Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bitcoin is op het moment van schrijven alweer ruim tien jaar oud. Het project werd in het jaar 2009 voor het eerst geïntroduceerd door het mysterieuze pseudoniem Satoshi Nakamoto. De vraag is echter of het revolutionaire monetaire project de komende tien jaar ook kan overleven. En wat te denken van honderd jaar of meer? Zal het dan nog bestaan?

Niemand heeft een glazen bol die de absolute waarheid klaar heeft liggen voor de toekomst van Bitcoin. Wel is het natuurlijk mogelijk om realistische aannames te maken.

Hoe toekomstbestendig een project als Bitcoin zal blijken te zijn, kunnen we enkel begrijpen door te kijken naar het verleden en het heden. De aannames hieruit bepalen de scenarios voor de toekomst. De kans zal groot zijn dat het project Bitcoin (of ten minste een soortgelijk blockchain project) zeker zal blijven bestaan. We leggen je in dit overzicht graag uit waarom dit het meest waarschijnlijke scenario is.

 

Waarom Bitcoin (Waarschijnlijk) Niet Zal Verdwijnen

Los van het feit dat een black swan evenement de waarde van Bitcoin op een catastrofale manier zou kunnen beïnvloeden, is het onwaarschijnlijk dat digitale valuta als Bitcoin van het financiële toneel zullen verdwijnen.

Dit heeft vooral te maken met het fundamentele concept dat Bitcoin juist zo succesvol heeft gemaakt: de decentrale blockchain technologie. Hierdoor is feitelijk niemand de individuele eigenaar van Bitcoin en kan niemand bepalen dat het ‘maar eens afgelopen moet zijn’ met al die digitale valuta. Dit brengt ons direct bij het eerste argument: Bitcoin is een fundamenteel decentraal project, anders dan de fundamenteel centrale valuta die traditiegetrouw worden uitgebracht door centrale overheidsorganen (zoals de euro of dollar).

 

1.  Bitcoin Is Een Decentraal Project

Toen Satoshi Nakamoto in 2009 de Bitcoin whitepaper publiceerde, werd het grondwerk voor de blockchain technologie gelegd. Men neemt hierbij een hele hoop computers en plaatst er een database op, welke registreren kan wie, wanneer, welke transactie maakt. Tegelijk zijn er een hele hoop andere computers die exact hetzelfde doen, en dit met elkaar communiceren.

Alleen wanneer er genoeg computers het eens worden over de validiteit van een bepaalde financiële transactie, wordt deze als gevalideerd gemarkeerd. De computers zijn met elkaar verbonden in een netwerk, maar de eigenaren zijn verder volledig onafhankelijk van elkaars belangen. Hun enige belang is het correct (en eerlijk) laten functioneren van deze financiële database. Dit kan alleen door middel van consensus: de computers moeten het eens worden.

Het netwerk van databases waar de blockchain technologie op gebouwd is opereren decentraal. In andere woorden: het is een netwerk waar niet één machtige partij (zoals een overheid of bank) betalingen verifieerd, maar heel veel onafhankelijke spelers een financiële transactie goed moeten keuren.

Het gevolg is dat de macht ook niet bij één partij kan liggen. Bitcoin verbieden is om deze reden volledig zinloos: het netwerk van computers wordt zo alleen iets kleiner, maar het zal een wereldwijd verbod op het internet vergen om het Bitcoin netwerk pijn te kunnen doen. Het netwerk zelf blijft ook in zo’n geval (waarschijnlijk) altijd verder draaien, zo lang er een klein aantal computers (met Bitcoin node software) aan elkaar verbonden blijven om het netwerk voldoende te kunnen blijven controleren.

 

2. Bitcoin Is Onbeperkt Toegankelijk Voor Iedereen

Omdat het Bitcoin netwerk volledig decentraal opereert op het internet, is het in beginsel ook een globaal netwerk. De Bitcoin blockchain kan gebruikt worden door iedereen met enige toegang tot het wereldwijde web. Daarbij natuurlijk wel de aanname dat iemand ook toegang kan hebben tot een technologie als het internet.

