Het Ripple platform is een open-source protocol welke ontworpen is om snelle en goedkope transacties mogelijk te maken. Op het Ripple platform kan de ‘cryptocurrency’ XRP gebruikt worden om transacties mee te doen maar dat is niet noodzakelijk.
Ripple wordt wel geschaard onder de categorie ‘cryptocurrency’ hoewel die hier waarschijnlijk niet in thuishoort. Het is geen volledig decentraal en permissieloos systeem waarop betalingen niet gecensureerd kunnen worden. Verder gebruikt Ripple geen blockchain. De meningen over Ripple lopen sterk uiteen, laten we eens verder kijken wat Ripple is en wat de voors en tegens zijn.
Wat is Ripple?
Voor de duidelijkheid moeten we eerst onderscheid maken tussen Ripple, XRP en Ripplenet. Ripple is het bedrijf welke betalingsoplossingen maakt. Ripplenet is een netwerk van institutionele betalings verwerkers die de betalings oplossingen van Ripple gebruiken. XRP is een cryptocurrency welke verhandeld wordt op de open markt en welke bestaat op het gedeelde Ripple kasboek.
Ripple, gelanceerd in 2012, is een betalingsnetwerk wat erop gericht is om het betalingsverkeer tussen banken en financiële instellingen te stroomlijnen. Het Ripple protocol heeft als doel om directe waarde-uitwisseling tussen twee partijen mogelijk te maken. Daarbij kan in principe elke soort van waarde gebruikt worden, van euro’s of dollars tot goud of zelfs airmiles. De claim van Ripple hierbij is dat de wachttijden en transactiekosten, die nu betaald worden bij banken en Exchanges, vermeden worden.
Het bedrijf, met dezelfde naam, is oorspronkelijk in Californië opgericht onder de naam Opencoin. Ripple gebruikt een gedeeld kasboek (geen blockchain) welke onderhouden wordt door een netwerk van onafhankelijke validerende servers die constant alle transacties met elkaar vergelijken. Ripple maakt ook geen gebruik van het energie intensieve proof-of-work protocol wat bijvoorbeeld gebruikt wordt om de Bitcoin blockchain te beveiligen. Ripple is gebaseerd op een gedeelde database welke gebruik maakt van een consensusprotocol tussen valideren de servers om de integriteit van de database te garanderen. Deze validerende servers kunnen door verschillende partijen gedraaid worden zoals individuen of banken.

Wat is XRP?
Het Ripple platform zou best waarde kunnen hebben als het zijn claims kan waarmaken. XRP echter is niet per se nodig om Ripple als technologie te laten functioneren. Banken hebben niet persé RXP nodig om dollars of andere munteenheden te versturen over het Ripple netwerk. Ripple had zelfs plannen om XRP uit te faseren maar draaide terug nadat in 2016 de aandacht voor cryptocurrencies weer toe begon te nemen.
Er bestaan momenteel 100 miljard XRP tokens welke allemaal in één keer zijn uitgegeven door het bedrijf Ripple. Deze beloven ook dat er nooit meer bij zullen komen maar niets weerhoudt hen ervan om dat in de toekomst wel te doen. Als ze dat zouden doen dan zou de waarde van XRP nadelig kunnen beinvloeden.
Ripple kopen
Het aanschaffen Van Ripple kan op verschillende manieren. Onze voorkeur gaat er naar uit om dit te doen via de cryptocurrency exchange Binance. Op deze exchange kan je Bitcoin, of andere cryptocurrency’s, omruilen voor XRP. We hebben een uitgebreide handleiding gemaakt over hoe je Ripple (XRP) kan kopen met iDEAL via Bitonic en Binance.
Is Ripple een goede investering?
Redenen voor:
- Ripple is een officiële organisatie welke vertrouwd wordt door vele banken en partijen. Het is geen anonieme block chain start-up waarvan de mensen erachter onbekend zijn.
- Des te succesvoller het Ripple platform is des te groter de kans dat banken XRP gaan gebruiken om transacties mee te doen. Als dit het geval is dan zal XRP hoogstwaarschijnlijk stukken meer waard worden door de toegenomen vraag.
Redenen tegen:
- Ripple is niet volledig decentraal wat is een gaat tegen het idee van cryptocurrency als een permissieloos systeem met niet te censureren transacties. Zo moeten validerende servers zichzelf aanmelden bij Ripple en voldoen aan financiele reguleringen.
- Alle XRP zijn al gemaakt en voor een groot deel (61%) in de handen van Ripple zelf welke dus zelf kunnen bepalen wat ze ermee gaan doen.
- Ondanks vele positieve berichten in de media dat banken aan het experimenteren zijn Ripple, lijken weinigen dit ook daadwerkelijk te doen. Naar verluidt gebruikt geen van de banken, die er momenteel mee aan het testen zijn, het XRP token.
Ripple wallet
Ripple (XRP) kan je opslaan in een Wallet, oftewel digitale portemonnee. Dit kan een wallet zijn op je smartphone in de vorm van een app, een software wallet op je computer of een hardware wallet. Onze keuze gaat uit naar een hardware wallet aangezien dit de beste afweging is tussen gebruikersgemak en veiligheid. Alles over het opslaan van XRP kan je lezen in ons artikel “Beste ripple wallet”
Als je gaat voor een hardware wallet raden wij de Ledger Nano S aan. Het is de meest gangbare hardware wallet van dit moment, en wordt in Nederland het beste verkocht:
De Ledger Nano S is klein, licht van gewicht, eenvoudig in gebruik en kan eenvoudig op elke computer worden aangesloten. Met de Ledger Nano S kan je cryptocurrency veilig opslaan en betalingen mee uitvoeren. De Nano S ondersteunt naast Ripple vele andere cryptocurrencies.
Ook hier wordt gesproken over een ripple wallet.. ripple kan je niet bewaren in een wallet… dat is een bedrijf. XRP wel…