El Salvador is sinds vandaag het eerste land ter wereld dat Bitcoin heeft geadopteert als de officiële valuta van het land. Het Centraal-Amerikaanse land zal de digitale valuta gebruiken als betaalmiddel naast de Amerikaanse Dollar, welke ook een officieel betaalmiddel zal blijven.
Een tweet van de El Salvadoraanse president Nayib Bukele telde de minuten af van het historische moment in de geschiedenis van het land.
Wellicht een grotere mijlpaal is het nog voor Bitcoin zelf. De cryptovaluta is in de afgelopen jaren veranderd van een obscure internetmunt om drugs te kopen op het Dark Web, naar een heuse officiële valuta waar gewone mensen hun dagelijkse boodschappen mee kunnen doen. Een bijzondere gebeurtenis die zonder twijfel de geschiedenisboeken in zal gaan, zowel voor El Salvador als voor de wereld van digitale cryptomunten.
Waarom Kiest El Salvador Voor Bitcoin?
Voor een land dat in economisch opzicht weinig te verliezen heeft, is de keuze voor een alternatief snel gemaakt. De overheid van het straatarme El Salvador hoopt vooral uit de economische malaise te komen met de keuze voor Bitcoin.
Het is een gok die in potentie de economie van het land uit het slob kan trekken.
De volatiliteit van Bitcoin is echter ook een serieus risico voor de economische stabiliteit van het land. Het is in ieder geval een financiële keuze die veel andere landen in een soortgelijke positie nauwlettend in de gaten zullen houden. Dat alleen al maakt van Bitcoin als een alternatief betaalmiddel een revolutionair gegeven.
Dat het land direct de daad bij het woord voegt bij de adoptie van Bitcoin is duidelijk, want de eerder genoemde president, Nayib Bukele, heeft namens de overheid direct een voor het land grote aankoop in Bitcoin gedaan.
President Onthuld: Het Land Koopt 200 Bitcoin
Met de komst van Bitcoin als nieuw betaalmiddel kan de staatskas van het land natuurlijk niet achterblijven. De leider van het land wist namens de overheid nog eens 200 volledige Bitcoin munten veilig te stellen. Dit was overigens niet de eerste grote aankoop van Bitcoin voor El Salvador.
Totaal heeft de overheid van El Salvador nu een voorraad van in totaal 400 Bitcoin, waarmee het één van de grootste Bitcoin-bezittende landen ter wereld is. Het land is van plan om nog een stuk meer Bitcoin munten aan te schaffen in de toekomst, dus hier zal het zeker niet bij blijven.
Het is een gewaagde financiële keuze, welke niet door alle mensen in El Salvador in dank wordt afgenomen. De wijziging in het monetaire beleid van het land heeft namelijk grote impact op de ondernemers en burgers van het land. De volledige financiële infrastructuur van het land moet op te schop met de komst van Bitcoin als officieel betaalmiddel.
Bedrijven Moeten Bitcoin Accepteren
Het is met de introductie van Bitcoin als officieel betaalmiddel verplicht voor bedrijven in El Salvador om de cryptomunt te accepteren als betaalmethode. Dat is geen kleine ontwikkeling, en zal de financiële infrastructuur van het land zonder twijfel doen transformeren.
Dit houd in dat grote en kleine ondernemers hun klanten de mogelijkheid moeten geven om Bitcoin naar een wallet te sturen, als alternatief voor het overmaken van Amerikaanse dollars.
Winkels zullen naast een standaard pinautomaat nu ook een computer hebben waar klanten een QR-code kunnen scannen, waar ze via hun eigen BTC wallet een betaling op kunnen doen. Na enkele bevestigingen van het Bitcoin netwerk mogen ze hun aangekochte waren gewoon mee naar huis nemen.
Protest Tegen Bitcoin Als Betaalmiddel
De (veelal straatarme) inwoners van El Salvador zien niet alleen kansen, maar ook zorgen. De komst van Bitcoin stuitte al snel op grootschalige protesten, welke vooral in de hoofdstad San Salvador aanwezig waren. Een maand voor de invoering van Bitcoin als betaalmiddel gingen velen de straat op om een tegengeluid te laten horen.
