Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wil je als nieuwkomer beginnen met het kopen van Bitcoin, dan kan de prijs van Bitcoin (BTC) behoorlijk intimiderend overkomen. Veel beginnende investeerders zullen geen duizenden euro’s inleggen om direct één volledige Bitcoin aan te schaffen.

Wellicht heb je wel eens van de term ‘Satoshi’ gehoord. Het bestaan van de Satoshi (wat niets meer is dan een klein stukje Bitcoin) geeft eigenlijk al antwoord op een veel gestelde vraag van beginnende Bitcoin investeerders. Het is prima mogelijk om een halve Bitcoin te kopen, of bijvoorbeeld 0.01 BTC.

 

Kan Je Een Deel Van Een Bitcoin Kopen?

Een deel van een Bitcoin kopen is mogelijk bij een Bitcoin broker of handelsplatform. Het is niet nodig om direct een hele Bitcoin te kopen. Bitcoins kunnen in hele kleine stukjes worden opgedeeld, deze worden ‘Satoshi’ genoemd. Een Satoshi staat gelijk aan 0.00000001 BTC.

Satoshis werken volgens hetzelfde principe als andere valuta. Denk maar aan de Euro, welke in eurocenten verdeeld kan worden. De ‘eurocenten’ van Bitcoin worden ‘Satoshi’ genoemd, naar de mysterieuze maker van de digitale cryptovaluta. Anders dan bij eurocenten (waar twee decimalen worden gebruikt), worden Satoshis in tien decimalen berekend:

1 Satoshi = 0.00000001 BTC

Dat zijn behoorlijk wat nullen achter de komma. 100 miljoen Satoshi staat gelijk aan één volledige Bitcoin. Op het moment van schrijven ligt de koers van één Satoshi rond de €0,0004 EUR. Deze waarde veranderd natuurlijk constant mee met de huidige Bitcoin koers. Je kunt hier de live koers BTC-EUR zien, en hier de live waarde van één Satoshi.

 

0.01 Bitcoin Kopen: Klein Beginnen Is Mogelijk

Wil je klein beginnen, dan is het mogelijk om een deel van een Bitcoin te kopen. We leggen je hier stap voor stap uit hoe je Bitcoin kunt kopen met iDeal bij de grootste Nederlandse broker, Bitonic.

Wil je bijvoorbeeld 0.01 BTC kopen (1 miljoen Satoshi), dan is dit geen probleem. Vul het aantal Bitcoin in dat je wil hebben, dan verschijnt automatisch de huidige waarde in Euro. Deze waarde beweegt altijd mee met de live koers van Bitcoin.

Je kunt geen Satoshis invullen bij de meeste brokers, dus vul altijd het decimaal achter de komma in, alsof je een deel van een Bitcoin koopt. Het is bij alle brokers nodig om eerst te verifiëren wie je bent. Dit is wettelijk geregeld, om fraude en witwassen te voorkomen.

Mensen die anoniem willen handelen, kunnen dus beter een P2P-deal maken zonder tussenkomst van een broker of handelsplatform. Een Bitcoin wallet aanmaken kan immers probleemloos zonder opgaaf van je persoonsgegevens. Voor je eigen veiligheid is het verstandig om een hardware wallet aan te schaffen, en hier de Bitcoins voor de lange termijn op te bewaren. Hier enkele praktische tips voor het bewaren van je eerste Bitcoins:

 

Waarom Je Een Halve Bitcoin Kunt Kopen

Beginnende investeerders in Bitcoin worden vaak snel afgeschrikt door de zeer hoge prijs van één Bitcoin. De waarde van de cryptovaluta is immers sterk gestegen in de afgelopen jaren. Soms is een munt zo duur geworden, dat het kopen van een halve Bitcoin, of één honderdste Bitcoin (0.01 BTC) interessanter zal zijn.

De hevige veranderingen in de waarde van een volledige Bitcoin maken het kopen van BTC immers risicovol. Klein beginnen kan het instaprisico verminderen. Het is een manier om enkel te investeren wat je bereid bent om te verliezen.

Voor particuliere investeerders goed om vooral te kijken naar de EUR of USD waarde van hun investering. Uiteindelijk zullen de meeste mensen de investering in Bitcoin (of andere cryptovaluta) hier altijd mee blijven vergelijken. De waarde in ‘bekende’ valuta is makkelijker te vertalen in iets fysieks.

0.01 BTC kan al snel klinken als een zinloze investering, omdat 0.01 BTC aanvoelt als een erg klein bedrag, een kleine investering. Maar als je kijkt hoeveel 0.01 BTC daadwerkelijk waard is in Euro, dan zie je dat het een behoorlijke waarde kan vertegenwoordigen!

 

Is 0.01 BTC Kopen Nog Wel De Moeite Waard?

Op het moment van schijven is de waarde van 0.01 BTC enkele honderden euro’s. Zou je enkele honderden euro’s in aandelen de moeite waard vinden? Dan is het kopen van 0.01 BTC absoluut een zinvolle investering. Kijkend naar de geschiedenis van de Bitcoin koers, kan ook een kleine investering een enorme waardegroei doormaken.

Ben je bereid om 5 jaar te wachten? Dan kan die 0.01 BTC die je nu voor enkele honderden euro’s koopt, mogelijk enkele duizenden euro’s waard zijn. Dat klinkt opeens een stuk interessanter!

Onthoud dat de Bitcoin waarde kan groeien, maar ook enorm kan dalen. Wees altijd voorbereid op waardedalingen van 80%, zoals in 2017. De geschiedenis van de koersen hebben (tot op heden) altijd zich kunnen herstellen naar hun oude piek. En zijn hier regelmatig 10x overheen gegaan.

In andere woorden, een investering van 500 euro in Bitcoin kan 50 euro waard worden, maar een aantal jaren later ook weer 5000 euro waard zijn. Deze enorme schommelingen zijn de crypto-wereld niet ongewoon. Hier moet je als koper tegen kunnen, en niet van in paniek schieten. Een Bitcoin waardedaling van -30% op één dag hoort erbij. Maar een waardestijging van 30% op één dag hoort er net zo goed bij! Bitcoin is een nieuwe wereld: volatiliteit is een gegeven.

 

Een Deel Van Een Bitcoin Kopen

We moedigen geïnteresseerden dus zeker aan om een Bitcoin deel te kopen. Vrijwel niemand koopt meer één hele Bitcoin, tenzij je flink geld wil investeren in de crypto-wereld. Een deel van een Bitcoin kopen is gewoon mogelijk, en hierbij maakt het weinig uit hoe veel je koopt.

Een investering van 0.01 BTC kan net zo de moeite waard zijn als een investering van 0.1 BTC. Begin klein, en als je meer zekerheid en kennis hebt, kan je langzaam opschalen. Zelf zijn we bijvoorbeeld fan van de strategie waarbij je langzaam stukjes Bitcoin bij koopt, op momenten dat de koers sterk daalt. Dit wordt in de wereld van investeren ook wel dollar-cost-averaging genoemd.

Bouw dus langzaam je portfolio op, investeer nooit direct te veel. Ervaar eerst eens een grote stijging én een grote daling van de koersen. Weet hoe het voelt, begrijp hoe de markt beweegt en leer van mensen die reeds succes hebben gehad. Als je door ervaring meer kennis vergaart, zal je vanzelf merken dat dat kleine Bitcoin deel in de toekomst een volledig andere waarde kan representeren. En we laten het aan jou fantasie over, om te bepalen of dit een enorme stijging of daling van de Bitcoin koers zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *