk belicht: het is simpelweg een stuk minder efficiënt. Toch zal het nog even duren om de snellere methode in zijn geheel uit te rollen op het blockchain netwerk. Inmiddels leunt de ondersteuning sterk in het nadeel van het trage Legacy.

Er zijn veel Bitcoin wallets (zoals ook de hardware wallet Ledger Nano S), die vragen aan gebruikers om te kiezen tussen het oude Legacy, of het nieuwere Segwit. Uiteraard is het inmiddels een stuk efficiënter om te kiezen voor Segwit. Dit is simpelweg de snelste en (inmiddels) meest gebruikte manier van het verwerken van Bitcoin transacties:

Legacy Of Segwit Bitcoin Wallet

Bij een hardware wallet altijd voor Segwit kiezen ;)

Bitcoin Protocol Uitgebreid

De term "Segwit-activatie" dekt eigenlijk niet geheel de lading want met het activeren van segwit wordt er een flinke upgrade uitgevoerd van het Bitcoin protocol. De ontwikkelaars, die snappen dat wijzigingen in Bitcoin lastig door te voeren zijn, hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal zaken aan te pakken zoals bijvoorbeeld de transaction malleability bug.

Door deze bug kon een boosdoener bitcoins her-routeren waardoor deze niet bij de bedoelde bestemming maar bij een andere aankwamen. Met het oplossen van deze bug worden ook andere technologieen zoals het lightning network, atomic swaps, MAST, Schnorr signatures en nog vele andere mogelijk gemaakt. Vooral het lightning netwerk zou kunnen zorgen voor de heilige graal van cryptocurrency, duizenden transacties per seconde voor minimale kosten. We schreven hier al eerder over.

Een ander voordeel van de segwit-upgrade is dat de scripttaal die Bitcoin gebruikt voortaan versienummers kan bevatten waardoor het doorvoeren van upgrades veel eenvoudiger zou moeten worden. Als je meer wilt weten over alle wijzigingen die doorgevoerd worden met segwit kan je de podcast Let's Talk Bitcoin! #337 - No Rulers Here luisteren waarin Bitcoin-guru Andreas Antonopoulos het allemaal uitlegt.

Segwit = Meer Bitcoin Transacties

De Segwit upgrade, die meer inhoudt dan Segwit alleen, zorgt ervoor dat er meer transacties per seconde gedaan kunnen worden en voert een aantal andere wijzigingen door. Dat is het lange, ngewikkelde verhaal in het kort. De combinatie van makkelijker upgraden i.c.m. het verhelpen van de malleability problemen, zou wel eens een hele nieuwe golf van Bitcoin-innovatie mogelijk kunnen maken.

P.S.
Aaron van Wirdum heeft twee uitstekende artikelen geschreven waarin je kan lezen hoe we hier gekomen zijn en wat ons eventueel nog te wachten staat qua Segwit.

Gepost door Roland, Aangepast door Arnold op 12-7-2018.

Tags: bitcoin blockchain, segregated witness,

Add comment


Security code
Refresh