Search
Close this search box.

De wereld van de Non-Fungible Token (NFT) heeft de afgelopen maanden een gigantische vlucht genomen, vooral op platformen als OpenSea en Rarible. Het is een wereld die cryptocurrencies gebruikt als betaalmiddel, en een ‘blockchain certificaat’ als verificatie van eigenaarschap. NFTs zijn feitelijk digitale kunstwerken, in vele verschillende vormen:

 

Een NFT kan dus op een groot aantal creatieve manieren tot stand komen. Het concept digitale kunst wordt door steeds meer crypto- en non-crypto geïnteresseerden als een serieuze investering gezien voor de lange-termijn.

Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het NFT handelsplatform OpenSea.io, welke in de zomer van 2021 een explosieve groei doormaakte. Niet alleen het aantal gebruikers nam exponentieel toe op het platform, ook het handelsvolume (voornamelijk in Ethereum) tikte record na record aan.

In 30 dagen wisten de gebruikers van het OpenSea platform in de maand augustus al ruim $1.2 miljard Amerikaanse dollar aan Ethereum te verkopen.

De NFT zomer van 2021 was breed verspreid qua smaak, hieronder een kleine selectie van de populairste projecten van de afgelopen maanden:

 

Hoe Begin Je Met Investeren In NFTs?

Voor mensen die bekend zijn met het kopen van cryptocurrencies is de overstap naar NFTs relatief klein. De kunst wordt immers exclusief met crypto betaald. Veelal met Ethereum (ETH), maar ook andere altcoins worden gebuikt.

Er zijn verschillende platformen om NFTs te verhandelen. Veruit de grootste en populairste is het eerder genoemde OpenSea. Maar ook Rarible wordt relatief veel gebruikt. Hiernaast heeft bijvoorbeeld ook het Solana ecosysteem een relatief populair platform voor NFTs, genaamd SolanArt. Hier zullen alle transacties met Solana (SOL) worden gedaan.

Om je eerste NFT te kopen, heb je allereerst Ethereum nodig. Hiervoor moet je een nieuwe Ethereum wallet aanmaken via MetaMask, of degene gebruiken die je al hebt. Ook de Coinbase Wallet, Trust wallet worden geaccepteerd. Hier een volledig overzicht van de wallets die momenteel worden ondersteund door OpenSea.

Nadat je op je favoriete crypto platform wat Ethereum hebt gekocht, stuur je deze naar je externe Ethereum wallet. Persoonlijk vond ik het gebruik van de MetaMask extensie via de Google Chrome browser het makkelijkste om te gebruiken.

Onthoud wel dat het kopen van een NFT relatief duur is, dus als je slechts enkele honderden euro’s in Ethereum wil investeren kan je het aanschaffen van een leuke NFT beter overslaan. Dat ben je vaak alleen al kwijt aan Ethereum gas fees. Elke transactie die je op de blockchain maakt moet immers worden verwerkt door nodes. Dit kost computerkracht, en dus geld. Prijzen voor gas fluctueren afhankelijk van de ‘drukte’ op het netwerk.

 

Hoe Werkt Investeren In Een NFT?

Het investeren in een NFT via OpenSea is ontzettend makkelijk, maar niet goedkoop. De prijzen van de verschillende NFT projecten fluctueren enorm, zo mogelijk nog meer dan de obscure altcoins die je de laatste tijd gekocht hebt.

Wanneer je Ethereum in de MetaMask (of andere) wallet zit, verbind je deze met het OpenSea platform. Je moet vooraf aan je eerste aankoop een aanzienlijk bedrag betalen (ik betaalde zo’n $75 USD in Ethereum) om mee te kunnen doen op OpenSea. Dit is verbonden met het individuele wallet adres, dus zorg ervoor dat je slechts één wallet gebruikt voor het kopen en verkopen van NFTs op OpenSea.

Na de eerste verificatie en het tekenen van de verificatie op de blockchain kan je op deze pagina gaan ontdekken welke NFT projecten momenteel populair zijn op OpenSea. Je kunt een NFT kopen door direct het aangegeven ETH bedrag neer te leggen voor een kunstwerk of verzamelobject dat je interessant lijkt.