De angst van de inwoners is vooral een van onzekerheid over de toekomst.
Veel mensen zijn bang dat hun opgebouwde pensioen niet langer beschikbaar zal zijn met de komst van Bitcoin als betaalmiddel. Ook zijn ze bang dat meer criminele activiteit zal komen naar het kleine en arme land. Witwassen en corruptie zijn ook vandaag de dag al niet ongewoon in El Salvador.
Dat de twijfel diep zit blijkt vooral uit een recente poll, waarin maar liefst 75% van de inwoners van El Salvador aangaf geen heil te zien in de introductie van Bitcoin als nieuw betaalmiddel. In afwachting van meer duidelijkheid rondom regulering en overheidsbeleid is het niet heel gek om sceptisch te zijn. Het is nogal een radicale financiële stap van een land dat toch al zo gebukt gaat onder corruptie en criminaliteit.
President Heeft Diep Vertrouwen In Bitcoin
Aan de andere kant is de leider van het land zeker van zijn zaak. President Bukele gaat met het volste vertrouwen de nieuwe financiële toekomst van het land tegemoet. Ook vecht hij de scepsis van zijn volk aan met geruststellende woorden.
Zo zouden de inwoners gewoon van hun pensioenbetalingen kunnen blijven genieten. Het land blijft immers ook gebruik maken van Amerikaanse Dollars als officieel betaalmiddel. Het gebruik van Bitcoin is niet verplicht voor het volk, maar bedrijven moeten inwoners wel de mogelijkheid bieden om de digitale valuta te kunnen gebruiken.
In een lange Twitter-monoloog legt Bukele uit dat het vooral de mensen van zijn land zijn die uiteindelijk de vruchten zullen plukken van zijn beslissing. De oppositie noemt hij leugenaars, welke terug zullen komen van hun woorden als de Bitcoin-wet eenmaal in gebruik wordt genomen. Nu dat daadwerkelijk zo is, zal de toekomst moeten uitwijzen wie er gelijk heeft.
Bitcoin Als Betaalmiddel: Een Gouden Ticket?
Hoe groot Bitcoin ook is geworden in de afgelopen jaren, er is altijd een risico dat vast zal blijven kleven aan digitale cryptovaluta. Het is immers een nieuw concept dat zich nog moet bewijzen in de echte wereld.
Waarschijnlijk zal El Salvador niet het laatste land zijn dat Bitcoin zal adopteren.
Er zijn genoeg landen die de keuze van de Centraal-Amerikaanse land met zeer grote interesse zullen volgen. Mocht El Salvador een stuk rijker worden door Bitcoin te adopteren, dan zullen al snel andere landen volgen die weinig te verliezen hebben in financieel of politiek opzicht. Dat is vooral voor de politieke elite interessant, omdat die uiteindelijk de vruchten plukken van de gewaagde keuze.
Hoe de inwoners van landen met Bitcoin als exclusief betaalmiddel beïnvloed zullen worden valt nog maar te bezien. De protesten in El Salvador van enkele weken geleden maakten in ieder geval duidelijk dat educatie van het volk essentieel is om Bitcoin een kans te kunnen geven. Er moet direct duidelijk zijn wat er zal gebeuren met lopende betalingen en spaarpotjes, omdat mensen deze niet willen verliezen.
De keuze voor een tweedeling tussen de Amerikaanse Dollar en Bitcoin is zeker niet zomaar genomen door politiek leider Bukele. Het is een manier om de radicale verandering op een rustige manier te kunnen laten verlopen. Zou het land de USD niet aanhouden als munt, dan zouden de financiële gevolgen voor de gewone burger waarschijnlijk een stuk catastrofaler zijn.
Hoe dan ook, het is voor de Bitcoin enthousiastelingen een bijzondere dag. Bitcoin wordt inmiddels niet alleen erkend door bedrijven (denk bijvoorbeeld aan Tesla), maar zelfs door overheden. Natuurlijk is El Salvador niet het eerste land waar mensen aan denken als ze Bitcoin horen, maar gezien de economische ellende waar het land zich bevind, zou het wel eens een radicale verbetering kunnen zijn. Immers: wie niets te verliezen en enkel iets te winnen heeft kan zich veroorloven een stuk meer risico te nemen.