Dat klinkt in ons koude kikkerlandje met al onze vrijheden niet zo heel bijzonder. Maar het Bitcoin netwerk kan dus ook zonder restricties in Noord-Korea en soortgelijke dictatoriale landen worden gebruikt. Wil je dus een hoog geldbedrag sturen naar het Bitcoin wallet adres van ene Kim Jung-Un en heb je geen zin in financiële sancties? Bitcoin is er voor je.

Woon je dus in een land zonder toegang tot PayPal (of soortgelijke transactiediensten), maar wil je toch worden betaald? Dan kan dit van over de hele wereld in slechts enkele seconden, zonder de noodzaak om te moeten voldoen aan landelijke regels of beperkingen. Je kunt een waarde van één euro overmaken, maar ook vele miljarden.

Dat alles kan in slechts één transactie met zeer minimale transactiekosten. De transactie is bovendien met geen mogelijkheid door een derde partij terug te draaien (dit het immutability). Dit is een ongeëvenaard revolutionair concept dat vóór de introductie van digitale valuta als onmogelijk werd beschouwd.

 

3. Bitcoin Discrimineert Niets Of Niemand

Nu zal een door de wol geverfde criticus wellicht denken dat het netwerk enkel bedoeld is voor criminele doeleinden, maar niets is minder waar. De neutraliteit van het Bitcoin netwerk discrimineert niets of niemand. Iedereen met toegang tot het internet kan en mag het netwerk gebruiken zonder enige vorm van restricties.

Daarbij wordt geen waardeoordeel geveld over de doeleinden achter een transactie. Een transactie op de Bitcoin blockchain is in alle gevallen een neutrale transactie. Je motivatie voor het sturen van geld, afkomst, geslacht, financiële status, of identiteit zal niet in overweging worden genomen.

Tegelijk is het ook een extreem transparant netwerk, omdat iedereen altijd kan zien wie er geld naar wie stuurt. Zonder de identiteit van die persoon vrij te geven, maar wel op zo’n manier dat een eventuele criminele transactie voor eeuwig terug te vinden zal zijn op het netwerk. Een crimineel denkt wel twee keer na om het netwerk voor zijn drugsimperium te gebruiken. Deze zal namelijk altijd in te zien zijn als transactie op de blockchain.

Hiermee wordt niet alleen het grootste tegenargument van critici teniet gedaan, maar bekrachtigd de technologie ook de financiële vrijheid van die miljarden mensen die wél die eerlijke intenties hebben. Het is de vrijheid om wereldwijd razendsnel geld te versturen tussen twee partijen die uiteindelijk de technologie een reden tot bestaan geeft, nu en in de toekomst.

 

4. Bitcoin Is Iets Om Op Terug Te Vallen

In een wereld waarin het niet langer zeker is dat banken overheid blijven staan of betaalsystemen morgen nog beschikbaar zijn in het land waarin je woonachtig bent (denk bijvoorbeeld aan Rusland dat van Swift wordt afgesloten), is het fijn om een back-up te hebben. Al was het maar om iets te hebben om op terug te vallen in tijden van nood. We kunnen, hoe onwaarschijnlijk ook, niet uitsluiten dat er ook in het vrije Westen gekke dingen kunnen gebeuren op financieel vlak.

Bitcoin is als het ware een noodrantsoen dat je hoop nooit te hoeven gebruiken, maar er wel altijd is om je gerust te stellen. Als de banken wegvallen, je niet langer briefjes uit de muur kunt trekken bij een pinautomaat, dan is er altijd nog die Bitcoin wallet om wat van je geld op te bewaren. Dit kan op elk moment worden verstuurd naar elk mogelijk land.

In een onzekere wereld is een back-up zo robuust als het hyperneutrale Bitcoin netwerk van onschatbare waarde. Zelfs als een individuele overheid van een land besluit om Bitcoin te verbieden, kan er weinig gebeuren.

Het Bitcoin netwerk blijft ook bestaan als een server niet in een bepaald land staat. Transacties zijn niet beperkt aan een bepaald land, het is immers een trasactie op het internet. Je kunt het vergelijken met internationale wateren, maar dan voor het financiële systeem. Het is een wetteloze zone waarin men enkel op bepaalde eilandjes bepaalde wetten en regels heeft.