Maar het is ook mogelijk om een bod uit te brengen op een NFT kunstobject via OpenSea. Hiervoor heb je Wrapped Ethereum (WETH) nodig. Dit kan gewoon vanuit OpenSea zelf, door Ethereum om te zetten in Wrapped Ethereum. Dit doe je tegen een kleine vergoeding, hier zijn de stap-voor-stap instructies.

Zelf heb ik als experiment de afgelopen weken een niet te verwaarlozen bedrag aan Ethereum geïnvesteerd op OpenSea. Al snel maakte ik enkele veel voorkomende beginnersfouten. Ook leerde ik al snel enkele zaken om te vermijden. Hieronder vind je een vijftal lessen die ik de afgelopen weken heb geleerd als beginner in de wereld van NFTs.

 

1. De Meeste NFTs Zal Je Nooit Verkopen

De wereld van NFTs ontwikkelt zich razendsnel. Het ene project is nog niet uitgekomen, of het andere wordt alweer gehypet op sociale media als Twitter. Slechts enkele (kwalitatief hoogstaande) projecten zullen de tand des tijds overleven.

Je zal dus al heel snel blijven zitten met enkele onverkoopbare NFTs, vooral omdat de markt nog relatief klein is. Het is qua liquiditeit (hoe snel iets verkoopt) niet te vergelijken met cryptocurrencies. Koop en verkoop is iets tussen twee personen. Het is eerder een soort eBay systeem voor digitale producten, dan dat het een handelsplatform is voor crypto tokens.

Toch is een NFT platform als OpenSea populair genoeg om met voldoende vertrouwen een winstgevende investering te kunnen maken. Hiervoor moet je wel weten wat op langere termijn waardevol is. Dit vergt langdurige studie.

Observeer de markt, kijk wat succesvolle handelaren doen (op Twitter vind je deze mensen gemakkelijk). Kopieer wat werkt, maar ga ook een beetje op gevoel af. Kunst blijft subjectief, want wat vinden anderen nu eigenlijk mooi?

Je wil er vroeg bij zijn om grotere winst te kunnen pakken. De juiste keuze kan in enkele dagen een x100 opleveren ten opzichte van je investering. Maar het risico is ook erg groot dat een NFT project al snel doodbloed (en dus waardeloos wordt). Accepteer dan ook dat je een deel van je investering nooit meer terug zal zien. Selectie en timing zijn cruciaal voor je succes op OpenSea. Zie hiervoor de volgende les.

 

2. Selecteer De Juiste NFT Projecten

Op het juiste moment in de juiste projecten instappen is de ‘geheime formule’ die we kennen uit de crypto-wereld. Dit concept kan ook worden toegepast op de wereld van NFTs. Waar 95% van alle NFT projecten nooit succesvol wordt (of al snel een stille dood sterft), zal de 5% die wél succesvol is het verlies van al die andere investeringen goedmaken.

Natuurlijk is het kiezen van een NFT project niet erg makkelijk. De paar projecten die genoemd zijn aan het begin van dit overzicht zijn inmiddels zo succesvol geworden dat ze voor de meeste investeerders niet meer betaalbaar zijn.

Belangrijker bij NFTs dan bij nieuwe cryptocurrencies is het instapmoment. Wanneer je met grote waarschijnlijkheid kan zeggen dat een project binnenkort meer waard wordt, dan is het de moeite waard om in te stappen. Er zijn een aantal dingen om op te letten:

 

Het is maar een kleine greep aan overwegingen die je moet nemen voordat je met een goed gevoel kunt instappen in een NFT project. Natuurlijk kunnen jou persoonlijke overwegingen afwijken, afhankelijk van het doel dat je stelt.

Wil je snel wat winst pakken door een NFT te flippen? Kijk dan ook naar de transactiekosten. Wil je langer vasthouden? Kijk dan naar de roadmap en wie er achter de projecten zit, maar ook of het project de tand des tijds kan doorstaan. Soms is het ook zo dat je dividend kunt verdienen op het langer vasthouden van een NFT (een voorbeeld is Party Penguins).

