Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een nieuwe vorm van geld: revolutionair, decentraal, transparant en vrijwillig. Om het simpel te stellen: bitcoins zijn digitale munten en je kan ze gebruiken net zoals je nu ook euro's of dollars gebruikt. Je kan ze onder andere: kopen en weer verkopen, uitgeven bij diverse winkels en webshops, accepteren als betaalmiddel, ermee handelen of ze bewaren in de hoop dat ze meer waard worden.

Bitcoin is wat ze noemen een “cryptocurrency” het is een digitale decentrale munteenheid waarvan de koers fluctueert op de open markt. In tegenstelling tot de systemen waar we nu mee betalen, zoals bijvoorbeeld creditcards, is Bitcoin uitermate geschikt voor gebruik op het Internet.

Inhoudsopgave

- Wat is bitcoin / wat zijn bitcoins?
- Waarom zou je bitcoins gebruiken?
- Wat is blockchain?
- Bitcoin kopen en verkopen
- Waar kan je met bitcoins betalen?
- Hoe kan je zelf bitcoins accepteren?
- Hoe worden bitcoins gemaakt (mining)
- Hoe wordt de bitcoin prijs berekend?
- 10 Bitcoin tips voor beginners
- Aan de slag met Bitcoin

Wat is blockchain?

Blockchain is de technologie die, onder andere, bij Bitcoin gebruikt wordt om alle bitcoins en bitcoin-transacties openbaar en onveranderbaar op te slaan zonder dat daarbij vertrouwd hoeft te worden op een centrale autoriteit. Lees alles over de Blockchain in 'Wat is blockchain?'

Bitcoin kopen en verkopen

De makkelijkste manier om bitcoins te kopen en verkopen is via een zogenaamd wisselkantoor, deze kopen bitcoins in en verkopen ze weer aan de gebruiker met een kleine toeslag. Bij deze wisselkantoren kan je vaak met PayPal of iDeal betalen, wat het aanschaffen eenvoudig maakt. Klik hier om direct bitcoins te kopen met Ideal bij onze partner Bitonic.

Een andere manier is om ze te kopen via een zogenaamde exchange. Een exchange koopt of verkoopt geen Bitcoins maar brengt bitcoin aanbieders en kopers met elkaar in contact.

Voor meer info kan het artikel 'Hoe kan je bitcoins kopen en verkopen' lezen. Op de links pagina kan je een overzicht vinden van wisselkantoren en exchanges.

  Teaser: Wat is Bitcoin en hoe werkt het?

Het klokhuis | Wat is bitcoin?

Five minute intro to Bitcoin

Bitcoin Cryptocurrency Crash Course
met Andreas Antonopoulos

     

Waar kan je met bitcoins betalen?

Op steeds meer plaatsen worden Bitcoins geaccepteerd, je kan in Nederland nu al bijvoorbeeld je eten bestellen met Bitcoin bij thuisbezorgd.nl of een hotel boeken bij Expedia. We zijn er nog lang niet maar de lijst groeit iedere dag, misschien is het een leuk idee voor uw bedrijf? Kijk op hier voor een uitgebreid overzicht van alle plaatsen waar je kan betalen met Bitcoins.

Hoe kan je zelf bitcoins accepteren?

Het accepteren van bitcoins is vrij eenvoudig, alles wat je nodig hebt is een Bitcoin-adres waarop mensen je kunnen betalen. En wil je wel bitcoins ontvangen maar heb je geen zin om ze te bewaren dan kan je deze automatisch om laten zetten naar euro’s door gebruik te maken van een zogenaamde payment provider. Het is snel, simpel en goedkoop, zonder voorwaarden of abonnementskosten.

Zie ook het artikel Bitcoins accepteren in je winkel of webshop voor meer info over hoe je bitcoins kan accepteren. We geven ook gratis “wij accepteren bitcoin” raamstickers weg. Je kan jezelf ook toevoegen aan de bitcoin-acceptanten lijst zodat men je beter kan vinden.


10 Bitcoin tips voor beginners:

In de wereld van Bitcoin is er elke dag iets nieuws te beleven en met vallen en opstaan hebben we de afgelopen jaren een hoop geleerd. Aan de hand van deze ervaringen hebben we 10 tips voor je samengesteld zodat je de grootste valkuilen kan vermijden.

1. Bitcoin is een experiment: Onderwijs jezelf
Bitcoin staat nog in de kinderschoenen. Informeer jezelf en maak je bewust van alle kansen en alle risico's. Lees het artikel "Wat is Bitcoin" goed door en kijk eens rond in de "veelgestelde vragen" sectie. We hebben ook een korte "Beginnen met Bitcoin" handleiding.

2. Bitcoin is NIET anoniem

In tegenstelling tot wat je misschien hebt gehoord is Bitcoin niet anoniem. Bitcoin-adressen zijn niet gekoppeld aan een persoon maar de Bitcoin transacties daarentegen zijn volledig transparant en traceerbaar. Je kan Bitcoin daarom beter zien als pseudo-anoniem. Afgezien van het feit dat je uberhaupt niks illegaals hoort te doen zou ik er zeker niet Bitcoin bij gebruiken.

3. De Bitcoin koers kan hevig fluctureren, hou daar rekening mee.
De bitcoin-prijs kan heftig stijgen en dalen. Werp eens een blik op de bitcoinspot.nl wisselkoersen pagina, kies onder periode "all" en dan is verdere uitleg waarschijnlijk overbodig.

4. Investeer geen geld dat je niet kan missen

Deze regel kennen we al van de beurs maar de strekking blijft hetzelfde. Ga er niet vanuit dat Bitcoin je gegarandeerd rijk zal maken en besef je ook dat je al je ingelegde geld kan verliezen.

5. Kies een goede Bitcoin-wallet
Veilig opslaan van je Bitcoins is iets waarover je goed moet nadenken. Sla nooit grote hoeveelheden Bitcoin op in een online wallet en schaf bij voorkeur een hardware-wallet aan om je bitcoins mee op te slaan. Onze voorkeur gaat uit naar de Trezor Bitcoin-safe. Zie ook onze "Beginnen met Bitcoin" handleiding voor meer info of raadpleeg het meer uitgebreide artikel: "Je bitcoins veilig opslaan hoe doe je dat?".

6. Gebruik unieke, complexe wachtwoorden en 2FA.
Velen van ons kiezen er uit puur gemak voor om voor meerdere sites hetzelfde (vaak simpele) wachtwoord te gebruiken. Hackers echter kunnen makkelijke wachtwoorden helaas eenvoudig kraken of raden en een wachtwoord kan ook gestolen worden uitlekken enz. Op zijn beurt kunnen dan al je accounts geopend worden door de boosdoener met alle ellende van dien. Gebruik dus daarom voor elk account een uniek en complex wachtwoord. Gebruik eventueel wachtwoord beheer software zoals keepass om al je wachtwoorden veilig op te slaan.

Zet, waar mogelijk, 2FA aan voor al je online diensten zoals wallets en exchanges. 2FA staat voor 2-factor authentication, op die manier moet je een wachtwoord opgegeven en ook bijvoorbeeld een code invoeren die je krijgt van een app op je telefoon. Op deze manier wordt de kans een stuk kleiner dan kwaadwillenden als jou inloggen en je bitcoins stelen. Wij raden aan om de Authy-app te gebruiken.

7. Maak back-ups!Maak regelmatig back-ups van je bitcoins. Bitcoin-core en Electrum hebben bijvoorbeeld allebei de optie beschikbaar om een versleutelde backup te maken van je portemonnee. Doe dit op geregelde basis. Nogmaals: je zal niet de eerste (of de laatste) zijn die er op een dag achter komt dat al zijn bitcoins weg zijn. Zie ook: Bitcoin software om mee te beginnen.

8. Wees paranoide / Pas op met oplichters
Wat ons betreft kan je tegenwoordig niet paranoide genoeg zijn als het gaat om het veilig houden van je gegevens. Zorg dat je computer voorzien is van een goede virusscanner en een goede firewall. Mocht je de mogelijkheid hebben doe dan al je Bitcoin-gerelateerde zaken op een aparte, schoon geinstalleerde pc. Voor extra veiligheid kan je linux gebruiken. Extra veiligheidopties zijn een VPN en brower-plugins zoals privacy badger. Kijk anders eens op https://laatjeniethackmaken.nl/ voor goede tips wat betreft het beschermen van je pc en of smartphone.

Wees extra voorzichtig met emails en aanbiedingen die te goed klinken om waar te zijn. Als je een bitcoin-gerelateerde email krijgt waarvan je de afzender niet kent gooi deze dan weg. Mocht een email toch verdacht echt lijken zweef dan eerst even met je muis over de links in het artikel (niet klikken!) zodat je kan zien of deze ook echt verwijzen naar de juiste locatie.

9. Controleer altijd je verzend- en ontvangst adressen
Als je bitcoin wil versturen of ontvangen, controleer dan altijd goed het bitcoin-adres. Bitcoin betalingen zijn namelijk onomkeerbaar. Als je bitcoins verstuurd naar het verkeerde adres of een verkeerd ontvangst adres opgeeft kan je ze als verloren beschouwen. Sommige software of online diensten geven je ook de mogelijkheid om de hoogte van de transactiekosten zelf te bepalen, let hier ook goed mee op!

