Wat zijn stablecoins?

on .

Wat zijn stablecoins?  
Een stablecoin is een cryptocurrency waarbij een vaste prijs, in bijvoorbeeld euro of dollar, gegarandeerd wordt. Bij 'normale' cryptocurrencies wordt de prijs bepaald door de open markt. Het idee achter een stablecoin is dat het de stabiliteit biedt van een "fiat" valuta, zoals bijvoorbeeld de euro, en tegelijkertijd de censuurbestendige eigenschappen bezit van een cryptocurrency. Deze eigenschappen maken een stablecoin aantrekkelijk om mee te betalen en om waarde mee op te slaan. Een bekend voorbeeld van een stablecoin is de Tether.

Waarom zou je een stablecoin gebruiken:

Volatiliteit:
De volatiliteit van cryptocurrencies maakt het lastig om ze te gebruiken als geld en ondermijnt het vertrouwen. Het feit dat cryptocurrency, en de bijbehorende techniek, nog in de kinderschoenen staan maakt het erg lastig om accuraat de waarde ervan te bepalen. Doordat cryptocurrencies momenteel zo volatiel zijn worden de meesten voornamelijk gekocht door speculanten die profiteren van de fluctuerende koersen. Als ondernemer of als consument zit je uiteraard niet te wachten op een betaalmiddel waarvan je lastig kan inschatten of deze zijn koopkracht zal behouden. Een cryptocurrency waarvan de waarde min of meer gelijk blijft kan dus zeer goed van pas komen.

Transportmiddel:
Naast het nut voor consumenten en ondernemers is een stablecoin goed geschikt om waarde mee te transporteren. In de praktijk zie je nu dat stablecoins veel gebruikt worden om waarde uit te wisselen tussen cryptocurrency exchanges. Zo kan je bijvoorbeeld op de ene exchange de Tether stablecoin aanschaffen met euro's, en daarna de tethers overmaken naar een andere exchange. Op de andere exchange gebruik je dan weer de tethers om andere cryptovaluta mee aan te schaffen. Je kan het ook zien als het transporteren van euro-waarde naar plaatsen die normaal gesproken hier geen toegang tot hebben, zoals kleine exchanges zonder bankrekening.

Toegang tot stabiliteit:
Er wordt vaak gezegd dat mensen, in landen waar de lokale munt onderhevig is aan inflatie, Bitcoin kunnen gebruiken om aan deze inflatie te ontkomen. Hoewel dat in theorie een mooi idee is, is het in de praktijk lastig te verdedigen als je ziet dat bitcoin 65% van zijn waarde verliest in acht maanden tijd. Een stablecoin daarentegen zou mensen in deze landen toegang kunnen geven tot bijvoorbeeld de dollar via decentrale cryptocurrency exchanges.

Drie soorten stablecoins

We onderscheiden momenteel drie soorten stablecoins. Elke stablecoin gebruikt zijn eigen manier om de stabiliteit te behouden via een gekoppeld onderpand.

1. Fiat-backed stablecoins.

Koppeling:
De zogenoemde 'fiat-backed' stablecoins worden ondersteund door een koppeling met een 'fiat'-munteenheid zoals bijvoorbeeld de dollar. Tether is een voorbeeld van een fiat-backed stablecoin. De entiteit 'Tether Limited' zegt voor elke verkochte tether een dollar te kopen welke ze wegzetten op een bankrekening. Als je een tether verkoopt krijg je er in principe weer een dollar voor terug.

Knelpunt(en):
Centralisatie: Alle fiat-backed stablecoins hebben een centrale entiteit nodig om de 1-op-1 ratio te behouden. Je moet er als bezitter van de stablecoins dus op vertrouwen dat deze entiteit er ook daadwerkelijk voor zorgt dat er genoeg dollars of euro's op een bankrekening staan om de stablecoins te ondersteunen of om er weer mee uit te betalen.

Censuur: omdat een stablecoin in de praktijk beheerd wordt door één of meerdere beheerders bestaat de kans op censuur van betalingen. Regeringen of regelgevers kunnen de beheerders dwingen om specifieke transacties naar specifieke individuen te blokkeren. Hiermee is de stablecoin dan in feite niks anders dan de digitale dollar en euro die we nu al hebben.

Bekende Fiat-backed stablecoins:
Tether
TrueUSD
GEMINI dollar

2. Crypto-backed stablecoins.

De zogenoemde 'crypto-backed' stablecoins worden ondersteund door andere cryptocurrencies. In plaats van een 1-op-1 ratio worden deze ondersteund door een hogere ratio aan andere cryptocurrencies te bewaren als onderpand dan dat er stablecoins zijn. Het onderpand kan bestaan uit één of meerdere cryptocurrencies. Dai is een voorbeeld van een crypto-backed stablecoin. Voor elke 100 DAI worden er 150 ETH bewaard als onderpand.

Knelpunt(en):
Onvoorziene gebeurtenissen: doordat crypto-backed stablecoins ondersteund worden door een volatiel onderpand lopen deze een risico. Een onvoorziene gebeurtenis, een zogenaamd 'black-swan' event zou ervoor kunnen zorgen dat het onderpand, en daarmee de stablecoin, waardeloos wordt.

Bekende crypto-backed stablecoins:
Dai (maker)
bitUSD
Havven

3. Algorithm-backed stablecoins.

De zogenoemde 'algorithm-backed' stablecoins proberen de waarde stabiel te houden door monetair beleid. Ze doen dit door de hoeveelheid munten te laten groeien & krimpen en nemen daarmee in feite de rol over van een centrale bank. Bijvoorbeeld: als de prijs van een stablecoin te hoog is zal het algoritme van de stablecoins nieuwe stablecoins maken en in omloop brengen. Dit zal gedaan worden tot de stablecoin weer de gewenste prijs heeft bereikt. Als de prijs van de stablecoin te laag is zal het algoritme stablecoins kopen op de markt. Door middel van het uitgeven van obligaties worden bezitters van de stablecoins overgehaald om hun stablecoins om te zetten voor deze obligaties waarmee de voorraad in omloop zijnde stablecoins daalt.

Knelpunt(en)
Complexiteit: de ontwikkelaars achter een algorithm-backed stablecoin moeten een manier verzinnen om automatisch de hoeveelheid coins zo af te stemmen dat hun stablecoin de gewenste waarde behoudt. Het vergroten van de hoeveelheid stablecoins is relatief makkelijk. Het laten krimpen van de hoeveelheid stablecoins, met gebruik van obligaties, is echter een stuk lastiger.

Bekende algorithm-backed stablecoins:
Basis
Reserve
Carbon

(Voorlopige) conclusie

Momenteel zijn stablecoins nog zeer experimenteel en de mogelijke effecten van stablecoins op het cryptocurrency ecosysteem zijn nu nog niet compleet te voorzien. De belofte van waarde-stabiliteit en censuur-bestendigheid is in de praktijk ook vaak niet haalbaar. Het wordt nog even afwachten of de belofte van stablecoins ook daadwerkelijk gaat resulteren in iets bruikbaars voor op de lange termijn. De aandacht voor, en de impact van stablecoins, blijft groeien dus we houden het onderwerp goed in de gaten.

 

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Add comment


Security code
Refresh