Gaat Turkije massaal aan de Bitcoin, nu de koers van de Turkse Lira in enkele dagen compleet is ingestort? De vlucht naar euro’s en dollars is logisch, net als investeren in goud. Maar de vraag is of ook Bitcoin kan helpen bij behoud van economische waarde voor de Turken. Het handelsvolume in cryptocurrencies steeg er afgelopen dagen snel, maar de gevreesde grote bankrun blijft (voor nu) nog uit. Kunnen cryptocurrencies hoop bieden aan de Turkse bevolking als economische vluchthaven, net als in Venezuela?
Turkse Lira naar de afgrond
De woorden van president Erdogan logen er niet om: “De vrije val van de Lira is onderdeel van een economische oorlog tegen Turkije. Maar wij zullen winnen, want wij hebben Allah. […] Wissel dus al je goud en dollars om voor Turkse Lira’s.” Tot zover het economische advies van een corrupte leider.
Uiteraard hebben de verstandige Turken al lang en breed hun geld omgewisseld voor een andere valuta ten tijde van de vorige koerscrash, maar nu begint langzaam ook de massa te volgen. Dit gebeurt gedeeltelijk in Bitcoin, met als gevolg een sterke stijging in het cryptocurrency-handelsvolume, tot wel 60% in de afgelopen dagen.
Gaat Turkije Venezuela achterna?
Het lijkt langzamerhand een trend te worden: (bijna-)gefaalde staten met economische problemen die massaal hun vlucht nemen naar alternatieven. Hyperinflatie is niet alleen in Turkije aan de orde. Recent zagen we dezelfde problemen op grotere schaal in onder andere Zimbabwe, Iran en Venezuela.
Vooral in dit laatste land hebben cryptocurrencies stevig voet aan de grond gekregen. Alleen al het minen van enkele altcoins met een simpele laptop levert in Venezuela soms meer op dan een compleet maandloon. De volatiliteit van Bitcoin stelt in het land weinig voor, wanneer je het vergelijkt met de Venezuelaanse Bolivar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het handelsvolume in Bitcoin er sterk is gestegen:
Cryptocurrencies als alternatief zijn in landen als Venezuela absoluut geen speculatief middel, maar een manier van overleven. Hoewel de situatie in Turkije nog niet zó extreem is als in Venezuela, kunnen we wel enkele duidelijke overeenkomsten waarnemen:
- Een duidelijke vlucht weg van de eigen nationale valuta;
- Koersschommelingen sterker dan die van Bitcoin;
- Een diversificatie in verschillende assets, naast cryptocurrencies ook goud en andere ‘fiat-valuta’.
Bitcoin als vluchthaven
Het is in de huidige koerssituatie misschien wat lastig voor te stellen, maar er zijn steeds meer plekken op de wereld waar een vlucht naar Bitcoin bittere noodzaak blijkt te zijn. Volatiliteit is net zo reeël in de ‘echte wereldeconomie’ als op kleinere schaal in Bitcoin. Hoewel crypto’s niet de enige ‘store of value’ zijn voor landen economische nood, zoals in dit geval Turkije, is het wel een belangrijke aanvulling.
Met de Turkse Lira in het afvoerputje, zien we voor het eerst een groot welvarend land een vlucht nemen richting cryptocurrencies. Nu misschien nog op bescheiden schaal, maar wat als de Bitcoin-adoptie verder geïntegreerd is, en bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar ineenstort? In een dergelijke wereldwijde economische crisis zal Bitcoin helemaal geen slecht alternatief blijken te zijn. En dat is het moment dat je absoluut in Bitcoin wil zitten met je geld.