10. Denk aan de belastingdienst
Naarmate Bitcoin meer geaccepteerd wordt gaan ook regeringsinstanties ermee bemoeien. Je moet nu bijvoorbeeld al je hoeveelheid digitaal geld opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte en daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven. Hou dus een goede boekhouding bij en ga er maar van uit dat de belastingdienst, of een andere regerings-instantie, vroeg of laat van zich laat horen.


Wat is Bitcoin / wat zijn Bitcoins? (vervolg)

Hieronder volgt een beknopte uitleg per onderwerp, waarin we dieper ingaan op de verschillende aspecten van Bitcoin het betalingsnetwerk, en bitcoin de munteenheid. Hierin leggen we het originele doel uit van Bitcoins, en laten we de huidige functie van "oppotmiddel" (store of value) eventjes voor wat het is. In de originele visie van de creator Satoshi Nakamoto is er namelijk slechts één functie die de nieuwe munteenheid zou moeten hebben. Laten we eens kijken wat dit in de praktjk zou moeten betekenen.

Bitcoin & bitcoins

Bitcoin is eigenlijk twéé zaken in 1. Het is een betalingsnetwerk én een digitale valuta. Je kan ze in principe niet los van elkaar zien want zonder het netwerk geen valuta en andersom. Toch is het soms handig om het onderscheid te maken. Om het verschil aan te duiden gebruiken we op deze site Bitcoin (met de grote B) als we het hebben over het betalingsnetwerk. Als we het hebben over de eenheden waar je mee kan betalen dan hebben we het over een bitcoin of bitcoins met de kleine b.

Decentraal

Bitcoin is de eerste decentrale digitale munteenheid in de geschiedenis van de mensheid. Het revolutionaire aan Bitcoin is dat er geen centrale instantie of regelgever zoals een centrale bank is die aan de knoppen draait. De uitgifte van nieuwe bitcoins en de controle van transacties wordt geregeld door het Bitcoin netwerk zelf. Het Bitcoin netwerk bestaat uit mensen zoals jij en ik die er zelf voor gekozen hebben om de Bitcoin-software te draaien. Deze Bitcoin software maakt via het internet connectie met elkaar waardoor er een wereldwijd betalingsnetwerk ontstaat zonder centrale autoriteit of knooppunt.

Geld in de cloud

Bitcoin kan je zien als geld in de cloud, je kan er altijd en overal bij en betalingen zijn snel en veilig. Doordat het in de cloud zit houdt Bitcoin, net als het internet, geen rekening met landen, grenzen en tijdszones. Een andere goede vergelijking is om bitcoins te zien als digitaal cashgeld. Net als bij cashgeld zijn de bitcoins echt van jou en betalingen gaan direct van persoon naar persoon. Bitcoin transacties zijn ook onomkeerbaar en hebben een hoge mate van anonimiteit. Je hoeft voor het doen van een bitcoin transactie de tegenpartij zelfs niet te kennen of te vertrouwen, het netwerk dient als tussenpersoon en zorgt dat er niet valsgespeeld kan worden.

Makkelijk uitgeven

Het uitgeven van bitcoins stelt niet meer voor dan het inscannen van een qrcode en het drukken op een knop op je computer of smartphone. Bij Bitcoin doe je, net als bij cashgeld, een zogenaamde “push”-transactie, jij stuurt het geld in plaats van dat het geld bij je afgeschreven wordt. Als je Bitcoin gebruikt hoef je niet meer allerlei instanties toegang te geven tot jouw bankrekening en de daarbij behorende persoonlijke gegevens.

Bitcoins versturen doe je:

- Direct, van persoon naar persoon
- Voor lage transactiekosten
- Zo anoniem als jij het zelf wilt
- Bijna net zo gemakkelijk als het versturen van een email
- Overal en altijd, via het internet
- Zonder tussenkomst van een bank of andere instantie.


Waarom zou je Bitcoins gebruiken?

Bitcoins zijn veelzijdig in hun toepassing en er zijn vele verschillende redenen om bitcoins te gebruiken, bijvoorbeeld:
- Transacties kunnen niet gecensureerd worden.
- Transacties zijn onomkeerbaar. Geen aankoopfraude of “chargebacks” meer.
- Voorspelbare en eindige inflatie tot max 21 miljoen bitcoins.
- Transacties hebben een hoge mate van anonimiteit.
- Internationale transacties zijn sneller dan het bestaande bankensysteem.
- Lage transactiekosten, of je nu 0.1 of 1 miljoen bitcoins overmaakt.
- Geen instap of abonnementskosten.
- Geen voorwaarden of beperkingen.
- Bitcoin is onafhankelijkheid van regeringen, grenzen, landen.
- Mogelijkheid om zeer kleine bedragen over te maken (micropayments)
- Mogelijkheid tot diversificatie vanuit euro/dollar.
- Geen banken.