Als het er op aan komt, kan je gewoon een transactie blijven doen als het financiële systeem in jou land om welke reden dan ook in stort. Desnoods via een beveiligde VPN verbinding, zodat de server denkt dat je in een ander land bent met jou computer. Stel dat morgen onze minister president besluit de ING, ABN Amro en Rabobank te sluiten, kan je nog gewoon geld versturen middels Bitcoin. Het gebruik van het Bitcoin netwerk heeft nog nooit gefaald sinds zijn ontstaan.

 

5. Bitcoin Is De Grondlegger Van Blockchain

Ook mogen we niet vergeten dat Bitcoin de basis heeft gelegd voor het concept blockchain, maar ook de geboorte teweeg heeft gebracht van een compleet ecosysteem aan cryptocurrency projecten. Dit geeft het project niet alleen een zeker aanzien, ook is geeft het ontzettend veel vertrouwen aan serieuze investeerders. Het grote geld zal toch iets minder snel zijn vertrouwen schenken aan Shiba Inu Elonmars coin.

Bitcoin heeft sinds 2009 bewezen robuust te zijn. De tijd die is verstreken sinds de inceptie van het project is waardevol: het toont aan dat Bitcoin de tand des tijds kan doorstaan. Dit geeft grote instituties het vertrouwen in het betaalsysteem dat nodig is voor het behoud van waarde.

Natuurlijk is Bitcoin nog altijd een zeer volatiele digitale valuta. Maar dat is ook niet zo gek als je jezelf bedenkt dat de grote tech aandelen als Amazon, Apple en Microsoft samen een stuk groter zijn dat cryptocurrencies in zijn geheel. We staan ook na ruim tien jaar letterlijk nog in de kinderschoenen. Bitcoin is nog niet eens begonnen om zijn eerste stapjes te nemen, ook al begint dit er wel aan te komen nu ook hele landen overstag gaan.

Als grondlegger van de technologie is het een stuk waarschijnlijker dat het Bitcoin project tussen de hypersnelle blockchains van vandaag de dag nog lang relevant zal blijven. Zelfs in het geval van een flippening zullen de serieuze investeerders altijd Bitcoin in hun portfolio willen hebben. En waarom zouden ze niet? Het is immers Bitcoin dat de meeste zekerheid voor de toekomst zal bieden. We weten nu al hoe Bitcoin over honderd jaar zal functioneren, het staat allemaal beschreven in de Bitcoin whitepaper.

 

Bitcoin Is Een Blijvertje

We kunnen met een vrij grote marge van waarschijnlijkheid zeggen dat Bitcoin nooit zal verdwijnen, zelfs niet als machtige partijen dit zouden willen. Het is simpelweg niet mogelijk vanwege het decentrale karakter en de onmogelijkheid van het terugdraaien van Bitcoin transacties. Ook kan er niet gediscrimineerd worden en vormen landsgrenzen en wetten geen restrictie voor het voortbestaan van het netwerk. Zelfs een Noord Koreaan kan een geldbedrag in Bitcoin versturen naar bijvoorbeeld iemand de Verenigde Staten, zonder enige tussenkomst of controle van derden.

Dit staat overigens volledig los van de monetaire waarde van een Bitcoin op de open markt. We hebben het hier over de blockchain technologie en het project Bitcoin dat een functie vervult voor zijn gebruikers op de open markt. Dit is een belangrijk onderscheid, omdat de waarde van Bitcoin sterk kan stijgen en dalen. Het zal echter weinig af doen aan de functie die het netwerk vervult voor zijn (inmiddels vele honderdduizenden) gebruikers.

Vindt dus rust in de zekerheid dat Bitcoin zonder enige twijfel altijd zal blijven bestaan, of men dit nu leuk zal vinden of niet. De kans dat Bitcoin in de (nabije) toekomst zal verdwijnen is nihil, omdat dit de permanente destructie van het internet (en een eventueel internet 2.0, bijvoorbeeld een schaduwnetwerk) zal betekenen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *