Het is duidelijk dat investeerders altijd op zoek zijn naar rendement. Ook investeren ze het liefst in een asset die relatief veilig is. De risk-reward ratio moet goed zijn. Voorheen werd goud gezien als dé safe-have asset, maar Bitcoin begint zich steeds meer te ‘gedragen’ als safe-haven. Ook wordt de correlatie tussen goud en Bitcoin steeds groter. In dit artikel kijken we naar deze verschuiving en behandelen we de stock to flow ratio.

De verschuiving van goud naar Bitcoin
In 2020 heeft Bitcoin erg goed gepresteerd. Het wist in totaal meer dan 47% in waarde te stijgen. Uiteraard komt hier speculatie bij kijken, maar het lijkt er ook steeds meer op dat er een verschuiving plaatsvindt wat betreft de beste safe-haven asset.
Deze verschuiving wordt veroorzaakt doordat Bitcoin zich in de loop der jaren bewezen heeft als een echte store of value. Hierdoor heeft Bitcoin zich ontpopt tot een nieuwe asset die gebruikt kan en gaat worden. De rijkste investeerders van de wereld gaan BTC steeds meer zien als een goede store of value en dit wordt alleen maar versterkt door de recente gebeurtenissen.
Bij het recente conflict met Iran bijvoorbeeld werd duidelijk dat Bitcoin als een echte safe-haven werd gezien samen met goud. De normale aandelenmarkt had last van deze gebeurtenis, maar Bitcoin werd daadwerkelijk gebruikt als store of value en steeg ondanks de gebeurtenissen.
Van ‘geld voor nerds’ naar een financieel product
Van oudsher werd Bitcoin voornamelijk gebruikt door de early adaptors, de computer mensen en programmeurs. Hierdoor was de koers afhankelijk van een relatief kleine en specifieke groep.
Nu Bitcoin zich steeds meer gaat gedragen als een store of value wordt het ook interessant voor de grootste investeerders ter wereld en beginnen deze partijen het te gebruiken voor hun portfolio waardoor het pas echt een store of value wordt. Het grote geld begint binnen te stromen.
Deze omslag is al een paar jaar geleden in gang gezet tijdens de opmars van Bitcoin in 2017. Bitcoin kwam toen onder de aandacht van de grotere investeerders. Echter zagen toen veel grote investeerders dat Bitcoin zich in een bubbel bevond en werd er toen besloten niet te investeren.
Sindsdien is de koers omgeslagen en gedaald, waardoor het nu wel interessant geworden is om in te stappen. Je ziet nu dus ook massaal investeerders instappen in Bitcoin met de logische prijsstijging als gevolg.
Real Vision als ambassadeur van Bitcoin
Een goed voorbeeld van deze omslag in het sentiment rondom Bitcoin is ook de nieuwsbrief van Raoul Pal (Real Visioin), een guru in de wereld van het investeren. In zijn nieuwsbrief deelt hij zijn kennis met de allergrootste investeerders ter wereld en Bitcoin wordt hier genoemd als belangrijkste asset. Pal zelf heeft zelfs gezegd Bitcoin te kiezen als hij maar 1 asset mag bezitten in de komende tien jaar. Al tijden is hij enthousiast over Bitcoin, maar de boodschap komt nu pas echt aan bij de grootste investeerders.

Stock to flow model Bitcoin
Duizenden miljarden aan kapitaal zijn op dit moment op zoek naar een goede asset om rendement te behalen en Bitcoin ligt op koers om hier een grote hap uit te nemen. Bitcoin wordt nu pas echt serieus overwogen en daarmee lijkt het stock to flow model waarheid te worden.
In dit model wordt gekeken naar de hoeveelheid van de asset die daadwerkelijk bewaard wordt (stock) gedeeld door de hoeveelheid die ieder jaar wordt geproduceerd (flow). Hoe hoger de Stock to flow ratio, hoe beter de betreffende asset is als store of value.
Sinds jaar en dag staat goud bovenaan in dit model, maar Bitcoin lijkt goud achterna te zitten om de eerste plek over te nemen. Helemaal met het oog op de aanstaande halving, waarbij de flow weer gehalveerd gaat worden. Door de halving wordt Bitcoin nog schaarser en hiermee ook interessanten voor investeerders om te gebruiken als store of value.

Deze ontwikkelingen en de verschuiving van goud naar Bitcoin als belangrijkste safe-haven asset kan wel eens zeer positief uitpakken voor de Bitcoin koers. Lees in dit artikel verder waarom Bitcoin beter is dan goud.