Hoe worden bitcoins gemaakt? (mining)

Bitcoins worden gemaakt door het Bitcoin netwerk zelf, dit proces heet mining. Om bitcoins te kunnen verdienen kan je meedoen aan het Bitcoin netwerk en de rekenkracht van je computer (of speciale hardware) inzetten om Bitcoin-transacties te verifieren en op te slaan. Als je hiervoor kiest doe je meteen mee aan een soort van loterij die je eens elke 10 minuten kan winnen. Als je de winnaar bent krijg je 12,5 bitcoins en dan begint de loterij weer opnieuw en maakt iedereen weer kans. Dit proces wordt dus mining genoemd. Op deze manier worden de bitcoins gelijkmatig verspreid in het netwerk. Elke 10 minuten komen er dus 12,5 bitcoins bij en over een paar jaar zal dat gehalveerd worden naar 6,25 enz tot er uiteindelijk 21 miljoen bitcoins in omloop zullen zijn.

Meer uitleg over mining en alles wat erbij komt kijken kan je vinden in ons artikel: Wat is bitcoin mining.


Hoe wordt de Bitcoin prijs berekend?

Bitcoins worden op vele verschillende plekken verkocht en verhandeld en iedere plek heeft zijn eigen in en verkoopprijs. De prijs van Bitcoin wordt dus niet door een centrale instantie bepaald. De koers die wij gebruiken is de gemiddelde koers die verkregen wordt door het gemiddelde te nemen van alle grote zogenaamde exchanges en wisselkantoren. Op bitcoinspot.nl kan je deze koers ook terugvinden in euro en in dollar.

We hebben een uitgebreide uitleg geschreven over alle aspecten van de Bitcoin koers, deze kan je hier vinden.


Aan de slag met Bitcoin

Beginnen met Bitcoin is niet ingewikkeld en hoeft niet veel tijd te kosten. Hieronder kan je lezen hoe je in 4 stappen zover komt dat je bitcoins kan versturen of uitgeven. We raden je wel aan om je eerst te verdiepen in Bitcoin en je bewust te worden van de kansen en risico's.

Stap 1: Kies een wallet (Bitcoin portemonnee)
Om bitcoins te kunnen bewaren, versturen of ontvangen zal je een Bitcoin-wallet moeten kiezen. Je kan kiezen voor een hardware wallet, een online wallet, of je kan zelf een wallet installeren op je computer, of smartphone. Onze voorkeur gaat uit naar de hardware wallet. Bij onze partner cryptomaan kan je diverse hardware wallets kopen, onze voorkeur gaat uit naar de Trezor. Op bitcoin.org kan je een overzicht vinden van de meest gebruikte hardware wallets.

Mocht je niet willen wachten op een hardware wallet dan kan je ook op je computer of smartphone een wallet installeren. Voor de pc raden wij de Electrum Bitcoin wallet aan. Voor de smartphone gaat onze voorkeur uit naar de breadwallet. Als je dat ook nog te veel werk vindt kan je een account aanmaken bij een online wallet dienstverlener. Onze voorkeur gaat uit naar de blockchain.info wallet. Deze is makkelijk te koppelen met de app voor op je smartphone.

We raden je aan om het artikel: "bitcoins veilig opslaan, hoe doe je dat" om meer tips en uitleg te krijgen over het opslaan van je bitcoins.

Stap 2: Bitcoins ontvangen
Als je een wallet hebt gekozen kan je bitcoins gaan ontvangen. Bitcoins ontvangen kan je doen met behulp van je bitcoin ontvangstadres wat voor je aangemaakt wordt door de software of online/hardware wallet. Een bitcoin ontvangstadres is een reeks van 27-34 cijfers en letters en kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien (voorbeeld walletadres!): 15UEUU8yh3om3czFMKLvoHhoYaamcZUN6T.

2.1: Bitcoins ontvangen in Electrum.
Als je ervoor gekozen hebt om Electrum te installeren op je computer dan gaat het ontvangen van Bitcoins als volgt.
- Ga in Electrum naar het tabblad 'ontvangen'.
- Kopieer het bitcoin-adres wat te zien is bij 'ontvangstadres' en geef dit door aan degene die je bitcoins wil sturen

- Het adres is ook beschikbaar in de QR-code die je ziet. Deze kan je scannen met een smartphone, via een simpele QR-code scanner app.
- Als de bitcoins eenmaal verstuurd zijn kan je in het tabblad 'Geschiedenis' zien of de bitcoins ontvangen & bevestigd zijn.