 

3. NFTs Minten Kan Winstgevend Zijn

Wanneer je wat dieper duikt in de transactiegeschiedenis van een individuele NFT, zal je vaak zien dat er een ‘moment van geboorte’ was van de NFT. Dit wordt ook wel ‘minten’ genoemd. Feitelijk is dit het moment dat de NFT voor de eerste keer op de blockchain terecht komt.

Minten van een NFT gebeurt wanneer een project wordt gelanceerd. De prijs die je betaald is veelal een klein tot middelgroot bedrag in Ethereum, plus de gas fees om de NFT van het mint adres naar je wallet te verplaatsen.

Direct na de lancering van een project zal je vaak zien dat er een flinke prijzenoorlog start op OpenSea, waarbij je een snelle winst kunt pakken als ‘minter’ van een project. Deze koopwoede raakt na een dag vaak alweer op, waarna de prijs van een NFT regelmatig onder de originele mint prijs duikt. De winnaars zullen juist snel in waarde stijgen.

Minten van een veelbelovend NFT project is de moeite waard, al wil een lancering nogal eens zeer chaotisch verlopen. Ook kan het voorkomen dat er te veel vraag is en de ETH gas prijzen de pan uit rijzen, wat de kosten enorm doet oplopen (en het dus niet meer de moeite waard is). Een balans vinden is dus belangrijk. Op sites als Rarity Tools kun je vinden welke NFT projecten er binnenkort lanceren.

 

4. Vermijd Mogelijke DMCA Problemen

OpenSea is geen decentraal platform. Het kan dus voorkomen dat er zich copyright problemen voordoen, omdat er veel wordt gekopieerd binnen de NFT wereld (denk aan Fast Food Punks als variatie op de Cryptopunks). Een DMCA-takedown kan een NFT project in één klap waardeloos maken.

Dit is bijvoorbeeld het geval geweest bij het populaire Sad Frogs District, welke eerst miljoenen waard was en zelfs na verificatie zonder pardon werd verwijderd door een DMCA claim. Alle investeerders waren gedwongen hun Pepe the Frogs te verkopen op Rarible tegen een fractie van de originele prijs.

Bescherm jezelf tegen deze risico’s, door eerst te controleren of een project een risico op een DMCA copyright claim kan hebben. Dit kan je een hoop geld schelen.

 

5. Houd Rekening Met Verborgen Kosten

Al meerdere keren is het voorbij gekomen, maar de Ethereum gas fees rijzen soms nogal eens de pan uit. Maar er zijn meer verborgen kosten om rekening mee te houden. Zo vraagt de maker van een NFT vaak een percentage van de verkopen op de open markt. Deze ‘sales fees’ zal je pas zien als je een NFT op OpenSea ter verkoop wil aanbieden.

Ook is het zo dat OpenSea zelf een klein percentage (rond de 1-3%) zal claimen voor zichzelf. Dit moet je dus ook verrekenen in je verkoop prijs.

Het is gratis om een NFT ter verkoop aan te bieden op OpenSea, maar er moet éénmalig een gas fee worden betaald. Wil je een NFT verwijderen en niet langer verkopen, dan betaal je ook een gas fee. Zo kan het al snel in de papieren lopen. Houd hier rekening mee.

 

NFTs Kopen Op OpenSea: Niet Zonder Risico’s

Het moge duidelijk zijn dat het investeren in NFTs niet zonder financiële risico’s zal zijn. Pas wanneer je wat kennis hebt opgedaan binnen de wereld, is het mogelijk winstgevend. Soms heb je geluk, soms heb je pech met een NFT investering.

Investeer in ieder geval nooit meer dan je bereid bent om te verliezen. Dit is de vuistregel voor het investeren in Bitcoin en andere cryptocurrencies, maar wellicht nog een stukje belangrijker bij NFTs. Het is een stuk risicovoller, maar kan vele malen winstgevender zijn als je in de juiste projecten weet te investeren op een optimaal moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

🚀 BTC naar de maan…

Daarom ontvang je nu 10 euro gratis trading te goed bij een succesvolle registratie!

Koop bijvoorbeeld gratis 30 Cardano, 40 XRP of een andere coin naar keuze..