In de onderstaande afbeeldiing kan je zien hoe het ontvangst-scherm eruit ziet in de Electrum Bitcoin client. Let op! Stuur niets naar het onderstaande adres, omdat het geen écht walletadres is (het is bedoeld als voorbeeld):

Wat zijn bitcoins- Het 'ontvangen' tabblad van de electrum Bitcoin wallet.

Bovenstaande Electrum wallet wordt veel gebruikt, maar je kunt dit zelfde proces natuurlijk gebruiken bij elke andere betrouwbare Bitcoin wallet.

2.2: Bitcoins ontvangen via de breadwallet Bitcoin wallet
Als je ervoor gekozen hebt om de breadwallet Bitcoin wallet te installeren op je smartphone dan gaat het ontvangen van Bitcoins als volgt.
- Druk in de Breadwallet app rechtsonder op de 'ontvangen' knop.
- Je ziet hier nu een QR-code die je, net als bij electrum, kan laten scannen door een andere wallet-app of QR-code lezer.

- Ook kan je 1x drukken op de QR-code en dan wordt het ontvangst-adres gekopieerd. Je kan het adres nu plakken in een bericht of email.
- Een andere mogelijkheid is om te drukken op de 'delen' knop. Dan krijg je de mogelijkheid om meteen een email of bericht te sturen met daarin het ontvangst-adres.

- Als de bitcoin naarje verstuurd zijn dan kan je op het kruisje klikken om terug te gaan naar het transactieoverzicht. Hier kan je zien of de bitcoins ontvangen en bevestigd zijn.

Breadwallet ontvangen

- Het ontvangst scherm in de breadwallet Bitcoin wallet

In de bovenstaande afbeelding zie je het ontvangstadres in de breadwallet bitcoin wallet. Met behulp van een van deze ontvangstadressen kan iedereen Bitcoins naar je sturen. Je kan zelf zoveel ontvangstadressen aanmaken als je maar zou willen.

Stap 3: Bitcoins bemachtigen
Als je eenmaal een wallet hebt en je weet je ontvangstadres, dan kan je deze gaan vullen met (fracties van een) Bitcoin. De snelste manier is om ze te kopen met Ideal bij een Bitcoin wisselkantoor. Wij raden aan om dit te doen bij onze partner Bitonic, dit is de meest ervaren en betrouwbare aanbieder van Bitcoins in Nederland. Alle Nederlandse wisselkantoren kan je vinden op onze links pagina.

Een meer omslachtige maar gemiddeld goedkopere manier is om ze te kopen via een Bitcoin exchange of ruilbeurs. Zie voor meer exchanges ook onze links sectie onder "Bitcoin exchanges". Voor meer uitleg over het kopen en verkopen van Bitcoins kan je ook het artikel "Hoe kan je Bitcoin kopen & verkopen" lezen.

Als je ze niet wil of kan kopen zijn er ook nog andere mogelijkheden:
- Je kan bitcoin accepteren als betaalmiddel. Lees verder op: Bitcoin accepteren in je winkel of webshop.
- Je kan zelf Bitcoins maken door te minen. Zie hiervoor ook: kan je zelf bitcoins maken?.
- Er zijn sites waar je gratis bitcoins kan verdienen. Kijk verder op onze 'gratis Bitcoins' pagina.
- Kijk of er Bitcoin-handelaren bij jou in de buurt zijn op localbitcoins.com.

Stap 4: Bitcoins Uitgeven & versturen
Als je eenmaal Bitcoins hebt kan je ze uiteraard gaan uitgeven of versturen naar andere bitcoin-gebruikers. Je kan je Bitcoins versturen vanuit je Bitcoin wallet, het enige wat je nodig hebt is het bitcoin ontvangst-adres van de ontvanger. Internationaal kan je al op veel plaatsen met bitcoins betalen. in Nederland beginnen ook steeds meer sites Bitcoins te accepteren. Je kan hier terecht voor een uitgebreide lijst met winkels en webshops die bitcoin accepteren.Vragen?

Heb je nog vragen of hebben we iets overgeslagen? laat het ons dan weten in de comments onder dit artikel en dan komen we er zo snel mogelijk op terug. Je kan ons ook bereiken via mail, facebook, twitter, of het forum.
 
Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te
blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin. - Disclaimer.


Add comment


Security code
Refresh